Πόρτα στην Ιστορία

Κώστας Αρβανίτης: Οι χώρες του νότου δεν αντέχουν άλλο χρέος

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

Οι χώρες του νότου δεν αντέχουν άλλο χρέος

Στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα με τον Γιώργο Παπαδάκη φιλοξενήθηκε σήμερα το πρωί ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης.

Σε σχέση με την κουβέντα που έχει ανοίξει με αφορμή τη δημοσιοποίηση των βουλευτικών και ευρωβουλευτικών πόθεν έσχες, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Αν υπήρχε κάτι που να υποδεικνύει έκνομη δραστηριότητα, τότε πράγματι θα υπήρχε θέμα. Και θέμα θα βρούμε αν κοιτάξουμε τα πόθεν έσχες του Πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών. Θα βρούμε τα απλήρωτα δάνεια του Κήρυκα Χανίων για παράδειγμα ή τα κοινά δάνεια με την κα. Μαρέβα Μητσοτάκη», για να συμπληρώσει: «είναι βαθιά προβληματικό και πολύ προκλητικό σε μια χώρα που έχει βγει πριν λίγο καιρό από τα μνημόνια, ο αρχηγός της κυβέρνησης να έχει τόσο σοβαρά θέματα στο πόθεν έσχες του. Το ίδιο και για τα δεκάδες κυβερνητικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που έχουν πάρει δάνεια και δεν τα αποπληρώνουν. Εκεί είναι το θέμα», κατέληξε ο Κώστας Αρβανίτης.

Για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας που πρότεινε εχθές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι είναι νωρίς για να εκφράσουμε κάτι πέραν από εκτιμήσεις, αν και ο ίδιος δήλωσε απαισιόδοξος: «Θεωρώ πως δεν είναι ούτε «μπαζούκας», ούτε κάποιο φοβερό νέο ΕΣΠΑ, όπως ανέφερε ο κος Σχοινάς. Η πλατφόρμα που παρουσίασε χθες η κα. φον ντερ Λάιεν έχει 3 βασικούς άξονες: Ο πρώτος αφορά το 80% της συνολικής χρηματοδότησης και αποτελείται κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και σε ένα ποσοστό κοντά στο 10% το ενισχυμένο Ταμείο Συνοχής, ο δεύτερος, που καλύπτει το 15% της χρηματοδότησης, αφορά το επενδυτικό πλάνο InvestEU (διάδοχο του σχεδίου Γιουνκέρ) και ο τρίτος αφορά το 5% των κονδυλίων που θα διατεθούν αποκλειστικά στην ενίσχυση της πολιτικής προστασίας και την ενίσχυση της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων στην Ευρώπη».

»Μιλάμε για 750 δισεκατομμύρια στο σύνολο, από τα οποία τα 500 είναι επιδοτήσεις και 250 είναι δάνεια. Αξιωματούχος της ΕΕ έκανε χθες λόγο για ένα νέο «μνημονιάκι», με καλό σκοπό. Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε την τελική συνολική πρόταση, καθώς και το τι έχουν πουν τα κράτη-μέλη, για να καταλάβουμε ακριβώς περί τίνος πρόκειται».

»Αυτό που εντοπίζω εγώ, είναι αυτό που διαρρέει από τους κύκλους του Κομισιόν, ότι θα πρέπει οι χώρες του Νότου να μπουν σε κάποιου είδους πρόγραμμα, για να απολάβουν τα καλά που φέρνει το σχέδιο. Όμως και το ποσό είναι μικρό, αντικειμενικά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει ανάγκη η ΕΕ, αλλά και η δική μας χώρα όπως και όλες οι χώρες του νότου δεν αντέχουν άλλο χρέος, ούτε δημόσιο ούτε ιδιωτικό. Η κομισιόν προσπαθεί να δώσει μια συμβιβαστική λύση, αλλά είναι σωτήρια για την ίδια, όχι για την Ευρώπη».

Σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του φράχτη στον Έβρο, ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως ανάλογα με τις συνθήκες, ένα Κράτος προσαρμόζει και τις κινήσεις του: «Η διαχείριση του θέματος από την κυβέρνηση ήταν από την αρχή επικοινωνιακή. Από την άλλη, είχαμε την τυχοδιωκτική και εμπρηστική πολιτική της Τουρκίας και την υποκριτική στάση της ΕΕ, όπου τόσο η κα φον ντερ Λάιεν όσο και ο κος Σχοινάς δεν βρήκαν να πουν μία κουβέντα για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από τον Ερντογάν αλλά χαρακτήρισαν την Τουρκία «φίλη χώρα». Έχουμε από την μία τυχοδιωκτισμούς εκ μέρους της ΕΕ απέναντι στη Συρία και τη Λιβύη, και επικοινωνιακό παιχνίδι σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους. Σε ό,τι αφορά τον φράκτη, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει μέτρα για να προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, χωρίς όμως φαινόμενα όπως τα κενά στη διαχείριση του προσφυγικού με το κλείσιμο των γραφείων ασύλου για ένα ενάμιση μήνα που μας φέρνει σε δυσχερή θέση στα διεθνή φόρα. Ο φράχτης είναι ένα τεχνικό ζήτημα. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη και αποφάσισε να κάνει αυτή την κίνηση.  Το μεγαλύτερο θέμα όμως είναι η συλλογική διαχείριση του προβλήματος από μεριάς ΕΕ. Αλλά και από τη μεριά της κυβέρνησης, ήταν ακριβώς η εργαλειοποίηση ενός πραγματικού προβλήματος που έδωσε αβάντα στον Ερντογάν. Δημιουργούνται συνθήκες για μία Ευρώπη φρούριο και μία Ελλάδα-φυλακή. Αν στόχος είναι να γίνει η χώρα φυλακή προσφύγων και μεταναστών, αυτό μας βρίσκει πλήρως αντίθετους. Η ΕΕ να αφήσει τις κορώνες και να συμμεριστεί το βάρος που της αναλογεί και όχι να καυχιέται για 50 ασυνόδευτα παιδιά που (καλώς) μετεγκαταστάθηκαν και να ισχυρίζεται ότι βοηθάει την Ελλάδα, κάτι το οποίο επιτρέπει και η κυβέρνηση. Τα ελληνικά σύνορα είναι τα σύνορα της Ευρώπης, όχι περίφραξη για τη φυλακή της Ευρώπης».

 

SHARE
RELATED POSTS
Η Παναγία των Παρισίων και ο Φάρος της Αλεξάνδρειας, του Κωστή Α.Μακρή
15578707_1534771719896821_4982111759584025348_n.jpg
Ερρίκος Σλήμαν και Τροία: Όταν ο μύθος έγινε ιστορία (Μέρος α’), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου
Η τραγωδία της Τριπολιτσάς, Σεπτέμβριος 1821 (Μέρος α’), της Δήμητρας Παπαναστασοπούλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.