Μόνο στη Ρόδο
Αποστόλου Παύλου 50, Βενετοκλέων, «Πηγές Καλλιθέας»
και Pane di capo στη Λεωφόρος Ρόδου-Λίνδου στο ύψος του ΙΚΑ & Λεωφόρος Κρεμαστής
Το είπε ο ίδιος και το ξεκαθάρισε εξ αρχής: δεν ζητώ περίοδο χάριτος διότι είμαι έτοιμος από καιρό. Έχει πολλή δουλειά φαίνεται να κάνει.
Ουδεμία αντίρρηση. Σεβαστό. Δεκτό. Εγένετο. Αμήν…
Ως διαφαίνεται οι πρώτες δειγματοληψίες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούν ταυτοχρόνως και δείγματα γραφής.
Επιτρέψατέ μου να τα εντάξω στα τροχειοδηκτικά, αλλά όχι διεσπαρμένα, ομαδόν όμως στρεφόμενα υπέρ του συγκεντρωτισμού και του άκρατου λεοφιλελευθερισμού.
Έχουμε λοιπόν και λέμε – αρχής γενομένης – από την ειλικρίνεια και εγκυρότητα που διακρίνει τον δημοσίως διακηρυχθέντα λόγο του: Ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα τέτοιο όπου είχε να προκύψει μετά το 1974, με ένα όμοιο που ορκίστηκε χθες.
Αρχίζουμε λοιπόν από την διαφάνεια: Για πρώτη και τελευταία φορά θα πραγματοποιηθεί σήμερα ( το κείμενο αυτό συντάσσεται περασμένες 00:00 πρωινή της 10/7/2019) στη Βουλή, το σύμβολο της Δημοκρατίας, η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου – με ζωντανή μετάδοση παρακαλώ, οι επόμενες θα γίνονται στο Πρωθυπουργικό Γραφείο – και εννοείται ελλείψει καμερών αλλά και υφυπουργών.
Ακολουθεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση από την οποία εκλείπουν τα επιστημονικά χαρακτηριστικά αλλά κυρίως αυτά της έρευνας. Και τι σημαίνει αυτό, ίσως αναρωτηθείτε. Τα κονδύλια αλλά και ο ολόκληρος ο κλάδος (της έρευνας) μεταφέρονται –άρα και ελλιπώς – υπαγόμενα μέχρι τώρα στο Υπουργείο Παιδείας, διοχετευόμενα προς το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων. Ωραία, και πού λοιπόν ευρίσκεται το μεμπτόν; Η μετακίνηση αυτή οδηγεί πεντακάθαρα στην εμπορευματοποίηση της Παιδείας και αυξάνει τα κέρδη της επιχειρηματικής δραστηριότητας – κερδοφορίας. Στο σημείο αυτό θυμήθηκα τον επί σαράντα και πλέον έτη, όχι απλά στην αυτοκίνηση και στο Πολιτισμό με τις εκδόσεις του ξελαρυγγιαζόμενο Κώστα Καββαθά, ο οποίος σε κάθε του ευκαιρία αλλά και στα άρθρα του στους 4 Τροχούς, την Πτήση, του Ήχος & Εικόνα…, πάντα επεσήμανε τα μηδενικά κονδύλια που διατίθεντο για την έρευνα, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην έχει τη δυνατότητα συναρμολόγησης ούτε ενός κάρου.
Προχωρεί λοιπόν η Κυβέρνηση σήμερα και στην μεταφορά της αρμοδιότητας εποπτείας και λειτουργίας των φυλακών από το Υπουργείο Δικαιοσύνης από το οποίο ποτέ – όσον τουλάχιστον ενθυμούμαι δεν είχε διαχωριστεί – στην σύμπτυξή του με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λες και ο σωφρονισμός δεν είναι βασικό στοιχείο της Δικαιοσύνης, αλλά ένα στάδιο που πρέπει σώνει και καλά να αποτελεί μια τιμωρητική διαδικασία εντασσόμενη στην αστυνομοκρατία και κατ’ επέκταση αποβλέπουσα στη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων.
Προβαίνει ακόμη στον ορισμό ως υφυπουργού, ποίου; Αυτού όπου πριν μόλις 9 ημέρες επέλεξε, και αφορά στον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Εδώ νομίζω δεν απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις και σχολιασμοί…
Προχωρεί η κυβέρνηση στην κατάργηση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ενσωμάτωσής του στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Και ποιο συμπέρασμα εξάγεται από αυτό; Σαφέστατα η διαχείριση του μεταναστευτικού προσλαμβάνει εθνικιστικά χαρακτηριστικά λες και είναι ένα θέμα τάξης, παραβατικότητας και όχι ενός πολυσύνθετου προβλήματος, θέμα συμπαράστασης, αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, και το οποίο απαιτεί ειδικούς και ευαίσθητους χειρισμούς, όπως δηλαδή αρμόζει σε ένα κράτος που θέλει να σέβεται τον εαυτό του, ταυτόχρονα με το κράτος Πρόνοιας.
Κι αν αυτά συμβαίνουν μερικές ώρες μετά από την ορκωμοσία την νέα (ο Θεός εις ων ώμοσε να την κάνει) Κυβέρνηση.
Συγγνώμη κιόλας, αλλά εσείς ήσασταν κάθετος στην μη χορήγηση χρόνου ανοχής Κύριε Πρόεδρε. Είχατε να ριχτείτε με τα μούτρα στη δουλειά μας είπατε, και μάλιστα με ανασηκωμένα μανίκια.
Το ίδιο κάνουμε και ‘μείς. Λέτε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια;
Ξεκινάτε λοιπόν εσείς, αλλά το ίδιο και ‘μείς έχουμε κάνει πριν από εσάς.
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr