Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.
ΕΞ ΕΠΑΦΗΣ [Π30]
Κατεχόμενα Κύπρου … ΕΕ, υποκριτές και Ερντογάν…
«θα πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι, δυστυχώς, η διεθνής κοινωνία σήμερα λειτουργεί, όπως και πάντα από αρχαιοτάτων χρόνων, με βάση, δυστυχώς, τα συμφέροντα και όχι το πραγματικό δίκαιο»
Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας.
Διαβάζοντας σήμερα 9 Ιουλίου 2022 στον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης : «ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ύπαρξη φημολογίας στους πολιτικούς διαδρόμους της Ουάσιγκτον, τις τελευταίες ημέρες, περί ανακοίνωσης προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία, στις 20 Ιουλίου, επικαλέστηκε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνο-Αμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ», αλλά και στον ελληνικό τύπο, πως το – εν τέλει – χαϊδεμένο παιδί της Δύσης, της Ανατολής και πάει λέγοντας, δηλαδή ο νέο-σουλτάνος Ταγίπ Ερντογάν, αυτός ο Νέο-Οθωμανός νταής της πέραν του ποταμού Έβρου Ασίας, τι και εάν η Πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα, επανέλαβε σε επιστολής της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, την καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από τα αρχαία χρόνια και στην νεότερη εποχή από το 1956, η Κύπρος, της οποίας το ελληνικό όνομα Κύπρος απαντάται τόσο στην Ιλιάδα όσο και την Οδύσσεια είναι εθνικά και πολιτιστικά, αναπόσπαστο κομμάτι της Ελλάδος. Κατά πρώτον απαντάται στο Λ 21 της Ιλιάδας μαζί με την Κινύρα παράδοση. Επίσης στην Οδύσσεια στους στίχους δ.83, θ 363, ρ 442, και 448. Στην δε Ιλιάδα στους στίχους Ε 330, 422, 458, 768 και 873. Επίσης το όνομα «Κύπρις» φέρεται ως επίθετο της θεάς Αφροδίτης, με την αρχαιότερη επιγραφή που φέρει το όνομα Κύπρος να ανάγεται στο 459 π.Χ.. Αλλά, παρ΄ όλη την σαφή ελληνικότητα της τρίτης σε μέγεθος νήσου της Μεσογείου της Κύπρου δηλαδή και από την ανεξαρτησία της το 1960, δεν σταμάτησαν τα πάθη της και η «υποκρισία» των πολιτικών της Δύσεως, και δεν μιλάμε μόνον για πρόσωπα αλλά και για «πολιτικές». Τι και εάν η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004 και της Ευρωζώνης το 2008 ; Πότε, ποιος, πλην των κατά καιρούς φραστικών καταδικών των διαφόρων οργανώσεων, του ΟΗΕ, της ΕΕ και διαφόρων χωρών, ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την αποκατάσταση της Ενότητος της Κυπριακής Δημοκρατίας και την εκδίωξη των εισβολέων Τούρκων ; ΠΟΤέ !!! Μόνον κηρύγματα των «ευαίσθητων» δημοκρατικών ανακλαστικών των δυτικών και καμία άλλη ουσιαστική αντίδραση – εάν όχι δράση. Θα ήταν ενδιαφέρον π.χ. να βλέπαμε τις ΗΠΑ να δημιουργούν μια βάση στην Κύπρο αντί της αεροπορικής βάσης του Ιντζιρλίκ στην περιοχή Γιουρεγίρ της πόλης των Αδάνων. Δηλαδή στο υπογάστριο της Τουρκίας. Θα έφευγαν τότε οι τούρκοι από την Κύπρο – για να αφήσουν ήσυχους του Τουρκοκύπριους στην πατρίδα τους – ή όχι ; Επί 40 χρόνια η περίκλειστος ερημωθείσα Αμμόχωστος, δεν ήταν «λεία» των τουρκικών βλέψεων, αλλά με το ξύπνημα των «εργοντανικών» Οθωμανικών βλέψεων για την αποκατάσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας προσπαθεί να πραγματοποιήσει τον «Αττίλα 3», όπως προβλέπουν οι ειδικοί πολιτικοί αναλυτές, αφού κανείς δεν τον ενοχλεί – και το ξέρει καλά ο σουλτάνος – και κανείς δεν ενοχλείται.
Η Κύπρος φυσικά είναι μέλος της ΕΕ και έχει εκ του νόμου κυριαρχία σε ολόκληρο το νησί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ). Ωστόσο, το νησί εκ των πραγμάτων είναι χωρισμένο στα δύο μετά την Τουρκική εισβολή το 1974. Έτσι λοιπόν, από την εποχή του «μεγάλου πολιτικού εγκεφάλου» του Δημήτρη Ιωαννίδη που ανέλαβε τα ηνία της Χούντας των Συνταγματαρχών, του οποίου οι επιλογές οδήγησαν στην εισβολή των τούρκων στην Κύπρο, την διάλυση της εκκλησίας και στην πτώση της χούντας, τα επακολουθήσαντα λάθη των Ελλήνων πολιτικών μετά την μεταπολίτευση, την «υποκρισία» των «συμμάχων» μας, και λοιπά και λοιπά, καμία δύναμη δεν θα εμποδίσει τις τουρκικές προκλήσεις στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων, παρ’ όλες τις διακηρύξεις της κυρίας Ρομπέρτας Μέτσολα, η οποία επιδοκίμασε μεν «τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και συμφωνεί πως αυτά, πέραν από τα οφέλη για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, θα μπορούσαν να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», αλλά ουδέν τούτων . Αχ αυτές οι Αρχές, που είναι σαν το Άγιο Πνεύμα που συχνά το επικαλούμεθα αλλά δεν το βλέπουμε, «Πνεύμα» βλέπετε είναι αυτό. Τελειώνοντας, θα αναφέρω μια σημαντική φράση του καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση από μια συνέντευξη του «Όλα επιτρέπονται, όλα συγχωρούνται, όλα συμψηφίζονται», φράση που είχε πει αρχικά στην παρουσίαση του πολιτικού μου μυθιστορήματος «Η Ύβρις», στις 14 Οκτωβρίου 2017. Και, με την γνωστή πλέον φράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ» ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε το 54% της ελληνικής Κύπρου, επαρχία της Τουρκίας, δηλαδή ένα κομμάτι της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τουρκική επικυριαρχία !!!
Τι λέτε, δεν θα ήταν πολιτικά έξυπνη κίνηση ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης να κάνει αίτηση εισδοχής στο ΝΑΤΟ ; Λέω εγώ τώρα.
ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ