Ανοιχτή πόρτα Πόρτα στην Πολιτική

Μικροί Ήρωες και μικροί άνθρωποι, του Ευάγγελου Μπιτσαξή

Spread the love

 

Ο Ευάγγελος Μπιτσαξής είναι Δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού γραφείου epmb.gr. με ειδίκευση στο Ποινικό Δίκαιο και  σε Διεθνείς υποθέσεις, καθώς έχει εκπροσωπήσει πολλούς διάδικους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Έχετε παιδιά, εγγόνια, ανίψια ή βαφτιστήρια; Αναζητάτε ένα αληθινά χριστιανικό μήνυμα για να τους μεταλαμπαδεύσετε τις γιορτινές μέρες που έρχονται; Προτρέψτε τα να προσπαθήσουν μεγαλώνοντας να γίνουν μικροί ήρωες και όχι μικροί άνθρωποι. Προβάλλετε και αναδείξτε τις ηρωικές συμπεριφορές και εξηγήστε τους τι σημαίνει μικροπρέπεια, μικρότητα και μικροψυχία. Θα έχετε βάλει ένα μικρό λιθαράκι, ώστε η κοινωνία που ζούμε να γίνει καλύτερη.

Κάθε χώρα είναι οι άνθρωποί της. Όταν οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με ηρωισμό, η χώρα ευημερεί. Όταν οι άνθρωποι αποπνέουν μικρότητα και ατομικισμό, η χώρα παρακμάζει. Ζούμε σε μια περίοδο αδιαμφισβήτητης δυσκολίας, όπου τα φαινόμενα μικρότητας, δυστυχώς, ευδοκιμούν. Έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας. Απερίγραπτες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανώνυμους και επώνυμους, που εύχονται ψόφο, ασθένειες, αναβλύζουν κακία και χολή. Αλαζονικές συμπεριφορές και εξωφρενικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων, από όλο το πολιτικό φάσμα, κατώτερες των περιστάσεων και προκλητικές.  Αντικοινωνικές συμπεριφορές συμπολιτών μας, που σχεδιάζουν το πώς θα παρακάμψουν τις απαγορεύσεις για να κάνουν Πάσχα στο χωριό. Καχυποψία, επιθετικότητα και ζηλοφθονία που εκπέμπεται με κάθε δυνατό μέσο. Ρατσισμός και ξενοφοβία σε πλατιές μάζες του πληθυσμού. «Αυθόρμητες» συγκεντρώσεις σε εκκλησίες, που οργανώνονται από άτομα που αδιαφορούν για τις επιπτώσεις των κελευσμάτων τους. Συνωστισμός στις πλατείες και στα παραλιακά μέτωπα. Θεωρίες συνομωσίας και fake news που διακινούνται από εμμονικούς ιδεοληπτικούς.

 Έχουμε ωριμάσει άραγε, ώστε να συζητήσουμε, σοβαρά κάποια στιγμή, τι κοινωνία θέλουμε; Ή επαναπαυόμαστε εμποτισμένοι από έναν συλλογικό ωχαδερφισμό που μας καλλιεργεί την αδιαφορία για τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, τουλάχιστον στο μέτρο που δεν μας αφορούν προσωπικά;

Λένε ότι η διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου είναι θέμα παιδείας. Δεν είναι μόνο θέμα παιδείας. Εξαρτάται και πηγάζει πρωταρχικά από την  οικογένεια  και επηρεάζεται από το κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Εν πολλοίς βέβαια είναι και θέμα ατομικό.

Το τι είναι σύγχρονος ηρωισμός δεν είναι εύκολο να ορισθεί. Συνήθως έχουμε στο μυαλό μας ότι ηρωικές πράξεις γίνονται σε συνθήκες πολέμου, ή γενικότερα σε δύσκολες συνθήκες. Βιώνοντας ένα είδος «ασύμμετρου» πολέμου, ή αν προτιμάτε νοιώθοντας όλοι μια αόρατη απειλή, αναδεικνύονται στο προσκήνιο σύγχρονες μορφές ηρωισμού, που δεν θα μπορούσαν να εκδηλωθούν πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Όμως, οι ήρωες της καθημερινότητας και οι ηρωικές πράξεις δεν υφίστανται μόνο σε περιόδους κρίσης. Μικροί ήρωες υπήρχαν ανέκαθεν ανάμεσά μας. Ακόμα και το ζην αξιοπρεπώς, τηρώντας έναν αξιακό κώδικα, είναι μια μορφή ηρωικής πράξης.

Ήρωας μπορεί εν δυνάμει να γίνει οποιοσδήποτε αν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Ο πυροσβέστης που μπορεί να σώσει ζωές μέσα στην πυρκαγιά. Ο γιατρός και η νοσηλεύτρια που θα σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ο άγνωστος που θα παρέμβει στο δρόμο για να αποτρέψει μια κλοπή ή μια σεξουαλική κακοποίηση. Ακόμα και ο φιλόζωος που θα σώσει ένα αδέσποτο από την ασιτία. Ο ηρωισμός όμως δεν εξαντλείται  στις στιγμιαίες ηρωικές πράξεις. Ο ηρωισμός είναι στάση ζωής, συνώνυμο της αξιοπρέπειας, και μπορεί να πραγματώνεται και σε συνθήκες καθημερινότητας.

Ήρωες δεν είναι μόνο ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας που κατέβασαν το ναζιστικό σύμβολο από την Ακρόπολη και έμειναν στο πάνθεον της ιστορίας. Ήρωας είναι και η  νοσοκόμα που κάνει διπλοβάρδια και κοιμάται χωριστά από την οικογένειά της για να μην την εκθέσει σε κίνδυνο, ήρωας είναι ο 85χρονος που απομονώνεται σπίτι του και δεν ξεμυτίζει, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες, ήρωες είναι και τα χιλιάδες παιδιά που παραμένουν κλεισμένα, θεριά μέσα στο κλουβί τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται και απολύτως ακριβώς το τι συμβαίνει.. Ήρωας είναι ο αστυνομικός που μπορεί με κίνδυνο της ζωής του να συλλάβει έναν κακοποιό. Ήρωας είναι και ο Σωτήρης Τσιόδρας, που μας διδάσκει, καθημερινά, με το ύφος του και το ήθος του, την ταπεινοφροσύνη, την μετριοφροσύνη, την ευγένεια και την αγάπη προς το συνάνθρωπο και το κοινωνικό σύνολο.

 Σε συνθήκες «κανονικότητας», οι περισσότεροι, εκ των πραγμάτων, κλείνονται στο καβούκι τους προσεγγίζοντας την καθημερινότητα με εσωστρέφεια και χωρίς διάθεση ηρωισμού. Στις δύσκολες συνθήκες βγαίνει μπροστά ο πραγματικός εαυτός και η πραγματική προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Η μεγάλη σύγχρονη αντίφαση είναι ότι κοιτώντας γύρω μας διαπιστώνουμε ότι η κοινωνία μας κατακλύζεται τόσο από μικρούς και μεγάλους ήρωες όσο και από μικρούς ανθρώπους.  Ανθρώπους που αδιαφορούν για το κοινωνικό σύνολο, ανθρώπους που καλυπτόμενοι από  την ανωνυμία του πληκτρολογίου στάζουν χολή για τον συνάνθρωπο, ανθρώπους που επειδή δεν έχουν τίποτα να επιδείξουν, είτε μικρό είτε μεγάλο, βγάζουν κακία, μισανθρωπιά και μίσος. Ζούμε σε μια χώρα που, λόγω των ιδιαίτερων κοινωνικών χαρακτηριστικών της έχει διαμορφώσει γενιές  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, και θετικά και αρνητικά. Περιστοιχιζόμαστε από χιλιάδες μικρούς ήρωες αλλά ταυτόχρονα ανεχόμαστε και υφιστάμεθα και χιλιάδες μικρούς ανθρώπους.

Στον τόπο που γέννησε τον Λεωνίδα και τον Εφιάλτη, που έβγαλε ήρωες και μαυραγορίτες, στην χώρα των μεγάλων αντιθέσεων, που δεν είναι πάντα ευδιάκριτα τα όρια μεταξύ ηρωισμού και μικροπρέπειας, είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η συζήτηση του τι κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε. Εισερχόμενοι στην Μεγάλη Εβδομάδα, ακόμα και αν κάποιος δεν πιστεύει ιδιαιτέρως, είναι χρήσιμο να δούμε την πορεία του Χριστού αντιδιαστέλλοντας την από την πορεία του Ιούδα και του Πόντιου Πιλάτου.

Πώς οραματιζόμαστε την κοινωνία μας; Πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται; Οι λύσεις δεν είναι πάντοτε πολιτικές και οικονομικές. Μια βασική και παραγκωνισμένη παράμετρος είναι η εσωτερική δύναμη που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του και η στάση της ζωής του εντός του πλαισίου του κοινωνικού συνόλου. Η δυναμική κάθε κοινωνίας, η προσαρμοστικότητα και η ανθεκτικότητά της καθορίζεται από τους πολίτες της. Οι κοινωνίες δεν εξελίσσονται με αυτόματο πιλότο. Η πορεία τους καθορίζεται, διαμορφώνεται και εξελίσσεται από τους ίδιους τους ανθρώπους τους.

Για αυτό πρέπει να ενσκήψουμε και να δώσουμε βάρος στις γενιές που έρχονται. Τις γενιές που κατακλύζονται από επιδερμικά είδωλα, που είναι επιρρεπείς στην λατρεία των εφήμερων αστέρων, που αδιαφορούν για την πολιτική. Τώρα είναι η στιγμή για να αναδείξουμε και να προβάλλουμε το ιδανικό του μικρού ηρώα. Η κοινωνία μας χρειάζεται τον Γιώργο Θαλάσση και τον Σπίθα. Όσο περισσότερα παιδιά διαπνέονται από το ιδανικό του μικρού ήρωα, τόσο πιο πολλές ελπίδες έχει η κοινωνία μας να ανταπεξέλθει και να πρωταγωνιστήσει στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον. Ας συνδράμουμε όλοι στο κτίσιμο μιας κοινωνίας μικρών ηρώων, χωρίς μικρότητες, μικροπρέπειες και μικροψυχία. Γιατί για κάθε μικρό ήρωα που βγαίνει στην κοινωνία, η ίδια η κοινωνία γλυτώνει από έναν μικρό άνθρωπο που θα την υπομονεύσει. Ας το προσπαθήσουμε. Αξίζει.

12-4-2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Δ.Ε.Η.ηηηηηη…, του Γιώργου Σαράφογλου
Αν.Υπουργός Ναυτιλίας Ν.Σαντορινιός: “Όλοι οι νησιώτες έχουν πρόσβαση στο Μ.Ι. και πιστώνεται η επιστροφή χρημάτων στο λογαριασμό τους στο τέλος κάθε μήνα”
Οκτώ μέρες χωρίς τον Θα μου, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.