Πόρτα στην Ελπίδα

Μουσική και εικαστική Συμφωνία για την Πρωτομαγιά των Εργαζομένων, της Ελπίδας Νούσα

Spread the love

Ελπίδα Νούσα

“Στην Τρίτη Συμφωνία προσπάθησα να μεταδώσω την ατμόσφαιρα του γιορτασμού της Ημέρας της Παγκόσμιας Εργατιάς…Θέλησα να υπογραμμίσω το στοιχείο του αγώνα, της ενεργητικότητας και της αδιάκοπης δουλειάς”, είχε πει ο ίδιος ο Ρώσος συνθέτης, κάτι που αναφέρεται και στο βιβλίο: “Ντμίτρι Σοστακόβιτς για τον ίδιο και την εποχή του”, εκδ. Σύγχρονη Εποχή

Η 3η Συμφωνία του Σοστακόβιτς  με τον υπότιτλο «της Πρωτομαγιάς»  που είναι γραμμένη στην ΜΙ υφ. Μείζονα κι αναπτύσσεται σε 4 μέρη, με το τελευταίο σε μορφή θριαμβευτικού χορωδιακού, δίκαια φέρνει στο νου κάποιων, την 9η του Μπετόβεν…

Αποτελεί ένα πειραματικό, αβάν-γκαρντ έργο με μια πολύχρωμη -ενορχηστρωτικά- εισαγωγή που βαθμιαία εξελίσσεται στο χορωδιακό, δοξαστικό φινάλε, υμνώντας εμβατηριακά την πομπή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ένα θριαμβικό επιστέγασμα της αγωνιστικής ιδέας.

Είναι αξιοπρόσεκτος ο τρόπος που ο Σοστακόβιτς χειρίζεται τις δυνατότητες των πνευστών -ξύλινων και χάλκινων- και το συνδυασμό τους με τα ηχηρά κρουστά, που ακτινοβολούν το μήνυμα της ημέρας…

Ένταση, δυναμισμός, αγωνιστικότητα, ανάμικτα με πάθος και ενθουσιασμό.

Εύστοχα η «ηρωική» αίσθηση που αφήνει η ακρόαση της 3ης Συμφωνίας του Σοστακόβιτς ταυτίστηκε με κείνη της 3ης του Μπετόβεν, την επονομαζόμενη «Ηρωική».

Τα δύο εικαστικά είναι του  Ντιέγκο Ριβέρα. Τιτλοφορούνται “May Day”, και εκτίθενται στο ΜΟΜΑ της Ν. Υόρκης.

Τα σκίτσα του μεξικανού καλλιτέχνη απεικονίζουν τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στη Μόσχα και τα φιλοτέχνησε μετά την εκεί επίσκεψή του το 1928.

Ο κορυφαίος τοιχογράφος εστιάζει, εκτός από τα πανό, στα δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης, όπως η Κόκκινη Πλατεία και ο ναός του Αγίου Βασιλείου με τους κρεμμυδοειδείς τρούλους στο βάθος, αλλά κυρίως στο πλήθος …
Άνδρες και γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, όλοι ενωμένοι να τιμήσουν την μεγάλη Γιορτή της Εργατιάς…
Η Μουσική του Σοστακόβιτς και η εικαστική σύνθεση του Ριβέρα εγείρουν συναισθήματα ορμής, ευθύνης, ψυχικού σθένους και περηφάνειας.

Kαλό και ανθηρό μήνα! Καλή Πρωτομαγιά με τον συμβολισμό της μέρας και την αναγέννηση της φύσης και της ψυχής!

Γιατί εκτός από γιορτή των ανθέων, η Πρωτομαγιά είναι και «Γιορτή των εργαζομένων», μια γιορτή διεκδίκησης δικαιωμάτων κι οραματισμού…

Shostakovich : “Symphony No.3 Op.20-First of May”

 

 

SHARE
RELATED POSTS
Elpida Nousa
Αχ, ιδιόρρυθμε κ.Σαλβαντόρ!, της Ελπίδας Νούσα
“Να γίνω άνεμος για το χαρταετό …”, της Ελπίδας Νούσα
unnamed_1.jpg
To κοκοράκι της Τραφάλγκαρ, της Ελπίδας Νούσα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.