Ο Δήμος Ρόδου – ΔΟΠΑΡ σε συνεργασία με το «Θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ σύνολο τέχνης» και το «ΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑ», με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου διοργανώνουν την Λαμπρή εβδομάδα δύο εξαιρετικές Θεατρικές Δράσεις:
Μια παράσταση καταρχήν, σταθμό στα θεατρικά δρώμενα της Αθήνας και όχι μόνο, που έχει αποσπάσει τις καλύτερες κριτικές και έχει καθηλώσει το κοινό που την παρακολούθησε: «Πλάτωνος Απολογία Σωκράτη» στην οποία ερμηνεύει μοναδικά τον ρόλο του Σωκράτη, αλλά και σκηνοθετεί ο μεγάλος ηθοποιός, σκηνοθέτης και δάσκαλος Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος.
Αποσπάσματα από κριτικές:
Έρη Ρίτσου 10/3/2016
Το είδα χθες. Ένα σπουδαίο κείμενο, πάντα επίκαιρο,- στις μέρες μας περισσότερο παρά ποτέ. Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, καθιστώντας το κείμενο προσιτό. Η φωνή του, το στήσιμό του, οι ελάχιστες κινήσεις του, έχουν σαν στόχο την προβολή του λόγου και την εστίαση στη σημασία του. Πραγματικά, δεν χάνει κανείς λέξη. Μετρημένος, με φανερές -για μένα- παραπομπές στον Ιησού, ο Κωνσταντόπουλος-Σωκράτης μας δίνει τροφή για σκέψη.
Κώστας Γεωργουσόπουλος 02/03/2015
…Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος στο θέατρο Αλκμήνη αποδίδει την «Απολογία Σωκράτους» του Πλάτωνος στη μετάφραση (έκπληξη) του συνοδοιπόρου και συμπατριώτη τού Παπαδιαμάντη Αλέξανδρου Μωραϊτίδη. Η λυγερή καθαρεύουσα του καλού εκείνου διηγηματογράφου λειτούργησε στην ερμηνεία του Κωνσταντόπουλου, της πλέον καλλιεργημένης μουσικά φωνής του θεάτρου μας, ως αποστασιοποίηση, ως μια μεσάζουσα γλωσσική φάση της μεγάλης ιστορίας της ελληνικής.
Ναι, αυτό το κείμενο, πρότυπο εξάλλου από τη γένεση του ρητορικού λόγου, έχει γραφεί για να ειπωθεί δημόσια. Και οι ρήτορες (οι λέγοντες δηλαδή, εκ του ερώ του ρήματος λέγω) εμφανίζονταν δημόσια και εκφωνούσαν τον λόγο με σύμπραξη σώματος, ψυχικού φορτίου, πνευματικής στρατηγικής και μουσικής της γλώσσας.
Ο Κωνσταντόπουλος θριαμβεύει τιμώντας τα βαθιά ελληνικά, κατεβάζοντας στο κοινό ένα μεγάλο κείμενο της παγκόσμιας κληρονομιάς με κεντρικό ζητούμενο τον ορισμό της ρητορικής του Γοργία: «Η ρητορική είναι η τέχνη της πειθούς». Με τη διαφορά ότι στην περίπτωση της υπόθεσης δίκης του Σωκράτη οι μηνυτές του, ρήτορες και πολιτικοί επίσης, έπεισαν με πλέον συναισθηματικά επιχειρήματα τον πάντα κινούμενο ως άμμο Δήμο.
Η μουσική του Λεοντή και οι φωτισμοί του Μ. Μπράτση έξοχοι συντελεστές. Το πρόγραμμα της παράστασης μέγα μάθημα παιδείας και ενημέρωσης (Ματίνα Μόσχοβη). Αν η παράσταση αυτή δεν πάει με πρωτοβουλία των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού στα σχολεία, θα σημαίνει πως όντως στη χώρα απέσβετο ύδωρ παγάς λαλέουσας.
ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου,
10 & 11 Απριλίου 2018 ώρα:21:00 τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ και 10 η προπώληση και το φοιτητικό.
Προπώληση εισιτηρίων:
Βιβλιοπωλείο “ΚΑΡΑΒΑΚΙ” – Λοχαγού Φανουράκη 34, Ρόδος
τηλ. 22410 27007, 22410 37390 Μαγειρείο “Οι Συμπεθέρες” – Αλεξάνδρου Διάκου 12, Ρόδος Τηλ. 22410 43630 Σαλόνι Ομορφιάς Μ&Ν – Στεφάνου Καζούλη 16Α, Ρόδος Τηλ. 22410 31086 & 69435678
Στη συνέχεια θα διεξαχθεί , με την Συμβολή και του Διεθνούς Κέντρου Λογοτεχνών & Μεταφραστών Ρόδου, ένα μοναδικό για τα δεδομένα της πόλης μας, εντατικό σεμινάριο ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ με θέμα :
«ΤΡΑΓΩΔΙΑ – θεωρία και πράξη»
Το σεμινάριο απευθύνεται σε μαθητές δραματικών σχολών, σε ηθοποιούς, σκηνοθέτες, θεατρικές ομάδες, φοιτητές, δασκάλους, θεατρικά εργαστήρια, καθηγητές, και σε οποιονδήποτε αγαπά το αρχαίο δράμα και την τραγωδία.
Με τον ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟ ηθοποιό, σκηνοθέτη, δάσκαλο υποκριτικής.
και την ΜΑΤΙΝΑ ΜΟΣΧΟΒΗ ποιήτρια, ηθοποιό, σκηνοθέτη, δασκάλα υποκριτικής
στις 12, 13, 14 & 15 Απρίλιου 2018
Ώρες: 17:00 με 22:00
Χώρος διεξαγωγής σεμιναρίου: Διεθνές Κέντρο Λογοτεχνών & Μεταφραστών
ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ. ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ.
Υπεύθυνη σεμιναρίου, κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες,
ΣΟΥΣΑΝΑ ΚΑΡΔΟΥΛΙΑ, ΤΗΛ. 6942200420 &
ΔΟΠΑΡ: 22410 39316