Πόρτα στην Πολιτική

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου για θέματα αποδήμων με έμφαση στη νεολαία

Spread the love

. Την κοινή πεποίθηση πως ο Ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας, τόνισαν ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης και ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων, της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου, μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου για θέματα αποδήμων στην αίθουσα Σεφέρη του υπουργείου Εξωτερικών, την Πέμπτη.

«Το μνημόνιο στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της Διασποράς και εστιάζει σε τομείς που αποτελούν προνομιακά πεδία συνεργασίας, όπως θέματα παιδείας, πολιτισμού, τέχνης, με ιδιαίτερη έμφαση στη νεολαία, γιατί εκεί είναι το μέλλον του λαού και του έθνους μας» ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε μετά την υπογραφή ο κ. Διαματάρης.

Επικαλούμενος την προσωπική του εμπειρία ως απόδημος του Ελληνισμού για πολλά χρόνια στις ΗΠΑ, ο κ. Διαματάρης είπε πως στο εξωτερικό δεν υπάρχει απολύτως κανένας διαχωρισμός μεταξύ των Ελλαδιτών και των Κυπρίων.

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης κατά την ομιλία του. Πηγή: ΥΠΕΞ.

«Είμαστε ένας λαός, ένα έθνος, είμαστε αδέλφια» σημείωσε και προσέθεσε πως «ένα πολύ μεγάλο βάρος του αγώνα για την Κύπρο, από την πρώτη στιγμή της εισβολής, μέχρι και σήμερα το σηκώνουν και θα το σηκώνουν οι Ελλαδίτες, γιατί είμαστε περισσότεροι απ’ ό,τι τα αδέρφια μας οι Κύπριοι».

Παρατήρησε επίσης πως το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί ένα από τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και επέστησε την προσοχή «στους όρους που βάζουμε για να παραχωρήσουμε το δικαίωμα ψήφου στους αποδήμους».

Σημείωσε πως για τον ίδιο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την κυβέρνηση, την Ελλάδα και τους Έλληνες, η Κύπρος είναι ένα μείζον εθνικό θέμα του ελληνισμού. «Για μας είναι αυτονόητη κάθε συνεργασία, κάθε συμπαράσταση, κάθε βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε στα αδέλφια μας στην Κύπρο», υπογράμμισε.

Ο κ. Φώτης Φωτίου κατά την ομιλία του. Πηγή: ΥΠΕΞ.

Φ. Φωτίου: Μεγάλο εθνικό κεφάλαιο η Ελληνική Διασπορά

Παίρνοντας τον κ. Φωτίου είπε πως νιώθει ιδιαίτερη χαρά για την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για θέματα Διασποράς και επανάλαβε πως ο ελληνισμός της Διασποράς είναι ένας. «Στο εξωτερικό ο ελληνισμός ζει και εργάζεται μαζί» ανέφερε.

Υπενθύμισε πως η σημερινή συνάντηση με τον υφυπουργό Εξωτερικών ήταν η τρίτη και ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να θέσουν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί για να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά τη Διασπορά.

«Θα πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας ώστε αυτό το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο που λέγεται ελληνική Διασπορά να διαδραματίσει τον σημαντικό ρόλο στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, τη δύσκολη, με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, τις παραβιάσεις διεθνών κανόνων, του Δικαίου της Θάλασσας, της διεθνούς νομιμότητας στην κυπριακή ΑΟΖ» σημείωσε.

Κατέστησε επίσης σαφές πως Κύπρος και Ελλάδα παραμένουν οι πυλώνες σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή «και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε».

Αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών πριν από τη υπογραφή του μνημονίου, είπε πως συζητήθηκαν και ιεραρχήθηκαν δράσεις που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες και επισήμανε πως ιδιαίτερη σημασία δίνουν στις τριμερείς συνεργασίες, όπως αυτές με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία.

Στην κατεύθυνση αυτή, τόνισε την ανάγκη επέκτασης του τριμερούς συνεργασίας και με άλλες χώρες. Σημαντική πτυχή του μνημονίου συνεργασίας χαρακτήρισε τη στήριξη της νέας γενιάς της ελληνικής Διασποράς, ιδιαίτερα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.

«Συζητήσαμε τρόπους και δράσεις για να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα, την ιστορία τους, τον πολιτισμό τους, να μάθουν τη γλώσσα τους. Αυτοί θα είναι οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε πως διοργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις την Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, την 9η Φεβρουαρίου.

Κατά τη συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών με τον επίτροπο Προεδρίας της Κύπρου συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου της Διασποράς, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμα σημαντικό εθνικό κεφάλαιο.

Από αριστερά, ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, ο κ. Φώτης Φωτίου, ο κ. Αντώνης Διαματάρης, ο κ. Σάββας Αναστασιάδης και ο κ. Γιάννης Χρυσουλάκης. Πηγή: ΥΠΕΞ.

Το «παρών» στην υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας έδωσαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τους Αποδήμους Σάββας Αναστασιάδης κ.ά.

«Με την παρουσία μας θέλουμε να τονίσουμε τη διακομματικότητα, τη σύμπνοια, την ομόνοια στον δρόμο της εμβάθυνσης της συνεργασίας και των δράσεων» ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Αμανατίδης και τόνισε πως «θα μας βρείτε συμπαραστάτες».

Στη αντιφώνηση ο κ. Διαματάρης σημείωσε πως στο γεύμα που θα ακολουθήσει θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα, «γιατί θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα, ότι ο απόδημος Ελληνισμός ξεπερνάει και εμάς τους ίδιους και τα κόμματα».

Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣΣ ΚΗΡΥΞ

SHARE
RELATED POSTS
«Κατέβα για την Αθήνα!» η πρωτοβουλία του υποψήφιου Δημάρχου Αθηναίων Παύλου Γερουλάνου
Μανώλης Γλυνός: “Τα νησιά μας δεν μπορούν να θεωρούνται μόνο τόποι παραθερισμού και είσπραξης φόρων το καλοκαίρι”
Τήξη – Μeltdown Erdogan, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.