Πόρτα στη Δωδεκάνησο Πόρτα στη Ψυχολογία

Δήμος Ρόδου: Δίαυλος επικοινωνίας της Δ/σης Κοινωνικής Πολιτικής με Δημότες-Άρθρο: IQ και Ευτυχία

Spread the love

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Ρόδου ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους Δημότες 

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου ανταποκρινόμενη στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μίας σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας, όπως αυτά εκφράζονται μέσα από την καθημερινή επαφή μαζί τους, προτίθεται να συμβάλλει ενεργά στην πολύπλευρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε θέματα ειδικότερου και ευρύτερου ενδιαφέροντος. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, των Δομών Υποστήριξης Γυναικών (Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών και Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας), του ΚΗΦΗ, του ΚΑΠΗ και του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, ανοίγει δίαυλο επικοινωνίας με τους Δημότες μέσα από τη δημοσίευση ενημερωτικών άρθρων ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ευελπιστούμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα αγκαλιαστεί από τους συμπολίτες μας αποτελώντας ένα γόνιμο πεδίο σκέψης και ανάληψης δράσεων.

 ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ (IQ): ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ;

 Σε μια εποχή όπου η εγκληματικότητα αυξάνεται με καλπάζοντα ρυθμό, οι επαγγελματικές και προσωπικές απογοητεύσεις συσπειρώνονται και η δυστυχία κάνει αισθητή την παρουσία της, τίθεται το καίριο ερώτημα: Αρκούν τα πτυχία για να γίνει ένα άτομο ευτυχισμένο; Ή αλλιώς, είναι ο Δείκτης Νοημοσύνης, το γνωστό σε όλους IQ, ικανό να καθορίσει την επιτυχία στη ζωή του ατόμου; Η απάντηση είναι πως όχι.

Δυστυχώς, ζούμε σε μια εποχή όπου η πιο συνηθισμένη αιτία των προβλημάτων των νέων ανθρώπων είναι οι ψυχικές ασθένειες. Συμπτώματα κατάθλιψης μείζονος ή ήπιας μορφής, διαταραχές της διάθεσης, διαταραχές πρόσληψης τροφής, παραβατική συμπεριφορά, αφροδίσια νοσήματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αυτοχειρίες, βιασμοί και δολοφονίες είναι μέρος μόνο των «συμφορών» και των προβλημάτων που ταλανίζουν τη σημερινή κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε πως όλοι  αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι αρκετά έξυπνοι και πως το IQ τους είναι χαμηλό. Απλά, δεν είχαν οπλιστεί καταλλήλως (είτε από την οικογένειά τους, είτε από το σχολείο) με τις δεξιότητες εκείνες που θα τους καθιστούσαν ικανούς να παίρνουν αποφάσεις, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τόσο τα δικά τους όσο και των άλλων γύρω τους, καθώς επίσης να τα ελέγχουν και, τέλος, να ελπίζουν. Με λίγα λόγια, δε διέθεταν όλες εκείνες τις ικανότητες – δεξιότητες που συνιστούν τη Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ) ή, αλλιώς, Νοημοσύνη της Καρδιάς.

Γενικότερα, η ευτυχία στη ζωή μας οφείλεται κατά 20% στο IQ και κατά 80% στη Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ). Τι είναι όμως στην πραγματικότητα η Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ); Ο αρχικός ορισμός που δόθηκε αναφορικά με τη Συναισθηματική Νοημοσύνη (ΣΝ) είναι η ικανότητα αντίληψης, έκφρασης και ρύθμισης του συναισθήματος. Πρόκειται για ποικίλες ικανότητες, όπως το να μπορούμε να βρίσκουμε κίνητρα για τον εαυτό μας και να αντέχουμε τις απογοητεύσεις, να ελέγχουμε την παρόρμηση και να χαλιναγωγούμε την ανυπομονησία, να ρυθμίζουμε σωστά τη διάθεσή μας, να ελπίζουμε και να έχουμε ενσυναίσθηση. Είναι οι συναισθηματικές εκείνες δεξιότητες που μας βοηθούν να διαχειριζόμαστε τον εαυτό μας, το πώς τα πάμε με τους ανθρώπους γύρω μας και το πώς εργαζόμαστε μέσα σε ομάδες. Είναι η ικανότητα να κινητοποιούμε τον εαυτό μας, να επιμένουμε ενάντια στη ματαίωση, να έχουμε υπομονή, να καθυστερούμε την ικανοποίηση και να συναισθανόμαστε τους άλλους.

Ειδικότερα, οι πτυχές της Σ.Ν. είναι:

Αυτεπίγνωση = το να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματά μας τη στιγμή που δημιουργούνται

Αυτοέλεγχος = το να ρυθμίζουμε αποτελεσματικά τα συναισθήματά μας, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε όλες τις καταστάσεις της ζωής. Βασική προϋπόθεση για τον αυτοέλεγχο είναι η αυτεπίγνωση

Κίνητρα συμπεριφοράς  = το να θέτουμε στόχους για τον εαυτό μας και να δεσμευόμαστε για την επίτευξη αυτών. Ο αυτοέλεγχος μας επιτρέπει να στοχοθετούμε, να έχουμε αυτοκυριαρχία και δημιουργικότητα

Ενσυναίσθηση = πρόκειται για τον ακρογωνιαίο λίθο της Σ.Ν. Ορίζεται ως η ικανότητα να «μπαίνουμε στη θέση του άλλου» και να κατανοούμε τη διαφορετικότητα, βλέποντας τα πράγματα από τη «δική του σκοπιά»

Κοινωνικές δεξιότητες = πρόκειται για τη διαχείριση των σχέσεών μας με τους άλλους, δηλαδή το να μπορούμε να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά τους, να χειριζόμαστε αποτελεσματικά τις διαφωνίες, να καλλιεργούμε δεσμούς, να συνεργαζόμαστε κλπ.

Το άτομο το οποίο χαρακτηρίζεται από Συναισθηματική Νοημοσύνη, έχει στην κατοχή του όλες εκείνες τις δεξιότητες που είναι απαραίτητες προκειμένου να αντεπεξέλθει στα σύγχρονα προσωπικά, συναισθηματικά και επαγγελματικά προβλήματα. Είναι λοιπόν σαφές πως αυτές οι «συναισθηματικές δεξιότητες» είναι μείζονος και, μεγαλύτερης σημασίας, από το IQ για την ευτυχία του ατόμου. Αξίζει να σημειωθεί όμως, πως το σύνολο αυτών των ικανοτήτων είναι επίκτητο και όχι εγγενές. Κατ’επέκταση, αυτές οι δεξιότητες μπορούν να αναπτυχθούν και να διδαχθούν. Άλλωστε, κανείς μας δε γεννήθηκε εκ φύσεως ευτυχισμένος, αλλά ούτε και έγινε, αποκτώντας πολλά πτυχία.

Γράφει η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ρόδου με Παράρτημα Ρομά, Ευαγγελία Χατζημιχαήλ. Για περισσότερες πληροφορίες, διεύθυνση: Ερυθρού Σταυρού 12Α, τηλέφωνο 2241044757, e-mail: [email protected].

 

SHARE
RELATED POSTS
Πανικός Χατζημάρκου για τις διαρροές του από ΝΔ: βαπτίζει “ΣΥΡΙΖΑ» τον Γλυνό και τη «Συμμαχία»
Echo H87: το υδρογραφικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού στη Ρόδο-Η ιστορία του και το “αδελφό” πλοίο Enterprise Η88
Σάρωσε η Ρόδος  τα βραβεία «Greek Travel Awards Σκανδιναβίας»

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.