Editorial

Δρ Τσιφτσής: τα τελευταία 30 χρόνια οι θάνατοι από καρκίνο μειώθηκαν κατά 31%, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

Από τι κινδυνεύουμε; Από τον κορονοϊό ή από τον καρκίνο;

Εμβόλιο κατά του καρκίνου δεν έχει βρεθεί κι όμως η ανθρωπότητα το αναζητεί δεκαετίες .

Εμβόλιο κατά της πανδημίας του κορονοϊού βρέθηκε και η επιστημονική κοινότητα, η υγειονομική πιο σωστά, είναι διχασμένη. Χωρίς να έχω καμία επιστημονική γνώση, νομίζω πως ευκολότερα αντιμετωπίζεται μια πανδημία από μια ασθένεια που από μόνη της έχει μια αυθαίρετη “τρέλα” και εμφανίζεται σε οργανισμούς- λιοντάρια όταν για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό τους καταπονηθεί ή δεν έχει θωρακιστεί σωστά ή έχει εκτεθεί σε νοσηρά περιβάλλοντα. Κι όμως ο καρκίνος θεραπεύεται αν:

1. Διαγνωσθεί εγκαίρως,

2. Δεν υποτιμηθεί,

3. Η ψυχολογία του ασθενούς αντιμετωπίζει την αυθαίρετη “τρέλα” του οργανισμού ως γρίπη. Γιατί μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν και η γρίπη κάνει επιπλοκές, τα πρωτόκολλα θεραπείας των κακοηθειών όχι.

Από τον περασμένο Ιούνιο που διεγνώσθην με Ca Breast (Μαστού) μέχρι σήμερα που ολοκληρώνω το τελικό στάδιο θεραπειών μου, θα πω με βεβαιότητα ότι όποιος φορέσει αυτά τα πολύ βαριά παπούτσια, θα μάθει να τα περπατά ακόμη και στην ανηφόρα. Περιγράφω αρκετά στη νουβέλα “Εξομολόγηση σε Δέκα Πράξεις” από τις εκδόσεις Φίλντισι – τα όποια συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο, και πιστέψτε με, είναι ιδιαιτέρως κοστοβόρα διαδικασία.  Αλλά, δεν υπάρχουν επιλογές, είναι μονόδρομος. Το πρωτόκολλο θεραπείας, ακόμη και σε προχωρημένες νόσους, είναι συγκεκριμένο αρκεί να μην λησμονήσει κάποιος τα εξής δύο: α) την ασυζητητί τυφλή εμπιστοσύνη στους θεράποντες γιατρούς του και β) την βεβαιότητα ότι αυτό που έχει, θεραπεύεται. Μια ογκολογική ασθενής με πολλές εστίες στο συκώτι, αποφασισμένη να μην πεθάνει, είπε της ακτινολόγου γιατρού της κατά τον τυπικό τριμηνιαίο έλεγχο: “δεν θα με στείλει αυτό, θα πεθάνω όταν αποφασίσω”. Τρεις μήνες μετά οι καρκινικές εστίες είχαν υποχωρήσει κατά 66%. Θαύμα; Ναι. Ο Χριστός δεν παρέλειπε να λέει “Η Πίστη σου σε έσωσε”. (Λουκά Ευαγγέλιο, κεφ.8). Από θαύματα ο κόσμος είναι γεμάτος, αρκεί κάποιος να θέλει να τα δει. Να είναι έτοιμος, ανοιχτός να τα δεχτεί.

Δεν είχα κατά νου το editorial του Φεβρουαρίου 2021 να το αφιερώσω στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, μα άκουσα στον ΣΚΑΙ τον χειρουργό μου Δρ Τσιφτσή να μιλά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού μας κατά του κορονοϊού, πόσω μάλλον των ογκολογικών ασθενών. Έκλεισε την συνέντευξή του με το πιο αισιόδοξο μήνυμα πέραν του κορονοϊού: οι θάνατοι από καρκίνο από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 31%. Άλλο ένα θαύμα της Επιστήμης. Ο Δρ Τσιφτσής είναι ο πρώτος Έλληνας Χειρουργός που έφερε στην Ελλάδα την τεχνική χαρτογράφησης του λεμφαδένα φρουρού στον καρκίνο του μαστού και εκπαίδευσε κατά την δεκαετία του ’90 στην Κλινική της Χειρουργικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης τους Έλληνες γιατρούς που σήμερα ασχολούνται με τον καρκίνο μαστού.

Αξίζει να ακούσετε την ολιγόλεπτη, μα τεράστιας αξίας συζήτηση που είχε με την δημοσιογράφο κα Χριστίνα Βίδου στον ΣΚΑΙ. Αν είστε ανοιχτοί στην εξέλιξη της Επιστήμης, ίσως να καμφθούν οι όποιοι δισταγμοί σας για το εμβόλιο κατά του covid-19. Όταν στη δεκαετία του ’70 και μετά μιλούσαν για καρκίνο, τον αποκαλούσαν επάρατη νόσο. Σήμερα, ευκολότερα αντιμετωπίζεται η “τρέλα” του οργανισμού από μια ανόητη πανδημία που έχει προκαλέσει τόσους θανάτους σαν να είμαστε σε εμπόλεμη ζώνη.

Καλό Φεβρουάριο, εκλεκτές και εκλεκτοί. Με σύνεση και Πίστη σε ό,τι καλό και φωτεινό έχει ο καθένας μας μέσα. Είτε από δω το πάμε, είτε από εκεί, το Καλό και το Δίκαιο θριαμβεύουν.

5/2/2021

Ακούστε το ηχητικό αρχείο που ηχογραφήθηκε από το αρχείο του ΣΚΑΙ.

Δρ Δημήτρης-Ανδρέας Τσιφτσής στην εκπομπή της Χριστίνας Βίδου “Ζωή.gr” στις 3 Φεβρουαρίου 2021 .

 

“Εξ ορισμού οι ογκολογικοί ασθενείς αποτελούν ευπαθή ομάδα. Υπερδιπλάσιος αριθμός νοσούν σοβαρά και οι θάνατοι επίσης είναι πιο αυξημένοι. 

Οι ογκολογικοί ασθενείς λόγω κορονοϊού καθυστερούν ακόμη και την θεραπεία τους, εκτός του γεγονότος ότι αμελούν της διάγνωσης σε κάποιο ενόχλημα. Στοιχεία από μελέτη του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι εν μέσω lock down οι ελεύσεις των ογκολογικών ασθενών για τις προγραμματισμένες θεραπείες ήταν 60% κάτω. Από 65.000 δηλαδή έβλεπαν 15.000 ασθενείς. Στην Ελλάδα τον Μάρτιο 2020 λ.χ. μειώθηκε η κατανάλωση των αντικαρκινικών φαρμάκων κατά 30% δηλαδή ένας στους 3 ασθενείς δεν πήγε στο προγραμματισμένο ραντεβού του επιδρώντας αρνητικά στην θεραπεία της νόσου του. Ακόμα και τα σοβαρά χειρουργεία μειώθηκαν κατά 65% .

Το εμβόλιο πρέπει μετ’επιτάσεως ο πληθυσμός να πειστεί  να το κάνει, αν και υπάρχει δισταγμός μεταξύ του υγειονομικού πληθυσμού. Η επιφύλαξη υπάρχει λόγω της νέας τεχνολογίας που εφαρμόζεται,  και μιλώ ως χειρουργός και καθόλου ως ειδικός εκφράζοντας την εκτίμησή μου για τους λόγους διστακτικότητας. Είναι μέθοδος καινούργια στην κατασκευή εμβολίων και υπάρχει διστακτικότητα για το πώς θα εξελιχθεί σε απώτερο χρόνο αυτή η είσοδος μιας νέας βιοσυνθετικής ουσίας στον οργανισμό μας. Είναι εξαιρετική, αποτελεσματική  και ταχύτατη αυτή η νέα τεχνολογία κατασκευής εμβολίου. Αλλά  η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμαθείας. Το μήνυμα είναι ότι πρέπει να γίνουν οι εμβολιασμοί και επίσης ότι υπάρχει μια μεγάλη μείωση των θανάτων από κακοήθεια. Οι θάνατοι από καρκίνο τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειωθεί κατά 31%.” 

Θα το βρείτε: σε “Πολιτεία”, “Πρωτοπορία” Αθήνας-Θεσσαλονίκης-Πάτρας, “Ιανός” Αθήνας και Θεσσαλονίκης, και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της Ελλάδας και του εξωτερικού που θα ζητηθεί σε 2-5 ημέρες. β) ΗΠΑ μέσω του “Εθνικού Κήρυκα”. γ)στις εκδόσεις Φίλντισι  on line, με μειλ ή τηλεφωνικά  210 65 40 170 – [email protected]

όλα τα συγγραφικά έσοδα θα διατεθούν σε οικογένειες με παιδικό καρκίνο.

SHARE
RELATED POSTS
Οι ταπεινές στιγμές μου,της Τζίνας Δαβιλά
Στις δίκες, αδελφές μου, στις δίκες*, της Τζίνας Δαβιλά
Έτσι ορίζω τη ζωή, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.