Υγεία

Είναι επικίνδυνα τα κουνούπια;, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Το καλοκαίρι, όσο και να το προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να αποφύγουμε τη συνάντησή μας με τα κουνούπια. Κι επειδή δεν είναι πάντοτε μία ακίνδυνη συνάντηση, καλό είναι να πάρουμε τα μέτρα μας!

Τα κουνούπια μεταφέρουν ασθένειες και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία κυρίως ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων. Με το τσίμπημά τους μπορούν να μεταδώσουν ιογενείς ασθένειες όπως ελονοσία, κίτρινος  πυρετός, δάγκειος πυρετός και πυρετός του Δυτικού Νείλου. Κι αν η ελονοσία έχει εξαλειφθεί στη χώρα μας, οι λοιπές λοιμώδεις ασθένειες κάνουν κατά καιρούς την εμφάνιση τους κυρίως ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Η σοβαρότερη μορφή του πυρετού του Δυτικού Νείλου είναι η εγκεφαλίτιδα – μηνιγγίτιδα και προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1937 στο Δυτικό Νείλο, στην Ουγκάντα. Το 80%  των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί: το 20% εκδηλώνει ήπια τη νόσο, ενώ λιγότεροι από 1% θα εμφανίσουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία παράλυση). Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, κώμα, σπασμοί , αποπροσανατολισμός, μυϊκή αδυναμία και παράλυση. Τα κουνούπια μολύνονται από άρρωστα πτηνά ή άλλα ζώα και αποτελούν γέφυρα μεταφοράς του ιού. Να σημειωθεί ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου δεν μεταδίδεται μεταξύ των ανθρώπων.

Πώς θα προστατευθώ;

Τα κουνούπια προσελκύονται από την κίνηση, το φως, τη σωματική θερμότητα, την υγρασία και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται με την αναπνοή. Ανάλογα με το είδος τους αναζητούν την τροφή τους  είτε βράδυ είτε απόγευμα, οπότε ας είμαστε σε … επαγρύπνηση.

Για να προστατευθούμε:

Κατάλληλα ρούχα. Ανοιχτόχρωμα  φαρδιά ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια.

Εντομοαπωθητικό. Στο ακάλυπτο δέρμα αλλά και πάνω από τα ρούχα. Όχι πάνω σε ερεθισμένο δέρμα, πληγές και αμυχές και μακριά από στόμα, μάτια και χέρια των παιδιών. Το ξεπλένουμε καθημερινά με σαπούνι και νερό.

Αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Λειτουργεί εντομοαπωθητικά. Φυτέψτε σκόρδο, κανέλα, αρτεμισία, αρμπαρόριζα, σιτρονέλλα, γεράνι, κατιφέ,  βασιλικό, δεντρολίβανο, γαρίφαλα, μέντα, μελισσόχορτο,  κρεμμύδια,  θυμάρι,  μαϊντανό και  νυχτολούλουδο που απωθούν με φυσικό τρόπο τα κουνούπια.  Αντί για εντομοαπωθητικό  βάλτε σ’ ένα μπολ φύλλα βασιλικού και τρίψτε τα λίγο για να “βγει” το άρωμά τους. Πρόσθεσε λίγο ξύδι και ανακατέψτε. Αφήστε το  μίγμα δίπλα σας ή εφαρμόστε το όπως το εντομοαπωθητικό.

Βοτανικές απωθητικές ουσίες. Αιθέρια έλαια σιτρονέλας, ευκαλύπτου, γερανιού, σόγιας, καρύδας και δυόσμου αλλά σε  μικρές ποσότητες γιατί είναι συμπυκνωμένα! Αν είστε αλλεργικοί κάνετε μία δοκιμή  σε  μικρό σημείο του σώματος.

Έγκυες, θηλάζουσες και παιδιά. Γιατρός θα συστήσει το κατάλληλο εντομοαπωθητικό και τον τρόπο εφαρμογής του.

Βρέφη. Κουνουπιέρα και συχνό χλιαρό ντους για ν’ απομακρύνουμε τον ιδρώτα.

Κίτρινοι λαμπτήρες. Απαραίτητες σήτες σε πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς τζακιών.

Ανεμιστήρες οροφής και κλιματιστικά. Προστατεύουν ικανοποιητικά από τα κουνούπια.

Λιμνάζοντα ύδατα. Καλύπτουμε φρεάτια, βαρέλια, λεκάνες, βάζα και πιατάκια γλαστρών. Δεν πλησιάζουμε σε στέρνες με στάσιμο νερό.  Φυλάσσουμε γυρισμένα ανάποδα ή καλυμμένα δοχεία νερού και κουβάδες.  Φίλτρο καθαρισμού του νερού σε πισίνα ή σιντριβάνι. Όχι στην αλόγιστη χρήση νερού όταν δεν υπάρχουν κατάλληλοι αποχετευτικοί αγωγοί. Κουρεύουμε τακτικά γρασίδι και θάμνους και ποτίζουμε πρωί.

Αρώματα, σπρέι μαλλιών και λοσιόν για μαύρισμα. Προσοχή στη χρήση τους γιατί προσελκύουν τα κουνούπια!

Ψήσιμο στη σχάρα. Ρίξτε λίγο φασκόμηλο ή δεντρολίβανο στα κάρβουνα για να απομακρύνετε τα κουνούπια.

Ελληνικός καφές που σιγοκαίγεται. Απωθεί πολλά έντομα. Βάλτε ένα μπολ με ξύδι δίπλα στο κρεβάτι σας ή καμένο δενδρολίβανο αντί για το γνωστό φιδάκι.

Για να υποχωρήσει η φαγούρα. Αμμωνία, ξύδι, σόδα ή ντοματόζουμο. Εναλλακτικά τρίψτε φύλλα φρέσκιας μαντζουράνας ή βασιλικού στα τσιμπήματα  ή φτιάξτε σ’ μια κρέμα από μαγειρική σόδα και νερό.

SHARE
RELATED POSTS
Οι πουρίνες στο… ποτήρι σας, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Υγεία: Σύνδρομο Υπερλειτουργικής Κύστης, του Σπύρου Γκούβαλη
Είναι σημαντικός ο αιματοκρίτης;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.