Είμαι τακτικός αναγνώστης βιβλίων. Είναι ίσως η καλύτερη συνήθεια που έχω. Πολλές φορές διαβάζω και για να πείσω τον εαυτό μου ότι έχει ελεύθερο χρόνο και ότι δεν έχει συνθλιβεί στην κρεατομηχανή της καθημερινότητας. Εξ ου και η ανάγνωση κάποιων βιβλίων κρατάει ημέρες, γίνεται με μεγάλα διαλείμματα, τέτοια που κάποιες φορές χάνω το κείμενο, ξεχνάω τι είχα διαβάσει πιο πριν, γυρίζω συνεχώς πίσω.
Δεν περίμενα, λοιπόν, ποτέ ότι ειδικά σε μια τέτοια περίοδο, «φορτωμένη» εκ των πραγμάτων, επαγγελματικά και προσωπικά, θα έβρισκα χρόνο να διαβάσω ένα βιβλίο χωρίς διαλείμματα. Το «απνευστί», όμως, που λέγεται ως σχήμα καθ’ υπερβολή σε αυτές τις περιπτώσεις, για την «Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις» της Τζίνας -Ωραιοζήλης μετά την αναβάπτισή της- Δαβιλά, ισχύει στο ακέραιο.
Διάβασα τις περίπου 100 σελίδες του βιβλίου χωρίς καμιά διακοπή (είμαι σίγουρος θα κάνετε το ίδιο – δεν σου πάει η καρδιά να το αφήσεις). Σε κάθε λέξη ανακάλυπτα και μια εξομολόγηση. Μια πραγματική εξομολόγηση. Την εξομολόγηση μιας γυναίκας που πολεμάει τον καρκίνο και περιγράφει τις συγκλονιστικές στιγμές που έχει ζήσει σε αυτή τη μάχη.
Και όχι, δεν ήταν μόνο η συγκίνηση που ούτως ή άλλως προκαλεί μια αληθινή ανθρώπινη ιστορία αυτή που με καθήλωσε. Είναι πολλά άλλα, άλλα που μπορώ να προσδιορίσω, και άλλα που ίσως όχι.
Είναι η δύναμη που απορρέει από το βιβλίο. Η Ωραιοζήλη -που μπορεί να ξαναγίνει, όπως λέει και η ίδια, Τζίνα, «Τζινάκι», «Τζινάρα»- δεν έγραψε το βιβλίο για να τη λυπηθούμε. Το έγραψε γιατί το γράψιμο είναι για αυτή τρόπος έκφρασης, τρόπος ζωής – άλλωστε όσοι την παρακολουθούμε χρόνια το ξέρουμε καλά. Και μέσα από το λυτρωτικό γράψιμο μαθαίνουμε για μια δυνατή γυναίκα – ακόμα πιο δυνατή από αυτή που έδειχνε.
Μια δυνατή γυναίκα που επιδεικνύει τη δύναμή της όχι μόνο μαχόμενη την ασθένειά της αλλά και κάνοντας αυτοκριτική. Και σε τέτοιες φάσεις της ζωής η αυτοκριτική – να παραδέχεσαι μεταξύ άλλων ότι την ασθένειά σου την προκάλεσες και εσύ επειδή επέτρεψες σε άλλους να επηρεάσουν βάναυσα την ψυχή και κατ’ επέκταση το σώμα σου- είναι κάτι παραπάνω από αρετή.
Μην περιμένετε όμως κουτσομπολίστικα στοιχεία στις σελίδες του βιβλίου. Οι όποιοι μοχθηροί και ασήμαντοι, άσχετα από το κακό που προκάλεσαν, αφήνονται στην ασημαντότητά τους. Ετσι άλλωστε τους αρμόζει. Θα ήταν αδικία για την ίδια την αληθινή αυτή εξομολόγηση να αναλωθεί σε τόσο μικρά και τιποτένια, ενώ στο επίκεντρό της βρίσκεται η ίδια ζωή, η σπουδαιότητα και η μεγαλοσύνη της.
Με αυτή τη σπουδαιότητα της ζωής καταπιάνεται η Ωραιοζήλη και στέλνει μηνύματα στον καθένα. «Αν ένα γραμμάτιο, μια δουλειά που χάθηκε, μια σχέση που έκλεισε, μια φιλία που χάλασε, μια αδικία που διαπράχθηκε, κάτι που καθυστέρησε, αξίζουν περισσότερο από την Υγεία σας, τότε πήρατε το ‘σωστό’ δρόμο του πραγματικού προβλήματος, που όλα τα προηγούμενα φαντάζουν μηδαμινά. Τον δρόμο της ασθένειας: της νεοπλασίας, του εγκεφαλικού, του εμφράγματος της κακοήθειας, του αυτοάνοσου νοσήματος, του χρόνιου προβλήματος» γράφει σε κάποιο σημείο και όλοι μας, λίγο έως πολύ, στο πρώτο σκέλος, σε αυτό του «αν», θα δούμε τον εαυτό μας – εγώ πάντως είδα τον δικό μου.
Να είναι πάντα καλά, γερή και δυνατή, να παραμείνει Ωραιοζήλη, και όταν το θελήσει να ξαναγίνει «Τζινάρα»!
Καλή ανάγνωση!
…………………………………………
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα συγγραφικά έσοδα από το βιβλίο (του οποίου η τιμή είναι μέχρι 12 ευρώ) θα διατεθούν σε οικογένειες των οποίων τα παιδιά πάσχουν από καρκίνο.
Εκδίδεται από τον εκδοτικό Οίκο «Φίλντισι» και μπορεί κανείς να το βρει καλώντας για παραγγελία στον εν λόγω εκδοτικό οίκο (0030)2106540170 ή στέλνοντας e-mail στο [email protected], ή επισκεπτόμενος τα βιβλιοπωλεία «Πολιτεία», «Πρωτοπορία» Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και «Ιανός» Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Παραγγελία μπορεί επίσης να γίνει σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας. Στις ΗΠΑ διατίθεται από το βιβλιοπωλείο του «Εθνικού Κήρυκα».
Σύντομο βιογραφικό
Η Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά αρθρογραφεί κατά καιρούς στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, είναι Ραδιοφωνική παραγωγός και υπεύθυνη Έκδοσης – Διεύθυνσης – Αρχισυνταξίας του διαδικτυακού περιοδικού ποικίλης ύλης iPorta.gr. Απόφοιτος Θεολογίας του Τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Η Θεολογία στον Σύγχρονο Κόσμο» με ειδίκευση «Εκκλησία, Διαθρησκειακός Διάλογος και Διεθνείς Σχέσεις». Εργάστηκε στην Ιδιωτική Εκπαίδευση και συνέγραψε εκτός από την «Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις» και τη βιογραφία «Δρ Αναστάσιος Πλατής, ο Ψυχίατρος, ο Πολιτικός, ο Ανθρωπος». Γεννήθηκε στην Αθήνα και πιστεύει στη διά βίου προσωπική εξέλιξη μέσω Μάθησης και Διαπροσωπικών Σχέσεων.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ, 21-22 Νοεμβρίου 2020, ΗΠΑ, Περιοδικό Σαββατοκύριακου