Ο Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών.
Μπορεί να συμβεί αυτό που περιγράφει ο Τσόρτσιλ με το βιβλίο του «Ενώ κοιμόταν η Αγγλία», στα χρόνια πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ίδιο με εμάς και την Κίνα;
Ναι, μπορεί να συμβεί. Είναι πολύ πιθανόν, ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη προς στη Ρωσία, ο πραγματικός κίνδυνος να προέλθει από την Κίνα.
Τελευταίο κραυγαλέο παράδειγμα:
Η Κίνα προειδοποιεί αυστηρά την Αμερική να μην τολμήσει να επιτρέψει την επίσκεψη της Νάνσυ Πελόζι, της προέδρου της Βουλής, του τρίτου υψηλότερου προσώπου στην ιεραρχία των ΗΠΑ, στην Ταϊβάν. Το φαντάζεστε;
Γιατί; Γιατί η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν ένα αναπόσπαστο, αλύτρωτο, κομμάτι της κυριαρχίας της, το οποίο απειλεί να την προσαρτήσει ακόμα και με τη βία.
Κι αν κρίνει κανείς από μια σειρά προκλητικά επιθετικές κινήσεις της, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας ότι όντως σκοπεύει να το κάνει.
Ομως αυτό θα την φέρει, όπως μια σειρά Αμερικανοί πρόεδροι έχουν δηλώσει, σε μετωπική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.
Το Αμερικανικό Πεντάγωνο παίρνει την απειλή σε βάρος της Πελόζι στα σοβαρά και προβαίνει σε προετοιμασίες για την προστασία της.
Θα δημιουργήσουν μια σειρά από «δαχτυλίδια προστασίας», τόσο όσο θα βρίσκεται στον αέρα, όσο και στο χρονικό διάστημα που θα βρίσκεται στο έδαφος.
Την τελευταία φορά που πρόεδρος της Βουλής επισκέφτηκε την Ταϊβάν ήταν πριν 25 χρόνια.
Η Πελόζι επρόκειτο αρχικά να την επισκεφτεί τον Απρίλιο και το ανέβαλε.
Αν το αναβάλλει, όπως φαίνεται ότι θα κάνει, και δεύτερη φορά –«οι στρατιωτικοί», είπε ο πρόεδρος Μπάιντεν, «δεν θεωρούν την επίσκεψή της καλή ιδέα»- τότε το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Κίνα θα είναι σαφές:
Σας παραχωρούμε την Ταϊβάν. Απλά φροντίστε να την προσαρτήσετε με κόσμιο τρόπο.
Ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι το μήνυμα, αν ένας Αμερικανός αξιωματούχος δεν έχει το δικαίωμα να την επισκεφθεί;
Η Ρωσία, τελικά αποδείχτηκε ότι είναι πολύ κατώτερη των στρατιωτικών δυνατοτήτων που ήθελε να παρουσιάζει. Μετά από τόσους μήνες πολέμου αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία για να εκπληρώσει το ένα μέρος των στόχων της ενάντια σε μια δευτερευούσης σημασίας στρατιωτική δύναμη όπως η Ουκρανία.
Ωστόσο, σε περίπτωση σύγκρουσης των ΗΠΑ με την Κίνα, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, η Ρωσία θα συνασπιστεί με την Κίνα δημιουργώντας ένα δεύτερο μέτωπο για την Αμερική.
Η παγκόσμια κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται σε τέτοια αναταραχή γιατί το μαγική ραβδί που διατηρούσε την διεθνή κατάσταση σε τάξη, η Αμερική, δίνει την εντύπωση ότι βρίσκεται σε πορεία παρακμής.
Και, αντίθετα, η Κίνα δίνει κάθε εντύπωση ότι είναι η ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη.
Μια κλασική περίπτωση συγκρουσιακής πορείας δύο δυνάμεων.
Μπορεί να αποφευχθεί η σύγκρουση; Ναι, εφόσον η παρούσα ισορροπία δυνάμεων μεταξύ τους δεν φαίνεται ότι μπορεί να ανατραπεί.
Γι’ αυτό ο Θουκυδίδης είναι πάντα επίκαιρος.