Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Καταπέλτης για αυτοδιοίκηση και Περιφέρεια στο συνέδριο της ΚΕΔΕ ο Φώτης Χατζηδιάκος! – video

Spread the love

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος είναι Δικηγόρος και διετέλεσε Δήμαρχος Ρόδου της θητείας 2014-2019. Έχει υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση 20 χρόνια και ως Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου.  Είναι επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης “Ρόδος δύναμη Πολιτών”

Το πρώτο συνέδριο της ΚΕΔΕ μετά την πανδημία. Η απαξίωση των δημοτικών συμβουλίων, οι «κεκλεισμένων θυρών» συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής, το ξεπούλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και του ΣΔΙΤ δήμου Ρόδου στον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, οι διορισμοί καλά αμοιβόμενων «ημετέρων» στα Δ.Σ των αναπτυξιακών και τέλος τα δικαιώματα των δήμων στα έσοδα από το τέλος διανυκτέρευσης και τους αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των θεμάτων της παρέμβασης μας .

Αναλυτικά:

Έξω από τα  δόντια μίλησε για  την κατάσταση που επικρατεί στην αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας στην ομιλία που πραγματοποίησε στην γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ ο τέως δήμαρχος Ρόδου και επικεφαλής της παράταξης μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα σχεδόν και έκανε γνωστό στο πανελλήνιο πλέον μέσω του συνεδρίου τα όσα συμβαίνουν στην αναπτυξιακή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αλλά και στο άδειασμα που έχει γίνει σε ότι αφορά τις αρμοδιότητες των Δήμων  για την αποκομιδή  από την ΠΝΑΙ

Μίλησε για τους μισθούς και τους διορισμούς στην αναπτυξιακή της ΠΝΑΙ τονίζοντας πως είναι σε αναμονή για να δει αν συμβαίνουν  ανάλογα στην αναπτυξιακή του Δήμου Ρόδου.

Αναλυτικότερα ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις εισηγήσεις του προηγήθηκαν και κυρίως αυτή τη προέδρου της ΚΕΔΕ  και είπε:

«Η εισήγηση σας απεικόνισε την κατάσταση μέσα στην πανδημία μέσα στην απραξία των  Δήμων για δύο χρόνια . Δεν ξέρω αν μας έχει επηρεάσει. Φεύγοντας είπα στον φίλο  μου Δήμαρχο Λειψών κ. Φώτη Μάγγο ότι απογοητεύθηκα. Εύχομαι αύριο να πάρω  τα πάνω μου. Αν ο Γιάννης ο Λυμπέρης από αυτό το βήμα δεν έλεγε τίποτε περισσότερο θα τον κάκιζα έξω. Έμεινα ικανοποιημένος από την αρχική εισήγηση και για το γεγονός ότι δευτερολόγησες πρόεδρε  παρουσία του υπουργού και είπες τις απόψεις σου».

Οι περιφέρειες καπελώνουν τους Δήμους

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην   κατάσταση που επικρατεί στις περιφέρειες υπογραμμίζοντας πως καπελώνουν τους Δήμους σε πολλά θέματα και στις χρηματοδοτήσεις των έργων.

«Προέρχομαι από τον δεύτερο βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης όπου έκανα τέσσερις θητείες και είχα την τιμή να είμαι δήμαρχος της Ρόδου την προηγούμενη τετραετία. Κάποια στιγμή σε μια κομματική συνάντηση όταν  ρώτησαν την άποψη μου για τις Περιφέρειες είπα αιρέτω ο δεύτερος βαθμός. Εμείς, παλέψαμε να δημιουργηθεί η αιρετή περιφέρεια  και τελικά έφθασε να  είναι πάνω από το κεφάλι των Δήμων. Ευχαριστήθηκα που άκουσα για την κατανομή του  ΠΔΕ που ανήκει στους Δήμους . Είχα την δυσάρεστη εμπειρία σαν πρόεδρος της ΠΕΔ να ακούω τα παράπονα των δημάρχων γιατί μοχθούσαν ενέτασσαν έργα  στο ΕΣΠΑ  και ξαφνικά εκδίδονταν απόφαση του περιφερειάρχη ότι «η Περιφέρεια χρηματοδοτεί το ένα ή το άλλο έργο». Λες και τα χρήματα ήταν από την τσέπη του περιφερειάρχη. Όσο μπορείτε να προσπαθήσετε για να εγκριθεί νομοθετικά το θέμα ώστε οι πόροι που δικαιούνται οι δήμοι να έρχονται απευθείας σε αυτούς . Να μην περνάει πάλι από το β βαθμό», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Η αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας

Με αφορμή την κατανομή των κονδυλίων στους Δήμους ο κ.  Χατζηδιάκος έκανε ειδική αναφορά στις αναπτυξιακές εταιρείες και στον τρόπο που λειτουργούν ξεσκεπάζοντας εμμέσως αλλά σαφώς τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή  μας!

«Επίσης έχω σφοδρές επιφυλάξεις για το πώς θα λειτουργήσουν οι αναπτυξιακές εταιρείες και σε ότι αφορά τη διαφάνεια και σε ότι αφορά τον τρόπο των προσλήψεων των ημετέρων. Ακόμη  και για  τους μισθούς των μελών της διοίκησης. Ο  πρόεδρος της ΚΕΔΕ γίνεται επαίτης για να ζητήσει για τους δημάρχους τα έξοδα παράστασης ή αν  θέλετε μια ευπρόσωπη αποζημίωση.Σε ότι αφορά την αναπτυξιακή η αναφορά μου είναι για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.  Οι μισθοί των ημετέρων γιατί διορίζονται όπως ξέρετε, είναι πολύ περισσότεροι  και ανεξέλεγκτοι από το μισθό του δημάρχου! Περιμένω να δω τους μισθούς των στελεχών της αναπτυξιακής του Δήμου Ρόδου», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος.

Η απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου

Ο τέως δήμαρχος Ρόδου αναφέρθηκε και στην απαξίωση όπως είπε του δημοτικού συμβουλίου αφού και δια ζώσης έστω και με τα εμβολιασμένα μέλη δεν συνεδριάζει και τα περισσότερα  θέματα παραπέμπονται στην Οικονομική  Επιτροπή

«Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου και έχει στην ημερήσια διάταξη 7 με οκτώ θέματα. Όλα τα άλλα έχουν μεταφερθεί στην οικονομική επιτροπή όπου μετέχουν δύο μέλη της μειοψηφίας. Δεν έχει συνεδριάσει ούτε προ covid -19 με ανοικτές τις πόρτες παρουσία των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Αδιανόητο  να υπάρχει έλλειψη δημοσιότητας. Και τώρα ακόμη  η συνεδρίαση είναι είτε  με τηλεδιάσκεψη ή δια περιφοράς. Όταν εμείς και ο κ. Δημήτρης Κρητικός ζητήσαμε να γίνεται η συνεδρίαση δια ζώσης με τη συμμετοχή των εμβολιασμένων εισπράξαμε την άρνηση . Με την ευκαιρία εκείνη αποψίλωσαν σε δύο οργανισμούς τα μέλη της μειοψηφίας . Αλλοίμονο αν το κυρίαρχο πολιτικό  όργανο σε κάθε δήμο δηλαδή το δημοτικό συμβούλιο που στα μικρά νησιά είναι μια μικρή κυβέρνηση, να είναι τελείως αποψιλωμένο και να μην μπορεί να προχωρήσει», τόνισε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Η διαχείριση της καθαριότητας και η λάντζα της αποκομμιδής!

Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε και στο μεγάλο θέμα της καθαριότητας αφού  όπως τόνισε  το ζήτημα της διαχείρισης έχει φύγει από τους δήμους και τους έχει μείνει μόνο η λάντζα της …αποκομιδής.

« Συστάθηκε ο ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου  γιατί είχαμε  μια ιδιαιτερότητα εμείς. Ο Δήμος  Ρόδου κατάφερε να περάσει μέσω ΣΔΙΤ με προυπολογισμό 38 εκατομμύρια ευρώ  για καινούργια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων και για 11 σχολικά κτίρια. Εν μια νυκτί ήρθε ο Περιφερειάρχης  συνέστησε με συνεργασία του  αρμοδίου υπουργείου και με εντολή και με κατεύθυνση( ας ήταν εδώ ο κ. Πέτσας και ας το αρνιόταν) τον ΦΟΔΣΑ και έχασε τη διαχείριση των απορριμμάτων ο Δήμος Ρόδου και την πήρε η ΠΝΑΙ. Αντί να γίνει η αντίστροφη κίνηση, έχουμε την μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων . Έχουμε δηλαδή την περίπτωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που πήρε τις αρμοδιότητες στον τομέα αυτό από όλους τους Δήμους. Αν ήθελαν να βοηθήσουν τα μικρά νησιά αναφέρω ως παράδειγμα το δήμο Λειψών,  μπορούσαν να το έκαναν με προγραμματικές συμβάσεις. Όχι να πάρουν τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους ΟΤΑ.  Πέρσι είχα πει από αυτό το βήμα ότι δεν θέλουμε να είμαστε και να συνεχίσουμε να είμαστε επαίτες. Μπορούμε όμως να έχουμε  ίδιους πόρους» τόνισε.

Το τέλος διανυκτέρευσης

Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε στο συνέδριο την απόψη του  για το τέλος διανυκτέρευσης αναφερόμενος στους πόρους που μπορούν να εξασφαλίσουν οι Δήμοι .

«Εισπράττουν  250 εκατομμύρια. Ας κρατήσουν ένα ποσό και ας αφήσουν τα υπόλοιπα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποδοτικά.  Θα μπορούσαμε να έχουμε πόρους από τα μουσεία. Επί υπουργίας του κ. Κουρουμπλή είπαν πει ότι το 20% των εσόδων από τα μουσεία θα αποδίδονταν στους Δήμους. Άλλαξε ο υπουργός πήρε τη θέση του ο κ. Σκουρλέτης και ανέτρεψε το σύμπαν και όλα αυτά. Να επιμείνετε λοιπόν στο ζήτημα της απόκτησης ιδίων πόρων. Έτσι μπορούμε να πούμε πως είμαστε αυτοδιοίκηση».

Πηγή: skyrodos.gr – Μαρία Χονδρογιάννη

Η ομιλία του κ. Φώτη Χατζηδιακου σε βίντεο:

SHARE
RELATED POSTS
Τι ακούγεται στο δάσος…the drama of Dama-Dama, του Γιώργου Σαράφογλου
Μ. Γλυνός από την Κω: “Πλάνο πενταετίας ανά νησί από την επόμενη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας”
Σοφία Κουφομανώλη: “Με τον Φώτη Χατζηδιάκο για το κοινό αίσθημα πολιτιστικής ευθύνης για το νησί μας”

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.