Υγεία

Η ξηροδερμία είναι φίλη του χειμώνα!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ Δέσποινα Κατσώχη

Αέρας και κρύο προκαλούν ξηρότητα, φαγούρα και κοκκινίλες στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο. Η επιδερμίδα αφυδατώνεται, θαμπώνει, «τραβάει» και γίνεται τραχιά. Ώρα να αντιμετωπίσουμε τη ξηροδερμία!

Η ξηροδερμία εκδηλώνεται συχνότερα σε χέρια, πόδια, πρόσωπο αλλά και στο τριχωτό της κεφαλής. Πέρα από τον άνεμο και τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χειμώνα λειτουργεί επιβαρυντικά και το ότι  μειώνεται η έκκριση σμήγματος, που προστατεύει την επιφάνεια του δέρματος από την αφυδάτωση. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι εκτίθενται σε εξωτερικούς χώρους. Όμως και οι κλιματιζόμενοι χώροι  ξηραίνουν το δέρμα. Εξίσου βλαπτική είναι και η απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας από κρύο σε ζέστη και το αντίστροφο.

Πού οφείλεται;

Η ξηροδερμία μπορεί να οφείλεται και σε παθολογικές καταστάσεις, όπως ο υποθυρεοειδισμός και η έλλειψη σιδήρου, η  νεφρική ανεπάρκεια και ο σακχαρώδης διαβήτης, ή δερματολογικές παθήσεις, όπως η ατοπική δερματίτιδα. Όμως το δέρμα αποκτά ξηρότητα και κατά την εμμηνόπαυση ή κατά το γήρας ή από  φάρμακα για την υπέρταση (διουρητικά), τη χοληστερόλη ή σκευάσματα  για την αντιμετώπιση της ακμής.  Αν η ξηροδερμία  συνοδεύεται από απολέπιση και φαγούρα, επισκεφθείτε δερματολόγο.

Είναι σημαντικό να προστατεύουμε το δέρμα μας: όχι μόνο αποτελεί θερμορυθμιστικό παράγοντα αλλά σε αυτό παράγεται η πολύτιμη βιταμίνη D, για τη συγκέντρωσης του ασβεστίου στο αίμα και για τη δόμηση των οστών.  Αν δεν αντιμετωπίσετε την  ξηροδερμία, ίσως οδηγήσει σε δερματίτιδα, πρήξιμο και μόλυνση. Ωστόσο, επειδή η ξηροδερμία οφείλεται συχνότερα σε εξωτερικά αίτια, συνήθως μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη, εξωτερική φροντίδα.

Πώς θα προστατευθώ;

–Αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας και προστατεύστε τα μέρη του σώματος που εκτίθενται στο κρύο (πρόσωπο, χέρια και πόδια).

–Τοποθετήστε υγραντήρα στο υπνοδωμάτιό σας.

–Όχι στο καυτό μπάνιο: αφαιρεί τα προστατευτικά λιπίδια της επιδερμίδας και προκαλεί ξηροδερμία. Μπάνιο με χλιαρό νερό – όχι πάνω από 5 λεπτά- και απαλό σκούπισμα. Κλείστε τη βρύση όσο σαπουνίζεστε για να περιορίσετε την έκθεση του δέρματος στο τρεχούμενο νερό.

–Ενυδατώστε το νωπό δέρμα ώστε το προϊόν να «παγιδεύσει» την υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος.

–Επιλέξτε προϊόντα καθαρισμού προσώπου και σώματος, ανάλογα με τον τύπο σας, με pH για   αφυδατωμένο δέρμα. Αποφύγετε καθαριστικά με σαπούνι αφαιρούν γρήγορα το προστατευτικό λίπος: αν δεν υπάρχει παθολογικό αίτιο, το πρόβλημα θα υποχωρήσει.

–Όχι σε αλκαλικά προϊόντα, που διαταράσσουν το pΗ του δέρματος.

–Ναι σε καθαριστικά με ουδέτερο pH (pH=7) και ενυδατικές κρέμες χωρίς αρώματα και αλκοόλ.

–Ναι σε ενυδατικές κρέμες και μαλακτικές λοσιόν μετά το μπάνιο, με βιταμίνη E, οι οποίες διατηρούν ισορροπία λιπιδίων και υγρασίας στο δέρμα. Η ξηρή επιδερμίδα απαιτεί παχύρρευστη κρέμα και πλουσιότερη σε λιπίδια, σε αντίθεση με τη λιπαρή που έχει ανάγκη λεπτόρρευστης κρέμας.

–Βούρτσες και σκληρά σφουγγάρια αφαιρούν γρήγορα το λίπος από το δέρμα.

–Ναι στην αντηλιακή προστασία και το χειμώνα, όμως με χαμηλότερο δείκτη προστασίας σε σχέση με το καλοκαίρι.

–Αν μάλλινα και λινά, σας προκαλούν αίσθημα κνησμού, να τα φοράτε πάνω από βαμβακερ ή να τα αποφύγετε όπως και τα στενά ρούχα που προκαλούν τριβή.

–Ναι σε στεγνά παπούτσια και γάντια.

–Τα ισχυρά καθαριστικά για το σπίτι, προκαλούν ξηροδερμία.

–Πίνετε άφθονο νερό.

–Ελαττώστε καφέ και αλκοόλ.

–Ξηροί καρποί, λιπαρά ψάρια και πράσινα λαχανικά καταπολεμούν την ξηροδερμία. Οι βιταμίνες, A, B, C και E ευεργετούν το δέρμα. Καταναλώστε συκώτι, σπανάκι, μπρόκολο, αρακά, καρότο, πορτοκάλι, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, λιναρόσπορο, σολομό, γαύρο και σαρδέλα.

–Ζάχαρη, φρουκτόζη και επεξεργασμένα φαγητά επηρεάζουν το δέρμα.

–Μειώστε τα δημητριακά. Ανεβάζουν απότομα την ινσουλίνη με αποτέλεσμα να προκαλούνται φλεγμονές στον οργανισμό.

–Περιορίστε το άγχος!

–Ο ύπνος θρέφει το δέρμα και αφαιρεί τα ξηρά κύτταρα.

 

SHARE
RELATED POSTS
Συνδυάστε δροσιά και υγεία, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς κρέας;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ανοιξιάτικα λαχανικά και βότανα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.