Ανοιχτή πόρτα

Η light έκδοση της ΕΡΤ3 και ο καναπές της ΕΡΤ1, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Χαιρετίστηκε από πολλούς – και αιτιολογήθηκε ως ένα βαθμό από τα διευθύνοντα στελέχη της ΕΡΤ και συγκεκριμένα τον πρόεδρό της κο Ζούλα – η λειτουργία ενός επί πλέον καναλιού, του ΕΡΤnews με σκοπό την σφαιρική ενημέρωση του τηλεοπτικού του κοινού. Αν και δεν είναι κάτι το νέο, αρκετούς μήνες πάντως και μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και με αφορμή αυτόν – έτσι δικαιολογούν την σύστασή του – προέκυψε η ανάγκη λειτουργίας ενός τοιούτου καναλιού το οποίο θα κάλυπτε τα γεγονότα επί 24ώρου βάσεως και με άμεσες συνδέσεις με τα μέτωπα των μαχών. Κατά τον τρόπον αυτό συνέβη όμως κάτι το οποίο όχι απλώς δυσαρέστησε τον δημοσιογραφικό κόσμο του ετέρου καναλιού ΕΡΤ3 – το οποίο, πέραν του ότι όχι απλώς αποτελεί το μόνο περιφερειακό κανάλι πανελλαδικής κάλυψης – περιορίστηκαν ή και συγχωνεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητές του, με αποτέλεσμα να αποτελεί –παρά τις πρωτοπόρες του εκπομπές – ουρά του νέου ΕΡΤnews, μεταφερόμενες αρκετές των εκπομπών του καθώς και το δελτίο ειδήσεων στο νεοσυσταθέν.

Στην ουσία – δεδομένων των δυνατοτήτων της ΕΡΤ3, ουδείς το αμφισβητεί – υποβάθμιση υπέστη το εν λόγω κανάλι αφαιρώντας του κάθε δυνατότητα περί εσωτερικής παραγωγής και ‘παγώματος’ του ζωντανού του προγράμματος, οι δε εργαζόμενοι σε αυτήν να χρησιμοποιούνται στην πλειονότητά τους ως ανταποκριτές και μόνο, τα δε ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ3 να ατονούν σε βαθμό τέτοιο μέχρι …απισχάνσεως. Εν ολίγοις δηλαδή το δυναμικό της ΕΡΤ3 έφθασε στο σημείο εκείνο να μετατραπεί σε απλό τροφοδότη των προγραμμάτων του ΕΡΤnews  αφαιρώντας του από την Κεντρική Διοίκηση της ΕΡΤ κάθε δυνατότητα  και χωρίς κανένα σχεδιασμό και περαιτέρω ανέλιξή του ως θα ήταν το ορθό.

 Από την άλλη πλευρά των δυο καναλιών ΕΡΤ1 και ΕΡΤ2, η μεν πρώτη ‘αναγορεύτηκε’ ως το κανάλι εκείνο το οποίο θα παρείχε ψυχαγωγικού χαρακτήρα εκπομπές καθώς και προβολές ταινιών, η δε ΕΡΤ2 ‘εκστράτευσε’ καθαρά προς τον πολιτισμό πρωτίστως.

Ιχνηλατώντας το ψυχαγωγικό μέρος της ΕΡΤ1, θα σταθώ μόνο στην εκπομπή εκείνη η οποία από δίωρο που είχε στην διάθεσή της μεταξύ των ωρών 16- 18, ‘καναπές του ΣΤΟΥΝΤΙΟ 4’ δηλαδή, ως εκρίθη από την παραγωγή της ΕΡΤ παρατάθηκε κατά 1 ώρα από την φετινή σεζόν καλύπτοντας πλέον τις ώρες μεταξύ 16-19.Θυμάμαι, με πόση διαφήμιση είχε προβληθεί η εν λόγω εκπομπή, τόσο μέσω τηλεοπτικών Μέσων όσο και σε στάσεις λεωφορείων με αφίσες, τρένων, τρόλεϊ καθώς και επιτοίχιες στο κέντρο της Αθήνας, ως να κατέφθανε κάτι το πρωτότυπο για τα τηλεοπτικά πράγματα της χώρας. Νέα εκπομπή, θα μου πεις ήταν, πού βλέπεις την υπερβολή; Βάσει αυτών που υπόσχονταν οι παρουσιαστές της: ‘πέραν των πολλών συνεντεύξεων που θα είναι το σημαντικό κομμάτι, θα υπάρξει και διάδραση με το κοινό’ εξέπεμπαν προς τα έξω. Τις πολλές  και μονότονες αρκετές φορές συνεντεύξεις, ναι τις πέτυχαν οι παρουσιαστές, εκείνη η ‘αλληλεπίδραση με το κοινό’ πού είναι και δεν την αντιλαμβανόμαστε κι εμείς οι αδαείς; Ή άλλο ήθελαν να πουν στα προεόρτια οι συντελεστές της εκπομπής κι αλλιώς τους βγήκε; 

Στο σημείο αυτό ν’ αναφερθώ και σε email μου που απέστειλα κάποια στιγμή κατά την ζωντανή παρουσία της εκπομπής διατυπώνοντας μερικές ιδέες που νόμιζα πως θα συνέβαλαν σε ένα καλύτερο όχι απλώς οπτικό αποτέλεσμα αλλά ουσιαστική παρέμβαση, οι οποίες όχι απλώς  δεν ελήφθησαν υπόψη – ουδόλως με ενδιέφερε εξ άλλου απαίτηση καμία δεν είχα, μια άποψη εξέφρασα, άλλοι αποφάσιζαν για την ροή της εκπομπής εξ άλλου– αλλά την επομένη ημέρα της προβολής, επιδεικτικά (όπως παρατήρησα) τόνιζαν τα αντίθετα από αυτά που εγώ σημείωνα στο μήνυμά μου. Ας είναι. Όμως, το να περιορίζεται μια εκπομπή – που ήρθε για να είναι, υποτίθεται, καλύτερη από αυτή της προηγουμένης σεζόν {ΦλΕΡΤ} – σε ανούσιες πολλές φορές και πέραν του αντικειμένου  συζητήσεις εστιάζοντες τα μάλα επί του καναπέως οι παρουσιαστές της με τον συνεντευξιαζόμενο και με την κάμερα να εστιάζει υπέρ το δέον στο τρανταχτό χαμόγελο της παρουσιάστριας,  βοηθώντας την προφανώς να ανταπεξέρχεται τυχούσες αμηχανίες της  λόγω του live της εκπομπής και να περαιώνεται αυτή με ολίγον τι από μαγείρεμα, ποτά και τσάγια, αυτό δεν είναι ούτε πρωτοποριακό ούτε έξω από τα συνήθη και τα τετριμμένα. Σε κακή αντιγραφή άλλων ιδιωτικών  καναλιών, ολίγον τι γαρνιρισμένη, ναι κάλλιστα παραπέμπει.  

Υπόψη ότι και στο εγγύς παρελθόν υπήρξαν μεσημεριανές εκπομπές ‘ΣE ΧΡΟΝΟ TV’, ‘ΈΧΕΙ ΓΟΥΣΤΟ’ και λοιπές, αλλά πάντα υπήρξαν και εντός του ΧΡΟΝΟΥ ΤΟΥΣ και ΕΙΧΑΝ ΓΟΥΣΤΟ και ευρεία απήχηση στο τηλεοπτικό τους κοινό είχαν και τον σεβασμό προς αυτό απέπνεαν, και τρεις ήσαν οι παρουσιαστές Μπήλιω Τσουκαλά, Ανδρέας Ροδίτης, Μάριον Μιχελιδάκη, και η μουσική πάντα έβρισκε τον χώρο της για να αναπνεύσει, και ποτέ κανένας εξ αυτών πληκτικός δεν απέβη. 

SHARE
RELATED POSTS
Τα ΣΚΟΠΙΑ στο ΝΑΤΟ, του Αντγου (εα) Θεόκλητου Ρουσάκη
Ανοικτή πρόσκληση προς τους καλλιτέχνες. Πορτραίτα του Ψαραντώνη, του Άγγελου Σπάρταλη
Η Ακρόπολη πλησιάζει αργά αργά το Καλλιμάρμαρο, του Δημήτρη Κατσούλα

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.