Ο Γιώργος Σαράφογλου είναι σκιτσογράφος-γελοιογράφος και επιχειρηματίας. Διαβιεί στην Νέα Υόρκη.
Η είδηση: Ταξίαρχος ετών 73 θα «αναστήσει» το ιππικό στον Στρατό
Το Γενικό Επιτελείο της Ελλάδας κάλεσε πίσω στην υπηρεσία έναν 73χρονο εν αποστρατεία ταξίαρχο που είχε παραιτηθεί οικειοθελώς το 1994 από τον Στρατό για να πολιτευτεί. Ο ηλικιωμένος απόστρατος ανέλαβε να εκπαιδεύσει μία ίλη ιππικού, η οποία αναμένεται να συμμετάσχει και στην παρέλαση της εθνικής επετείου στις 25 Μαρτίου 2023.
Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι ο 73χρονος θα λαμβάνει μισθό 2.500 ευρώ το μήνα, πολύ μεγαλύτερο από εν ενεργεία ομόβαθμούς του στρατιωτικούς που δραστηριοποιούνται μάλιστα σε παραμεθόριες περιοχές, σε ξηρά ή νησιά, όπως σημειώνει η ιστοσελίδα στρατιωτικών θεμάτων armyvoice.gr.
Στα 28 χρόνια που μεσολάβησαν από την παραίτησή του έως την επαναφορά του, ο ταξίαρχος Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης ασχολήθηκε με την πολιτική και κατά την ίδια πηγή, διετέλεσε δήμαρχος Πεντέλης, ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2023.
Ο ταξίαρχος που επέστρεψε, διορίστηκε διοικητής λόχου ή όπως αποκαλείται επίσημα «μεραρχία ιππικού», καθώς η ηγεσία του στρατού ήθελε «να αξιοποιήσει τις γνώσεις του σε θέματα εκπαίδευσης αλόγων».
«Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ο Στρατός δεν υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του για να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως κάνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις με πλήθος αποστράτων, αλλά τον επανέφερε στην ενεργό δράση, παρόλο που διανύει την όγδοη δεκαετία της ζωής του».
«Ο υπερήλικος Ταξίαρχος θα αμείβεται περισσότερο από τους «μάχιμους» Ταξίαρχους που υπηρετούν στα σύνορα και είναι υπεύθυνοι για την άμυνα ενός νησιού ή του ποταμού Έβρου. Και αυτό γιατί οι αποδοχές του, που φτάνουν περίπου τις 2.500 ευρώ, έχουν μειωμένες κρατήσεις σε σχέση με τους εν ενεργεία αξιωματικούς που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί ή παραιτηθεί για να επιστρέψουν ξανά στην υπηρεσία», προσθέτει το armyvoice.gr.
Η ιστοσελίδα υπενθυμίζει επίσης ότι η παρέλαση του Μαρτίου θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με τίτλο «Στρατιωτική Αρετή των Ελλήνων», που επινοήθηκε από τη χούντα των στρατηγών (1967-1974) και παρουσίαζε τα «ηρωικά κατορθώματα του ελληνισμού, από την αρχαιότητα έως σημερινή εποχή. Στο θέαμα «κιτς αισθητικής» οι στρατιώτες ήταν «ντυμένοι Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες, Βυζαντινοί, αλλά και Πέρσες, Άραβες και Τούρκοι, ακόμη και Βορειοκορεάτες».
Το νεοσύστατο «ιππικό» φέρεται να αποτελείται από επτά άλογα και 13 αξιωματικούς. Ο Ταξίαρχος πρόσθεσε ότι κάποια από τα άλογα αγοράστηκαν, ένα για 3.000 ευρώ για παράδειγμα, και μερικά ήταν δώρα, πρόσθεσε.
Σε δηλώσεις του με αφορμή εκδήλωση με άλογα το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ταξίαρχος δήλωσε περήφανος για την αποστολή του και ότι θα παραδώσει ένα ιππικό πρώτης τάξεως που «θα ζαλίσει όλους τους Έλληνες» και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες επιχειρήσεις του Στρατού Ξηράς, όπως στον Έβρο, το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Το άλογο έχει την ικανότητα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα σε δύσκολα και δύσκολα μέρη», είπε, προσθέτοντας ότι «οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν σήμερα άλογα για να φυλάνε τα σύνορα με το Μεξικό. Σχεδόν όλοι οι στρατοί και όλα τα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κρατήσει το ιππικό τους για ειδικές αποστολές».
Αποκάλυψε ότι η αποστολή του θα είναι για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ο κ. Στεργίου – Καψάλης πρόσθεσε ότι ο μεγάλος στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα 40-50 ιππέων. «Αυτός ο στόχος είναι τεράστιος αλλά όχι ακατόρθωτος. Η αρχή έγινε και αυτό είναι το σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ελληνικός Στρατός διέλυσε επίσημα το θρυλικό ιππικό της Προεδρικής Φρουράς που έδρευε στο Γουδί πριν από 50 χρόνια.
Πηγή: ΕΦΣΥΝ