Πόρτα στην Πολιτική

Η Πολωνία να συμμορφωθεί με τη Δημοκρατία (video), του Κώστα Αρβανίτη

Spread the love

Ο Κώστας Αρβανίτης  είναι Δημοσιογράφος, Ευρωβουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE για τον προφανή πλέον κίνδυνο καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου από την Κυβέρνηση της Πολωνίας μίλησε ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης.

Ο ευρωβουλευτής, ως σκιώδης εισηγητής από πλευράς GUE/NGL για το θέμα, διατύπωσε την πλήρη και ανεπιφύλακτη συμφωνία στην ενδιάμεση έκθεση για την Πολωνία, που ζητά τη λήψη μέτρων κατά της χώρας, η κυβέρνηση της οποίας παραβιάζει συστηματικά τις αρχές πάνω στις οποίες βασίζεται η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΕ και που κλονίζει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, στην καρδιά της Ευρώπης.

Ο Κώστας Αρβανίτης τόνισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια για ανοχή σε πρακτικές παραβίασης του Κράτους Δικαίου από την κυβέρνηση της Πολωνίας, και μάλιστα με αφορμή την πανδημία. «Οι θεμελιακοί όροι εισδοχής ενός μέλους στην ΕΕ αποτελούν και λόγους παραμονής του» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η ομιλία του Κ. Αρβανίτη:

Κυρίες και κύριοι Ευρωβουλευτές, θεωρώ το σημερινό θέμα εξαιρετικά σημαντικό και χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και η προσωρινή έκθεση αναγνωρίζουν το ιστορικό του βάρος.

Από μια συγκεκριμένη άποψη, τη θεσμική, το θέμα είναι πιο δύσκολο για την ΕΕ ακόμη και από το Brexit. Κατά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είχε τεθεί θέμα δοκιμασίας των καταστατικών αρχών και πυλώνων της ΕΕ. Το συζητούμενο -όχι για πρώτη φορά-  θέμα της Πολωνίας, ωστόσο, όντως αφορά το άρθρο 2 της ισχύουσας Ενοποιημένης Συνθήκης της ΕΕ και τις αξίες της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Τις αρχές δηλαδή που συνθέτουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Συμφωνώ μάλιστα  ανεπιφύλακτα ότι η αιτιολογημένη πρόταση της  Επιτροπής της 17/12/2017 πρέπει να διευρυνθεί, ώστε να συμπεριλάβει κι άλλους κινδύνους παραβιάσεων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου.

Καταλαβαίνω μίαν ως τώρα διστακτικότητα εξαιτίας του λεγόμενου «Διλήμματος της Κοπεγχάγης»,  αλλά τα περιθώρια πλέον τέλειωσαν. Δεν υπάρχουν  δικαιολογίες, αφού είναι λογικά αυτονόητο ότι οι θεμελιακοί όροι εισδοχής ενός μέλους αποτελούν και λόγους παραμονής του. Στην Πολωνία η  Συνταγματική Αναθεώρηση με μη προβλεπόμενο τρόπο, ο κυβερνητικός έλεγχος της Δικαιοσύνης, οι προσβολές δικαιωμάτων έκφρασης και συνένωσης, οι στρεβλοί όροι οργάνωσης εκλογών, όλα αυτά συνιστούν όχι εφάπαξ αλλά συστημικά πλήγματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, τα οποία  αντανακλούν ευθέως στα θεσμικά κείμενα της ΕΕ και σε όλα τα κράτη-μέλη. Εξάλλου γνωρίζω τις έκτακτες συνθήκες  που συνδέονται με τον Cοvid, αλλά αυτές καθόλου δεν συνδέονται με συστημικά θέματα λειτουργίας της Νομοθετικής και της Δικαστικής λειτουργίας ώστε να υποχρεώνουν σε αφόρητες κάμψεις τους.

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η προσωρινή έκθεση προχωρεί στο άρθρο 1 σε εξειδίκευση των θιγόμενων αρχών (λειτουργία νομοθετικών και εκλογικών αρχών, ανεξαρτησία δικαιοσύνης, θέματα Κράτους Δικαίου), ώστε να είναι δυνατό να στηριχθούν στη διάγνωση συγκεκριμένων παραβιάσεων, αφενός η κίνηση διαδικασίας και μηχανισμού ελέγχου κατά το άρθρο 7 παράγραφος 1 της ΣΕΕ, και αφετέρου η λήψη σχετικών μέτρων που αφορούν τον Προϋπολογισμό της Ένωσης.

Και μία απάντηση στους Πολωνούς φίλους μας: Μην αναφέρεστε απαξιωτικά στους ευρωβουλευτές και στο ευρωκοινοβούλιο και μην αναφέρεστε συνέχεια και στο πρόσφατο παρελθόν σας, που είχατε αυτό το λεγόμενο κομμουνιστικό καθεστώς – καρικατούρα δημοκρατίας. Όλες μας οι χώρες έχουν τα βάσανά τους και τις πολύ άσχημες ιστορικές στιγμές. Εμείς είχαμε Χούντα, η Ισπανία τον Φράνκο, η Ιταλία τον Μουσολίνι, προχωράμε όμως. Αυτό δεν μπορεί να γίνει καραμέλα  για δημοκρατίες τύπου Ρωσίας άλλου τύπου που είναι έξω από τα δικά μας πλαίσια. Συμφωνώ και είμαι θετικός στην κεντρική εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής.

 

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η ιστορία της Κόκκινης Πόλης, του Σταύρου Θεοδωράκη
Οι 7 «αλήθειες» για την χώρα, του Σταύρου Θεοδωράκη
Δείξε τον εαυτό σου σαν πρώτο ένοχο, λαέ, του Χρήστου Μαγγούτα
Το “Μάτι” κι ο “Πολιτικός Κυκλώνας”!, του Γιώργου Σαράφογλου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.