Ο Μάνος Στεφανίδης είναι Ιστορικός Τέχνης και Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ. Διαβάστε τα άρθρα του Μάνου Στεφανίδη ΕΔΩ
(Στον Χρήστο Γεωργούδακη, τον Αντρέα* Πατράκη και τους λοιπούς, υπέροχους φίλους με ευχαριστίες για την χτεσινή βραδιά)
Θα πάρω στράτα και στρατί
και δρόμο χιονισμένο
μήπως και κάποτε σε βρω
φάτνη των Χριστουγέννω!
Παπάδες δεν θα κάθονται
κι ούτε αρχόντων κώλοι
μόνο φτωχοί και ταπεινοί
εργάτες και βουκόλοι.
Εκεί θα βρω την ζεστασιά,
στα ζώα την ευλογία,
έξω θα είναι οριστικά
τ’ ανθρώπινα θηρία.
Κόντρα ρεφραίν:
Ο Χριστούλης μες τη φάτνη
κατουρούσε τα σανά του
Ωσαννά Του!
Κι όμως, έφτασε η ώρα
δήθεν μάγοι με τα δώρα
– άρματα δρεπανηφόρα –
κόσμου ήρθε η συντέλεια
δήθεν άγγελοι με γέλια
και φραγγέλια.
Ο Χριστούλης στ’ όνειρο του
βλέπει τώρα το Σταυρό Του.
Σε καλό του!
* Ο εκλεκτός ζωγράφος Αντρέας Πατράκης έπαιξε χτες στη γιορτή του Χρήστου εξαιρετικό μπουζούκι μαζί με τον Θοδωρή (κιθάρα) και τον Ιάσονα (μπαγλαμά) για να τραγουδήσουμε ρεμπέτικα και Στέλιο. Σκέφτομαι πως στη μουσική αυτή πρώτα γεννιόταν η βαθιά ανάγκη κι έπειτα ως αδήριτη συνέπεια της το τραγούδι. Εξ ου και το απέριττο, το άμεσο του στοιχείο. Η μέθεξη. Αντίθετα δηλαδή από ό τι συμβαίνει σήμερα. Όπου το τραγούδι προηγείται μίας, συνήθως προκατασκευασμένης, ανάγκης. Και που το διακινούν και δεν το διακονούν στυγνοί επαγγελματίες με λαμέ και τηλε – κονφερανσιέ.
Φεύγοντας φωτογράφησα την άδεια βάση της κλεμμένης από τσιγγάνους προτομής του Στέλιου Καζαντζίδη στη γειτονιά του (Ν. Ιωνία). Δίπλα η προτομή από τα χέρια του Χαρίλαου Κουτσούρη και του Οδυσσέα Τοσουνίδη που μου προμήθευσε την φωτό. Θυμίζω ότι έτσι εκλάπη η περίφημη προτομή του Δημήτρη Μητρόπουλου, έργο του Θανάση Απάρτη, έξω από το Ωδείο Αθηνών. Οι κλοπές γλυπτών για να πουληθεί ο χαλκός τους έχουν γίνει μάστιγα σ’ όλο το λεκανοπέδιο. Κάθε πλατεία και μια απώλεια. Από την Νέα Ερυθραία ως το Πέραμα.
Στην άλλη φωτό με τον φίλο μου ζωγράφο Γιώργο Μπαρδάκα, εραστή των υποβλητικών μαύρων, στην έκθεση του που συνεχίζεται στην γκαλερί Θάλεια επί της οδού Σκουφά.