Ανοιχτή πόρτα

Η καλά κρυμμένη αποτυχία του συστήματος, του Ηλία Καραβόλια

Spread the love

Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Σίγουρα έχετε διαβάσει το μήνυμα failure notice όταν δεν παραδοθεί ένα email σας ή δεν υπάρχει ο παραλήπτης. Το ίδιο μήνυμα εκπέμπει η αγορά ενέργειας εδώ και μήνες. Το φαινόμενο καλείται market failure, φράση απαγορευμένη στις σχολές…
Έπεφτε το πετρέλαιο διεθνώς, ανέβαινε η βενζίνη στην Ελλάδα. Έβγαλε -υποτίθεται- την ρήτρα αναπροσαρμογής η κυβέρνηση, αλλά οι νέες τιμές που δημοσίευσαν οι πάροχοι είναι μεγαλύτερες και από την ρήτρα( επόμενο ήταν ότι θα γινόταν μετακύλιση στους καταναλωτές του αυξημένου κόστους από τις διεθνείς τιμές χονδρικής του αερίου).
Διανοητική αναρχία χαρακτηρίζει την υπερδομή των αγορών. Έχουν μετατραπεί σε έναν κόσμο προσυμφωνημένων σχεδόν συμβάσεων, έναν κόσμο αυτοεκπληρούμενης προσδοκίας στις τιμές, χωρίς κανόνες προσφοράς-ζήτησης.
Ολοένα και μεγαλύτερο απλώνεται ένα πέπλο αδιαφάνειας, μια υπερδομή την οποία δεν μπορούν να παρακολουθήσουν οι μάζες…
Κυβερνήσεις που δεν κάνουν το αυτονόητα αναγκαίο (κρατικοποιήσεις -κατάργηση χρηματιστηρίων ενέργειας-πλαφόν στις τιμές) έχουν υποταχθεί στην μείζονα εξουσία των αγορών: την εξουσία των δομών…
Δεν είναι αφηρημένη έννοια η παραπάνω, πιστέψτε με. Είναι το σημαίνον που χωνεύει την γενικευμένη χρηματιστικοποίηση, την πανταχού παρούσα κερδοσκοπία μεταξύ παραγωγής-διανομής-κατανάλωσης κάθε αγαθού.
Στα πρώτα μαθήματα της οικονομικής θεωρίας διδάσκεσαι μια συνάρτηση με καμπύλες αδιαφορίας (υποτίθεται ελεύθερες επιλογές-προτιμήσεις)….
Μαθαίνεις με ωραία σχεδιαγράμματα για μετατόπιση των καμπύλων προσφοράς-ζήτησης και άριστα σημεία ισορροπίας και ελάχιστα πράγματα για market failure..
Γιατί ; Μα γιατί μετά διδάσκεσαι την βραβευμένη θεωρία των αποτελεσματικών αγορών και των δίκαιων τιμών….
Οπότε καταλήγεις να εμπεδώσεις ότι πάντα υπάρχει το failed state (τo αποτυχημένο κράτος)
Με λίγα λόγια, πρώτα πρέπει να μυηθείς στα κοινωνικά ιερογλυφικά ώστε μετά να εμφυτευτεί καλά στο μυαλό σου πως τα φυσικό μονοπώλια σε κάποια δημόσια υποτίθεται αγαθά (πχ. κρατική ΔΕΗ) είναι μια ζημιογόνα κατάσταση. Οπότε, είναι ”συμφέρουσες” τόσο οι ιδιωτικοποιήσεις όσο και ο προσδιορισμός τιμών από χρηματιστήρια…

ΥΓ:  ”Όλα πωλούνται: η αγάπη, η τέχνη, ο πλανήτης Γη, εσείς, εγώ”

( Φρεντερίκ Μπεγκμπεντέ)

SHARE
RELATED POSTS
Η μεταφυσική ενός νομίσματος, του Ηλία Καραβόλια 
Οι απλησίαστες τιμές διαμερισμάτων στο Μανχάταν και οι επιπτώσεις, του Αντώνη Η.Διαματάρη
…Ας κρατήσουν οι χοροί…, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.