Υγεία

«Κριθαράκι» ή χαλάζιο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

  Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Εμφανίζονται ξαφνικά στην εσωτερική πλευρά, ή κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου. Το χαλάζιο και το κριθαράκι είναι δυο πολύ συχνές φλεγμονές των αδένων των βλεφάρων, που απαιτούν θεραπεία. Γνωρίζετε σε τί διαφέρουν; Μάθετε πώς μπορείτε να προστατευθείτε…

Χαλάζιο και «κριθαράκι» αν και ενοχλούν, σπανίως  υποκρύπτουν κάτι σοβαρό. Το κριθαράκι είναι ένα κόκκινο εξόγκωμα που μοιάζει με σπυράκι. Μπορεί να εμφανισθεί είτε κατά μήκος της άκρης του βλεφάρου, είτε  στο εσωτερικό του βλεφάρου. Καθώς μεγαλώνει, το βλέφαρο πρήζεται, πονά και είναι πιθανό να τρέχουν δάκρυα.  Συνήθως, τα κριθαράκια πρήζονται περίπου για τρεις ημέρες, οπότε θα σπάσουν και θα αποστραγγιστούν, οπότε η επούλωση επέρχεται πάνω κάτω μέσα σε μία εβδομάδα. Το χαλάζιο αναπτύσσεται πιο αργά από το κριθαράκι, συνήθως δεν προκαλεί πόνο και  ξεκινά ως ένα σκληρό εξόγκωμα ή κύστη κάτω από το δέρμα των βλεφάρων.

Σε τί διαφέρουν;

Χαλάζιο και «κριθαράκι» διαφέρουν μεταξύ τους. Το χαλάζιο εμφανίζεται όταν φράξει ένας σμηγματογόνος αδένας στο βλέφαρο. Όταν φράξει, το σμήγμα αρχίζει να συσσωρεύεται στον αδένα του βλεφάρου, καθώς δεν έχει άλλη δίοδο εξόδου από το δέρμα.  Αν μεγαλώσει αρκετά, μπορεί να επηρεάσει την όραση σας και αν και μοιάζει με το «κριθαράκι», είναι συνήθως μεγαλύτερο και δεν προκαλεί πόνο.

Από την άλλη, το «κριθαράκι», αυτό κόκκινο εξόγκωμα στο βλέφαρο είναι βακτηριακή λοίμωξη ενός από τους  μικροσκοπικούς σμηγματογόνους αδένες, οι οποίοι  εκκρίνουν τα φυσικά έλαια του προσώπου και βρίσκονται μέσα στο βλέφαρο. Τα βακτήρια αναπτύσσονται στη ρίζα- το  θυλάκιο όπως αποκαλείται-  της βλεφαρίδας. Κριθαράκι και το χαλάζιο μπορεί όμως να έχουν σχέση με μια αρκετά κοινή φλεγμονή των βλεφάρων, τη βλεφαρίτιδα.

Υπάρχει θεραπεία;

Οι υγρές και ζεστές κομπρέσες καθημερινά από τρεις έως έξι φορές και  για 5 έως 10 λεπτά, βοηθούν στην επούλωσή τους.  Ο οφθαλμίατρος μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια αλοιφή, ή κολλύριο ενώ καλό είναι να προμηθευτείτε φαρμακούχα βαμβάκια καθαρισμού. Τα αντιβιοτικά χάπια ενδείκνυνται αν η λοίμωξη έχει εξαπλωθεί στα βλέφαρα ή στα μάτια. Αν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός θα ανοίξει ο πόρο που έχει φράξει, προκειμένου το χαλάζιο ή το «κριθαράκι» να «στραγγίξει» και να επουλωθεί. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να το πιέσετε εσείς για να σπάσει! Αφήνετε και το χαλάζιο και το «κριθαράκι» να «σπάσουν» από μόνα τους.

Μέχρι να επουλωθεί η περιοχή, αποφεύγουμε το μακιγιάζ στα μάτια  ή τους φακούς επαφής. Αν το χαλάζιο επιμένει, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά με τοπική αναισθησία: ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή στο εσωτερικό του βλεφάρου που έχει προσβληθεί. Η απομάκρυνση ενός χαλάζιου δεν επηρεάζει τη ροή αλλά και την ποσότητα των δακρύων στο μάτι.

Πώς θα προστατευθώ;

Και σε αυτήν την περίπτωση η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία! Για να αποφύγετε «κριθαράκι» και «χαλάζιο», υιοθετήστε σωστή συμπεριφορά.

Αγγίζετε τα μάτια σας μόνο αν έχετε πλύνει καλά τα χέρια σας.

Μην τρίβετε τα μάτια σας. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να εισβάλουν βακτήρια από το χέρι και να ερεθιστούν.

Φοράτε προστατευτικά γυαλιά όταν έρχεστε αντιμέτωποι με πολύ σκόνη, ακόμη κι όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι.

Ναι στα προστατευτικά γυαλιά όταν υπάρχει πολύ σκόνη ή ρύπανση στην ατμόσφαιρα. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις μέρες που μεταφέρεται σκόνη από τη βόρεια Αφρική, λόγω των καιρικών συνθηκών.

Αντικαταστήστε τη μάσκαρά σας κάθε έξι μήνες. Στο βουρτσάκι της αναπτύσσονται βακτήρια.

Ποια αντικείμενά μας δε μοιραζόμαστε;

Κάποια προσωπικά αντικείμενά σας δεν πρέπει να τα μοιραζεστε  γιατί θέτετε σε κίνδυνο την υγεία σας.

Πετσέτες. Πολλά μικρόβια μπορούν να επιβιώσουν στην πετσέτα από ώρες μέχρι και μήνες γιατί κατακρατά την υγρασία, που αποτελεί ιδανικό περιβάλλον. Αλλάζουμε πετσέτες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, τις κρεμάμε για να στεγνώσουν σε ανοιχτό χώρο και δεν τις μοιραζόμαστε με κανέναν!

Σαπούνι. Μπορεί να ακούγεται απίστευτο αλλά η μπάρα του σαπουνιού μπορεί να κρατήσει βακτήρια στην επιφάνειά της! Το υγρό σαπούνι είναι προτιμότερο από τα κομμάτια σαπουνιού.

Βούρτσες/χτένες. Κάθε μέλος της οικογένειας να έχει τη δική του. Προσοχή και στην επιλογή κομμωτηρίου, όπου θα σας χτενίσουν με βούρτσες που έχουν χρησιμοποιηθεί. Βεβαιωθείτε ότι τις απολυμαίνουν κάθε φορά που αλλάζουν πελάτη. Κάθε δύο εβδομάδες, να απολυμαίνετε την προσωπική σας χτένα ή βούρτσα, μέσα σε μπολ με αντιβακτηριδιακό σαπούνι και νερό,  περίπου για μια ώρα.

Οδοντόβουρτσα. Αν τη μοιραστείτε κινδυνεύετε από κάθε είδους λοιμώξεις, ιδίως αν το ανοσοποιητικό σας είναι εξασθενημένο.

Ξυραφάκια. Βοηθούν κάθε είδους λοιμώξεις να εισβάλουν απευθείας στο δέρμα. Αντικαθιστάτε τις λεπίδες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ελέγξτε τις ορμόνες σας… τρώγοντας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Γιατί πρήζονται τα πόδια μου;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ναι ή όχι στο αυγό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.