Υγεία

Η Ακτινοθεραπεία ασφαλής λύση στον ανεγχείρητο καρκίνο του νεφρού, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

 

Οι ασθενείς με μεγαλύτερο καρκίνωμα νεφρού (στάδιο T1b, μέγεθος όγκου >4 cm) που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική εξαίρεση, έχουν λίγες διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως για παράδειγμα την θερμική αφαίρεση, η οποία που όμως είναι λιγότερο αποτελεσματική ως προς τη πλήρη ίαση. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, ή αλλιώς στερεοτακτική αφαιρετική ακτινοθεραπεία (stereotactic ablative radiotherapy- SABR) θεωρείται μια αποτελεσματική και ασφαλής εναλλακτική του χειρουργείου, με μικρές παρενέργειες  στη λειτουργία του νεφρού.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Radiation Oncology*Biology*Physics το 2020, μελετήθηκαν 95 ασθενείς από διαφορετικά κέντρα αναφοράς για διάστημα 2.7 ετών. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 76 έτη και η μέση διάμετρος του όγκου  4.9 cm, με το 77.6%  να θεωρούνται ανεγχείρητοι σύμφωνα με τον θεράποντα ουρολόγο. Μετά τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, παρατηρήθηκε ελαφρά επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας στους περισσότερους ασθενείς ενώ κανένας ασθενής δεν εμφάνισε σοβαρή τοξικότητα (grade 3-5).

Η συνολική επιβίωση στα 2 χρόνια άγγιξε το 83,7%, η επιβίωση σχετιζόμενη με τον καρκίνο το 96,1% ενώ το 81% των ασθενών δεν εμφάνισαν πρόοδο νόσου μέσα στα 2 πρώτα χρόνια μετά την ακτινοθεραπεία. Η πιθανότητα  για τοπική ή απομακρυσμένη μετάσταση μέσα στα 4 πρώτα χρόνια ήταν 2,9% και 11,1%, αντίστοιχα.

Επομένως, για ανεγχείρητους καρκίνους νεφρού η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ανέδειξε αποτελεσματικότητα, καλή ανεκτικότητα και μικρή επίδραση στη νεφρική λειτουργία, καθιστώντας την, μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή στη συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

SHARE
RELATED POSTS
Προφυλαχθείτε από την τροφική δηλητηρίαση!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Έρευνα της ΑΚΟΣ για τα συμπληρώματα διατροφής και τη χρήση τους
Η φθινοπωρινή μελαγχολία καραδοκεί…, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.