Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical Anthropology
«Προτιμούμε την ειρήνη ή να έχουμε αναμμένο κλιματιστικό; Αυτή είναι η ερώτηση που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας». Τάδε έφη ο Ιταλός (πρώην τραπεζίτης) πρωθυπουργός Ντράγκι. Στην οικονομική θεωρία είχαμε διδαχθεί για το δίλημμα «βούτυρο ή κανόνια». Φαίνεται ότι τα μελλοντικά βιβλία Δημόσιας Οικονομικής θα το μετασχηματίσουν σε ξεκάθαρο ζήτημα « ασφάλεια ή ρεύμα», δηλαδή «ενέργεια ή πόλεμος».
Είναι εμφανές ότι το διεθνές οικονομικό και πολιτικό σύστημα αρχίζει και εκρέει τοξικά αέρια από τις ρωγμές του. Ο καπιταλισμός μεταλλάσσεται σε «πολεμική οικονομία».
Όλοι οι δυτικοί αξιωματούχοι από την αρχή της φονικής εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, μιλούσαν και μιλούν για « μεγάλης έκτασης» πόλεμο. « Η ειρήνευση θα αργήσει» διαμηνύουν οι ηγεσίες στους λαούς για να μην τους πουν ευθέως ότι η ζωή θα χειροτερέψει, με μονιμοποίηση της ακρίβειας και στάσιμο πληθωριστικά φαινόμενα που θα ανατρέψουν επιχειρηματικά σχέδια, εισοδήματα και εργασιακά δεδομένα.
Από την πρώτη στιγμή της εισβολής, ο δυτικός καπιταλισμός χτύπησε το καμπανάκι της καθυστέρησης. Σαν σύγχρονοι Περίανδροι οι ηγέτες, μας καλούν να προετοιμαστούμε («Όρα το μέλλον» έλεγε ο αρχαίος τύραννος). Πρόκειται για προσαρμοστική νεογλώσσα (adaptive newspeak).
Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι μια σκηνή από το παρελθόν και ένα ίχνος από το μέλλον. Δεν θα αλλάξει η Ιστορία εύκολα, το γράψαμε ξανά. Αλλάζει όμως το καπιταλιστικό παίγνιο αφού τα κανόνια και οι βόμβες «καθορίζουν» πλέον το πόσο θα δουλεύουν τα κλιματιστικά και τα ηλεκτρικά είδη στα σπίτια και στα μαγαζιά της οικουμένης.
Η ενέργεια δεν προμηνύεται άμεσα πράσινη αλλά το σίγουρο είναι ότι έγινε πολυτελές και ακριβό αγαθό, που ενίοτε θα επαρκεί και θα εκλείπει, αναλόγως των κυρώσεων και των διαπραγματεύσεων κάθε πολεμικής σύρραξης σε ενεργειακά εδάφη. Τα δε σχετικά με την ενέργεια χρηματιστήρια φροντίζουν να προεξοφλούν τα γεγονότα σηκώνοντας ή ρίχνοντας τις τιμές της μεγαβατώρας. Όπως κάνουν και οι προθεσμιακές κερδοσκοπικές αγορές βασικών εμπορευμάτων, πρώτων υλών και τροφίμων.
Εμπορευματοποίηση του φόβου από έναν πυρηνικό πόλεμο και διαρκή ανατιμολόγηση βασικών αγαθών της ανθρώπινης ανάγκης, είναι το καλά κρυμμένο μυστικό της μεγάλης εικόνας με τον γεωπολιτικό αναδασμό στην Ευρασία. Της ίδιας εικόνας, χρόνια τώρα, στην Μέση Ανατολή, στην Βόρεια Αφρική και όπου αλλού ο έλεγχος του εδάφους και των φθηνών χεριών κρύβει κέρδος…