Το σχόλιο της ημέρας

Εξ επαφής (Π2): «Ἐρχόμενος ὁ Κύριος, πρὸς τὸ ἑκούσιον Πάθος», του Πάνου Καπώνη

Spread the love

Ο Πάνος Καπώνης* είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, τ. Επ. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (Φαρμακευτική), ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας  Έχει συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου.Λογοτεχνική ιστoσελίδα : http://logos.caponis.gr.

Εξ επαφής (Π2)

«Ἐρχόμενος ὁ Κύριος, πρὸς τὸ ἑκούσιον Πάθος»,

Με το ιδιόμελον του Όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, «Ερχόμενος ο Κύριος προς το εκούσιον πάθος», προβάλλεται η παρότρυνση να ακολουθήσουμε τα βήματα Του Ιησού προς το Πάθος. Δηλαδή με την ευκαιρία της, επί χιλιάδες χρόνια, αναμνήσεως, των Παθών και της Σταυρικής Θυσίας του Ιησού Χριστού, να προσπαθήσουμε, αυτές τις άγιες ημέρες να διορθώσουμε την πορεία της ζωής μας.

Βέβαια, για τις διάφορες θεολογικές ερμηνείες, οι οποίες επί της ουσίας αποτελούν καθοδήγηση, η παραπάνω παρότρυνση, δηλαδή ακολουθώντας τον δρόμο του Χριστού και τα βήματά Του προς το Πάθος, σημαίνει πως, θα πρέπει να αντιταχθούμε σθεναρά στον κακό εαυτό μας. Ποιος είναι όμως κατά τις κατά κόρον κρατούσες θρησκόληπτες αντιλήψεις ο κακός μας εαυτός ;  Είναι – λένε – εκείνος ο οποίος με τις ισχυρές ελκτικές του έξεις προς την αμαρτία μας οδηγεί στην απώλεια και στον πνευματικό θάνατο και γι΄ αυτό, θα πρέπει να  «νεκρώσωμεν τον εαυτόν μας ως προς τας ηδονάς του βίου, δια να ζήσωμεν αιωνίως μαζί με Αυτόν». Στην αντίθετη περίπτωση – αντιγράφοντας άλλη φοβική προσέγγιση – θα παραμείνουμε για μια ακόμα φορά «αμέτοχοι των δωρεών που απορρέουν από  τα εκούσια Παθήματα και τη Σταυρική Θυσία του Λυτρωτή μας Ιησού Χριστού και θα έχουμε εν τέλει την τύχη της ακάρπου συκής» (!!).

Όταν ήμουν σε μικρή ηλικία, το βράδυ της Μ. Πέμπτης, ζώντας στο περιβάλλον του αγαπημένου ιερέα πατέρα μου, θρηνούσα για την Σταύρωση του Ιησού. Στα μαθητικά μου χρόνια, την Μ. Παρασκευή μέσα στα αρώματα της άνοιξης και των επιταφίων, όχι απλώς ΔΕΝ νεκρώναμε τους εαυτούς μας από  «τας ηδονάς του βίου», αλλά αντίθετα, δοξάζαμε τον Θεό για το ωραιότερο δώρο του προς τον άνθρωπο, τον έρωτα, όταν ξεπηδούσε από μέσα μας ο οργασμός της Άνοιξης.

Αυτό, το επί αιώνες, Θείον Πάθος, την ουσία δηλαδή της ζωής, τον πάντα έρωτα, ακατανόητα και χωρίς κανένα λογικό ή ιερό νόημα, η ανθρώπινη διαχείριση του Χριστιανισμού και της θρησκευτικότητας των μαζών, το καταδίκασε ως «αμαρτία», το κατεύκαυσε στην πυρά, το περιόρισε στην γέννηση στρατιωτών προς διατήρηση των εξουσιών ή όταν γεννιόταν κορίτσι το θεωρούσαν βάρος, όταν μάλιστα, δια στόματος του λεγόμενου «αποστόλου» Παύλου, διεμήνυε στους πιστούς Χριστιανούς :  -«… οκ οδατε τι κολλώμενος τ πόρν ν σμά στιν; σονται γάρ, φησίν, ο δύο ες σάρκα μίαν  και κατέληγε  : «… Περί δ ν γράψατέ μοι, καλν νθρώπ γυναικς μ πτεσθαι·!». Πού πήγε το «οὐκ ἔνι δοῦλος οὐδὲ ἐλεύθερος, οὐκ ἔνι ἄρσεν καὶ θῆλυ· πάντες γὰρ ὑμεῖς εἷς ἐστε ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ». Μόνη αυτή η θεία φράση αποδεικνύει την αλλοίωση του χριστιανικού μηνύματος από τον «Παυλιανισμό», μηνύματος, που συμπυκνώνεται σε λίγες λέξεις : «Ὁ Θεός ἀγάπη ἐστίν» (Α’ Ιω. 4, 8). Και το πρώτο δώρο της Αγάπης είναι η ζωή. Ο κόσμος μας σήμερα, χωρίς αγάπη, είναι ο κόσμος που κατασκεύασαν οι άνθρωποι. Ζουν πλέον σε έναν κόσμο που ξέρει μόνον να σταυρώνει και δεν γνωρίζει την ανάσταση ! 

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΠΑΝΟΣ ΚΑΠΩΝΗΣ           

* Σύντομο Βιογραφικό:

Ο Πάνος Καπώνης, από τους πρώτους ποιητές της γενιάς του ’70, γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 25 Μαρτίου 1947. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στα «Παπαστράτεια» Εκπαιδευτήρια Αγρινίου, σπούδασε οικονομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, νομικά στο Ε.Κ. Πανεπιστήμιο Αθηνών και σκηνοθεσία. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στην Αθήνα. Ποιητής, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας έχει δημοσιεύσει σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εκδώσει εννέα βιβλία ποίησης (από το 1972) με τελευταίο το «Πυρήνες Υετού (2021), ένα πανεπιστημιακό σύγγραμμα με λογοτεχνικά δοκίμια (πρόσωπα στην ομίχλη 2012) και ένα με διηγήματα. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα του «Η ΥΒΡΙΣ». Έχει διδάξει ως επ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών Φαρμακευτικό Δίκαιο και συγγράψει οκτώ πανεπιστημιακά συγγράμματα φαρμακευτικού δικαίου. 

Λογοτεχνική ιστoσελίδα :http://logos.caponis.gr

SHARE
RELATED POSTS
Η Ναταλί και ο Δημήτρης Γιαννόπουλος στην αρένα των “δημοσιογράφων”, της Τζίνας Δαβιλά
27-3-2017: Σχολιασμοί επί θύραις [iPorta.gr]
Μόρια : ένα δυσώδες παιχνίδι υψηλών συμφερόντων, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.