Μόνο στη Ρόδο
Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων,
Pane di capo: Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ), Λεωφόρος Κρεμαστής & «Πηγές Καλλιθέας»
Η ταινία “Loving Vincent” δημιουργήθηκε από 125 εικαστικούς εκ των οποίων οι 20 ήταν Έλληνες. 65.000 καρέ δημιούργησαν εικαστικοί απ’όλο τον κόσμο σε διάστημα τεσσάρων και πλέον χρόνων, τα οποία αποτυπώθηκαν σε περισσότερους από 1.000 καμβάδες σε εργαστήρια της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και της Αθήνας. Στην ταινία συμμετείχαν αρκετοί και εξαιρετικοί ηθοποιοί που ακολούθησαν την γραμμή του σκηνοθέτη τους να αποδώσουν την τιμή που άξιζε ο κορυφαίος εικαστικός όλων των αιώνων, να γνωστοποιήσουν τη δυστυχισμένη ζωή του μέχρι τον εκούσιο-ακούσιο θάνατό του. Στα 153 επιλεγμένα καρέ που ακολουθούν θα βρείτε μερικές από τις σκηνές της ταινίας, της πρώτης εξ ολοκλήρου animation ταινίας στον κόσμο, με διαλόγους οι οποίοι εκτυλίσσονται μεταξύ του νεαρού ντετέκτιβ Αρμάν Ρουλέν, γιου του ταχυδρόμου που μετέφερε τα γράμματα του Βίνσεντ στον Τεό,του γιατρού που τον παρακολουθούσε, της νεαρής κοπέλας που είχε την πανσιόν που διέμενε μέχρι την ημέρα που αυτοκτόνησε, του αλκοολικού ιατροδικαστή που επέμενε ότι δεν αυτοπυροβολήθηκε, αλλά κάποιοι τον σκότωσαν και ο Βίνσεντ τους κάλυπτε. Προσεκτική ανάγνωση των διαλόγων οδηγούν στην σκιώδη αλήθεια του Βαν Γκογκ.
Αυτός ο δυστυχής και υπέροχος ζωγράφος δεν είχε βρει τη θέση του στον κόσμο. Ένοιωθε πάντα ένα τίποτα και αισθανόταν βάρος τιμωρώντας τον εαυτό του σε όλες τις παταγώδεις αποτυχίες του. Έκοψε το αυτί του σε καυγά με τον φίλο του, έκαψε το χέρι του στην ερωτική απόρριψη, αυτοκτόνησε όταν κατάλαβε ότι ο Τεό ο αδελφός του ήταν είχε υποστεί τεράστια οικονομική διαρροή για να χρηματοδοτεί την ασχολία του, τη ζωγραφική, που δεν απέφερε κέρδη. Εν τούτοις όσο και αν ένοιωθε ότι οι άλλοι τον μισούσαν, τον αποστρέφονταν, τον οικτίραν, στην πραγματικότητα ήταν ήδη πολύ σημαντικός αφού ο θάνατός του σηματοδότησε την εποχή και τις ζωές των ανθρώπων του μικρού Αρλ. Φώτισε την τρέλα του με χρώματα μαγικά, μετέτρεπε – ασυνείδητα ίσως – τον καταρρακωμένο ψυχισμό του σε θαυμάσιους χρωματικούς συνδυασμούς. Ο Vincent van Gogh αγαπήθηκε μετά θάνατον περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο εικαστικό κάνοντας τον δρόμο ευκολότερο για τους επόμενους, μεγάλους εικαστικούς. Τα έργα του είναι πρωτοπόρα χρησιμοποιώντας τον στροβιλισμό του πινέλου που τον κατέταξε στην Ιστορία της Τέχνης ως τον πατέρα της ζωγραφικής όλων των αιώνων. Εγκλεισμένος στο άσυλο δημιούργησε τους πιο χαρούμενους πίνακές του. Σαν να ήταν η αντίσταση στην καταθλιπτική του φύση.
Αν δεν τον έχετε αγαπήσει, θα τον αγαπήσετε βαθιά με την ταινία “Loving Vincent”. Αναζητήστε την.
Ακολουθούν 153 καρέ, video και η ιστοσελίδα της ταινίας. Τέλος, αξίζει να βρείτε και το βιβλίο του Μάνου Στεφανίδη “Ιδιοφυΐα και τρέλα, Βαν Γκογκ, Χαλεπάς” των εκδόσεων ΛΑΒΡΥΣ.
Για το iPorta.gr: Τζίνα Δαβιλά