Υγεία

Καλοκαιρινός οδηγός για τα αυτιά!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

“ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΣΕ ΔΕΚΑ ΠΡΑΞΕΙΣ”, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΙΛΝΤΙΣΙ

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων.

Κάθε καλοκαίρι τα αυτιά μας μπαίνουν σε μπελάδες! Η μεγαλύτερη επαφή με τη φύση και τη θάλασσα, οι βουτιές αλλά και τα έντομα κρύβουν κινδύνους, οπότε παίρνουμε τα μέτρα μας!

Προληπτικός έλεγχος. Επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να καθαρίσετε τα αυτιά σας.

Μετά τη θάλασσα. Σκουπίζετε τα αυτιά σας απαλά και χωρίς βιαστικές κινήσεις με μία μαλακή πετσέτα. Για ν’ απομακρύνετε το νερό, γυρίστε το κεφάλι προς τα πλάγια, χωρίς απότομες κινήσεις.

Ναι στις ωτοασπίδες. Προμηθευτείτε από το φαρμακείο ωτοασπίδες σιλικόνης, ιδίως αν έχετε ευαισθησία στ’ αυτιά.

Όχι στις μπατονέτες. Μπορεί να προκαλέσουν ζημίες, αν επιχειρήσετε  να καθαρίσετε βαθιά τα αυτιά σας.

Καλοκαιρινό κρύωμα. Αποφύγετε να κολυμπήσετε. Και με την παραμικρή ενόχληση που θα αισθανθείτε στο αυτί, μην βουτήξετε το κεφάλι στο νερό για λίγες μέρες.

Κάντε το όπως οι δύτες. Για να εξισώσετε την πίεση ανάμεσα στο  εσωτερικό του αυτιού  και το εξωτερικό περιβάλλον πάρτε μία βαθιά αναπνοή και  εκπνεύσετε με κλειστά μύτη και στόμα.

Βουτιές στη θάλασσα. Οι απρόσεκτες βουτιές προκαλούν προβλήματα! Αν δεν είναι κάτι ανησυχητικό, απλά το παιδί δεν πρέπει να βουτήξει το κεφάλι στο νερό τις επόμενες μέρες. Κι όταν μπει στη θάλασσα, φράξτε το αυτί με ένα βαμβάκι εμποτισμένο με βαζελίνη, για να μην φτάσει το νερό στον ακουστικό πόρο. Μην χρησιμοποιήσετε μπατονέτες για να τραβήξετε το νερό γιατί στο μεταξύ μπορεί να έχει προκληθεί φλεγμονή και να επιδεινώσετε την κατάσταση. Μην ρίξετε λάδι  γιατί αν η κυψελίδα έχει φουσκώσει, γιατί το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο.

Θαλάσσια σπορ. Καταδύσεις, σκι και  σερφινγκ μπορεί  να  προκαλέσουν ελαφρές ή σοβαρές βλάβες στα αυτιά.

Έντομα. Τα ζωύφια της υπαίθρου, ελκύονται από τη μυρωδιά του κεριού στο αυτί ενώ τις ημέρες καύσωνα, απλά αναζητούν εκεί λίγη σκιά! Το κερί λειτουργεί ως παγίδα και τα εμποδίζει να βγουν. Όσο μεγαλύτερα είναι τόσο πιο επώδυνη είναι η κατάσταση. Σε αυτήν την περίπτωση, ρίξτε λίγο λάδι ή οινόπνευμα στο αυτί και το έντομο θα πνιγεί: επισκεφθείτε τον ΩΡΛ για να το αφαιρέσει.  Αν προσπαθήσετε να το αφαιρέσετε μόνοι σας, είναι πολύ πιθανόν να μείνουν υπολείμματα του, που θα προκαλέσουν βαριά μόλυνση.

Διάτρηση τυμπάνου. Μπορεί να το προκαλέσει απότομο πέσιμο στο νερό ή χτύπημα στο αυτί. Αν σπάει το τύμπανο, εκδηλώνεται για λίγα λεπτά ξαφνικός και έντονος πόνος βαθιά στο αυτί. Ενδεχομένως να τρέξει και λίγο αίμα. Ο πόνος θα υποχωρήσει, ωστόσο θα μείνει ένα «μπούκωμα», ένα βουητό και δεν θ’ ακούτε καλά. Διατηρείστε το αυτί σας στεγνό, χωρίς να μπει καθόλου νερό και επισκεφθείτε άμεσα τον ΩΡΛ, ιδίως αν αισθάνεστε αστάθεια και ίλιγγο. Μην βάλετε σταγόνες στο αυτί σας. Αν πονάτε, πάρτε παυσίπονα.  Αν το αυτί μολυνθεί θ’ αρχίσει να βγάζει πύον. Αν δεν μολυνθεί, η διάτρηση τις περισσότερες φορές επουλώνεται μόνη της.

Εξωτερική ωτίτιδα. Το νερό μπορεί να μεταφέρει στο αυτί μικρόβια ή μύκητες. Κι αν δεν βγει αμέσως, τότε τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και είναι πιθανό να προκαλέσουν φλεγμονή στο εξωτερικό τμήμα του αυτιού, δηλαδή εξωτερική ωτίτιδα. Αν συμβεί αυτό, το κανάλι του αυτιού πρήζεται, εκδηλώνεται  φαγούρα, πόνος στο παραμικρό άγγιγμα και είναι πιθανό να τρέξει από το αυτί ένα γαλακτώδες υγρό. Μόνο ο ΩΡΛ μπορεί να δώσει τη λύση, καθαρίζοντας το αυτί και χορηγώντας αντιβίωση.

SHARE
RELATED POSTS
Επιστροφή στο κρέας με σύνεση, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Οι παιδικές ασθένειες στα θρανία…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ασθενής να εμπιστεύεται το διαδίκτυο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.