Ο φάκελος για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης στον χώρο της εργασίας, στις αρμοδιότητες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – GUE/NGL, Κώστα Αρβανίτη
Τεχνητή Νοημοσύνη και Εργασία στον φάκελο του Κ. Αρβανίτη στο Ε/Κ
Η έξυπνη τεχνολογία, η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση είναι το τρίπτυχο μιας πραγματικότητας που εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στην προσωπική, κοινωνική και εργασιακή καθημερινότητά μας.
Ειδικά σε ό,τι αφορά το χώρο της απασχόλησης, καθώς όλο και περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν τα επιτεύγματά της τεχνητής νοημοσύνης, αυτό που προκύπτει – πέρα από τη βεβαιότητα της αυξημένης αποδοτικότητας – είναι οι ανησυχίες και τα ερωτήματα για τον αντίκτυπο που θα επιφέρει στο ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα εντός της παραγωγικής διαδικασίας.
Δεν είναι τυχαίο το ότι, σε πρόσφατη σχετική έρευνα που έγινε στη χώρα μας, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες εκφράζουν ανησυχία για το εάν τα παιδιά τους θα καταφέρουν να βρουν δουλειά, εξ’ αιτίας της τεχνολογίας της τεχνητής νοημοσύνης και της αυτοματοποίησης – όχι μόνο στην παραγωγή αγαθών αλλά και στην προσφορά υπηρεσιών.
Μάλιστα οι δύο στους τρεις εμφανίζονται θορυβημένοι για την αντικατάσταση της δικής τους δουλειάς από αλγοριθμικές εφαρμογές και μόνον ο ένας θεωρεί ότι η τεχνολογία αυτή θα συνδράμει την ανάπτυξη της ελληνικής oικονομίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον ενός μέλλοντος που έπαψε προ πολλού να είναι επιστημονική φαντασία και έχει ήδη εξελιχθεί σε τεχνολογική πραγματικότητα, οι επιλογές μας, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες, πρέπει να καθοδηγούνται από ενδελεχή έρευνα και μια οπτική, με μοναδική προτεραιότητα τον άνθρωπο.
Γι’ αυτό επιδιώξαμε και αναλάβαμε το ρόλο του εισηγητή γνωμοδότησης (rapporteur), της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) προς την επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) για τον συγκεκριμένο φάκελο με τίτλο “A Europe fit for the digital age – Empowering people with a new generation of technologies” (Μια Ευρώπη προσαρμοσμένη στην ψηφιακή εποχή – Ενδυναμώνοντας τον πολίτη με μια νέα γενιά τεχνολογιών).
Εχουμε πλέον την τελική αρμοδιότητα ανάλυσης των δεδομένων, ενημέρωσης από τους ειδικούς και χάραξης «γραμμής», σε μια πρόταση που εν τέλει – και μέσα από συνεργασία μεταξύ δύο διαφορετικών επιτροπών – θα εξελιχθεί σε νομοθέτημα για ψήφιση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.
Ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη. Σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται ραγδαία όμως, και στο διαφαινόμενο πόλεμο για τη διασφάλιση της εργασίας με όλες τις σύγχρονες μορφές της, την αναλαμβάνουμε με ιδιαίτερη προθυμία.
Κι αυτό επειδή αναγνωρίζουμε τα πολλαπλά οφέλη της τεχνολογίας στη ζωή μας. Αλλά ξέρουμε και πόσο εύκολο είναι για μια ευλογία να μετατραπεί σε κατάρα – αν εμείς αδιαφορήσουμε για την εξέλιξή της…
Αθήνα – 12 Ιουνίου 2020