Το σχόλιο της ημέρας

Η μάχη για την κληρονομιά μας, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο κ. Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Επισκεφθείτε τη νέα ιστοσελίδα μας

visit our new web site

Οτι οι Ναζί καταλήστευσαν τις περιουσίες των Εβραίων, αποτελεί ένα ευρέως γνωστό θέμα. Οτι είναι ευρέως γνωστό, δεν οφείλεται μόνο στο ότι κάτι τέτοιο θα το περίμενε κανείς από τους Ναζί, αλλά κυρίως γιατί οι ιδιοκτήτες τους ή οι διάδοχοί τους διεκδικούν την επιστροφή τους στις οικογένειές τους με πάθος, με γνώσεις, με στοιχεία και με στρατηγική στα δικαστήρια και αλλού.

Κι αυτό δεν το κάνουν μόνο για την αξία τους. Το κάνουν γιατί τους ανήκουν. Γιατί αδικήθηκαν. Γιατί αποτελούν μέρος της οικογενειακής τους ιστορίας.

Και το κάνουν με επιτυχία.

Η «Νew York Times» άνοιξε διάπλατα ένα θέμα με επίσης τεράστια, πανανθρώπινη αξία.

Οι «ΝΥΤ» Θέτουν το μείζον θέμα της κλοπής αρχαίων ελληνικών θησαυρών από τους Ναζί με ένα αποκαλυπτικό, συγκλονιστικό άρθρο τους με τίτλο «Το κυνήγι των κλοπιμαίων των Ναζί».

Το δημοσίευμα, αν και με μεγάλη καθυστέρηση, αποκαλύπτει συγκεκριμένα αρχαία, αλλά και υπεύθυνους αξιωματικούς των Ναζί που τα έκλεψαν από την Κρήτη -Μινωικό Πολιτισμό- και αλλού.

«Αξιωματικοί του Στρατού, όπως ο στρατηγός Tζούλιους Ρίνγκερ (Julius Ringel), δεν περιορίζονταν στην ανασκαφή και λεηλασία αρχαιοτήτων για να εμπλουτίσουν τη συλλογή τους, αλλά είναι και υπεύθυνοι για την καταστροφή αρχαιοτήτων…» δήλωσε ο Βασίλειος Πετράκος, διευθυντής Αρχαιοτήτων της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας.

Είναι σαφές λοιπόν ότι ένα «θαμμένο» για δεκαετίες θέμα, από το 1941 όταν οι Ναζί εισέβαλαν στην Ελλάδα, τεραστίων εθνικών και διεθνών -αφού οι θησαυροί αυτοί αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά- διαστάσεων, που επιτέλους ήρθε στην επιφάνεια χάρη στη δουλειά ανθρώπων όπως ο Πετράκος και δημοσιογράφων όπως ο Μίλτον Εστέροφ (Milton Esterow), παίρνει την οδό, αργά ή γρήγορα, προς την λύση του.

Οι αποδέκτες της λεηλασίας, μουσεία και ιδιώτες, με σχετικά λίγες εξαιρέσεις, θα κάνουν ό,τι μπορούν να τα κρατήσουν.

Και πάντως η «έκρηξη της βόμβας» της λεηλασίας των αρχαίων στην παγκόσμια κοινή γνώμη δεν θα μπορούσε να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή και μάλιστα με πιθανό πολλαπλασιαστή.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, που πλέον ωριμάζει, μπορεί να βοηθηθεί ή και να βοηθήσει στην επιστροφή και των αρχαιοτήτων της λεηλασίας των Ναζί.

Κι ενώ ο Ελγιν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα περισσότερα από 200 χρόνια πριν τους Ναζί, οι δυο κλοπές έχουν αρκετά κοινά σημεία. Αρα έχουν και κοινή αντιμετώπιση.

Επιπλέον, πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία ότι η Ελλάδα έχει την τύχη να έχει στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού την Λίνα Μενδώνη, χωρίς αμφιβολία την καλύτερη υπουργό Πολιτισμού. Μια Υπουργό που γνωρίζει το αντικείμενο όσο λίγοι. Και που ακούραστα, με πάθος, δυναμισμό και στρατηγική θα χειριστεί αυτά τα θέματα.

Εχουμε μπει λοιπόν στην εποχή της «μάχης της κληρονομιάς μας» για την επιστροφή των Γλυπτών, αλλά και τον επαναπατρισμό αρχαιοτήτων που λεηλατήθηκαν στην σχετικά πρόσφατη εποχή.

Και ευτυχώς που το μείζον εθνικό και πανανθρώπινο αυτό θέμα το διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ευτυχώς.

SHARE
RELATED POSTS
Όταν κλωτσάς μία γάτα, του Μηνά Βιντιάδη
Ο Κασελάκης και ο «κανένας», του Πάνου Μπιτσαξή
«Λουλούδια» και «ζαρζαβατικά»!, του Γιώργου Σαράφογλου, by George Sarafoglou

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.