Υγεία

Μη φοβάστε τα δάκρυα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Κλαίμε όταν το έντονο συναίσθημα πυροδοτεί το νευρικό σύστημα το οποίο διατάζει το σύστημα παραγωγής δακρύων να αναλάβει δράση. Είναι φυσιολογικό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Αν αισθανόμαστε την ανάγκη να το κάνουμε γιατί το κλάμα ωφελεί.  

Το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου επεξεργάζεται όλα τα συναισθήματα. Είναι συνδεδεμένο με το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει το δακρυϊκό σύστημα, με τη βοήθεια ενός νευροδιαβιβαστή την ακετυλοχολίνη και διεγείρει την παραγωγή δακρύων. Το κλάμα αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς, προκαλεί εφίδρωση και επιβραδύνει την αναπνοή: νιώθουμε ότι έχουμε έναν κόμπο στον λαιμό. Αν όμως είμαστε υπερβολικά ευσυγκίνητοι και αυτό επηρεάζει την καθημερινότητα μας και τη σχέση μας με τους άλλους, τότε καλό είναι να ζητήσουμε τη συνδρομή ψυχολόγου.

Στους ενήλικες, το αντανακλαστικό δάκρυ καθαρίζει τα μάτια από καπνό και σκόνη, τα βασικά δάκρυα λιπαίνουν τα μάτια και τα προστατεύουν από λοιμώξεις ενώ τα συναισθηματικά δάκρυα ωφελούν την υγεία.

Το κλάμα ωφελεί

Λιπαίνει μάτια και βλέφαρα. Χωρίς λίπανση δεν υπάρχει όραση. Ταυτόχρονα εμποδίζει την αφυδάτωση διαφόρων βλεννογόνων.

Μειώνει σωματικό και συναισθηματικό πόνο. Απελευθερώνει ωκυτοκίνη και ενδορφίνες, ουσίες που μας χαλαρώνουν, προκαλούν ευεξία και βοηθούν να αντιμετωπίσουμε σωματικό και συναισθηματικό πόνο.

Λειτουργεί αποτοξινωτικά. Σε αντίθεση με τα βασικά δάκρυα που περιέχουν 98% νερό, τα συναισθηματικά δάκρυα περιέχουν ορμόνες στρες και άλλες τοξίνες που έτσι αποβάλλονται από τον οργανισμό.

Ανακουφίζει. Η χαλαρωτική επίδραση του κλάματος γίνεται αντιληπτή λίγο μετά. Ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που συμβάλει στην πέψη και ξεκουράζει τον οργανισμό.

Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου. Όταν κλαίμε με αναφιλητά εισπνέουμε δροσερό αέρα, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Βοηθά στην επικοινωνία με τους άλλους. Δηλώνει ότι χρειαζόμαστε στήριξη.

Συμβάλει στη συναισθηματική ισορροπία. Με το κλάμα ο οργανισμός ανακάμπτει από ένα δυνατό συναίσθημα ή μία δύσκολη συναισθηματική κατάσταση.

Το κλάμα δώρο για τα βρέφη. Με πρώτο κλάμα τους μόλις γεννηθούν αναπνέουν και προσαρμόζουν τους πνεύμονές τους στον έξω κόσμο. Παράλληλα απομακρύνεται το πλεονάζουν υγρό σε πνεύμονες, μύτη και στόμα. Τα βρέφη έχουν το βασικό κλάμα, το κλάμα του θυμού και το κλάμα του πόνου.

Πώς αντιμετωπίζουμε τη δακρύρροια;

Ο δακρυϊκός αδένας βρίσκεται ανάμεσα στο βλέφαρο και στον οφθαλμό. Όταν παράγει ένα δάκρυ, καθώς ανοιγοκλείνουμε τα μάτια, το δάκρυ «απλώνεται» στο μπροστινό τμήμα του οφθαλμού και «απορροφάται» είτε μέσω του ρινοδακρυϊκού πόρου, είτε μέσω της μύτης. Ωστόσο, αν τρέχουν πολλά δάκρυα, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να τα συγκρατήσει.

Πολλοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν δακρύρροια με τα μάτια να δακρύζουν συνεχώς και αδικαιολόγητα. Συνήθως δακρύζουμε επειδή τα μάτια ερεθίζονται από το κρύο, κάποια κρέμα ή ξένο σώμα, όπως ένα έντομο. Τρίβοντάς τα μπορεί το ξένο σώμα να τραυματίσει την επιφάνεια του κερατοειδή και να επιδεινώσει την κατάσταση.

Δακρύρροια συνήθως προκαλεί η κακή αποχέτευση των δακρύων από τους δακρυϊκούς πόρους από τους οποίους φτάνει στο εσωτερικό της μύτης. Γι’ αυτό, όταν βάζουμε σταγόνες, έχουμε πικρή γεύση στο φάρυγγα. Το δακρυϊκό αποχετευτικό σύστημα φράσσει λόγω φλεγμονών, μολύνσεων ή ξηροφθαλμίας. Ο χειρουργός οφθαλμίατρος θ’ ανακαλύψει τον παράγοντα που προκαλεί δακρύρροια και θ’ αποφασίσει τη θεραπεία.

Δακρύρροια μπορεί να προκληθεί και αν συνεχώς σκουπίζουμε τα μάτια μας γιατί έτσι τα τραυματίζουμε και παράγονται ακόμα περισσότερα δάκρυα. Αν σταματήσουμε να τρίβουμε τα μάτια μας θα επέλθει μία ισορροπία στην παραγωγή βλέννας ή δακρύων.

SHARE
RELATED POSTS
Μαϊντανός: πασπάλισε με υγεία το πιάτο σου!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
H δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Πώς να αντιμετωπίσω τον πονοκέφαλο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.