Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Δήμαρχος Ρόδου Φ.Χατζηδιάκος:«Αναδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος της Ρόδου» – Εν εξελίξει το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο

Spread the love

Το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πραγματοποιείται στο νησί. «Αναδεικνύεται ο ηγετικός ρόλος της Ρόδου στην περιοχή» δήλωσε ο Δήμαρχος.

Φώτης Χατζηδιάκος: Η Ρόδος και το Καστελλόριζο στο επίκεντρο των θεμάτων της διεθνούς πολιτικής. Το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο φιλοξενεί η Ρόδος και υποστηρίζεται από τον δήμο μας. 100 προσωπικότητες ακαδημαϊκοί, διεθνολόγοι πραγματεύονται τα επίκαιρα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

 Το 2ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο «Ρόδος-Καστελλόριζο», διοργανώθηκε στη Ρόδο, υπό την αιγίδα της α.ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και με τη συμμετοχή διεθνολόγων υψηλού κύρους από όλον τον κόσμο.

Ο Δήμαρχος Ρόδου, καλωσόρισε στην ομιλία του τους επίσημους συμμετέχοντες που επέλεξαν τη Ρόδο και το Καστελόριζο, για την πραγματοποίησή του  τονίζοντας: «Η Ρόδος μπορεί και πρέπει να γίνει το γήπεδο διεξαγωγής γόνιμου διαλόγου, μεταξύ πολιτισμών, κρατών, και θρησκειών, με στόχο την επίλυση μεγάλων ζητημάτων, αναδεικνύοντας τη γεωστρατηγική θέση του νησιού στο σταυροδρόμι της Ανατολής της Ευρώπης, κα της Δύσης της Ασίας».

Παρόντες στο συμπόσιο, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσας, το τιμώμενο πρόσωπο ο ομότιμος καθηγητής κ. Χρήστος Ροζάκης  (π. υφυπουργός εξωτερικών) και οι εισηγητές, 60 καθηγητές Διεθνούς Δικαίου. Μηνύματα έστειλαν από τη Νέα Υόρκη,  Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ο Υπουργός εξωτερικών κ. Νικόλαος Κοτζιάς, ο Υπουργός εξωτερικών της Κύπρου κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Αντικείμενο των εργασιών του Συμποσίου είναι το Διεθνές Δίκαιο  και τα σύνθετα γεωπολιτικά ζητήματα ως προς τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά και θέματα που άπτονται του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κος Χατζηδιάκος  στην ομιλία του:

«Ιδιαίτερη τιμή για τον τόπο μας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, την παρουσία επιφανών Ακαδημαϊκών, Ανωτάτων Δικαστών και διεθνών προσωπικοτήτων. Η επιλογή της Ρόδου για την διεξαγωγή του παρόντος Συνεδρίου, ανέφερε έχει πολλούς συμβολισμούς. Η σπουδαία γεωπολιτική θέση, η οποία είχε επισημανθεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Επιπλέον η ιστορική εξέλιξη του δικαίου της θάλασσας αποτελεί εν μέρει μετεξέλιξη της νομοθεσίας των αρχαίων Ροδίων ναυτικών, που αποτελεί την πρώτη παγκόσμια ναυτική νομοθεσία. Ο γνωστός νόμος: « DE LEGE RHODIA DE JACTU».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα Δωδεκάνησα, «μια περιοχή του Αρχιπελάγους, ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, σε Νότο και Βορρά, ανάμεσα σε λαούς με διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικές παραδόσεις, διαφορετική γλώσσα και θρησκεία, που φέρουν όμως εντός τους την σύντηξη των πολιτισμών τους. Μια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπου οι κάτοικοι ριζωμένοι στην μοναδικότητα της γης τους, στην απεραντοσύνη και στην μοναξιά των θαλασσίων οδών τους, στην ταραγμένη θάλασσα τους αντέχουν, δημιουργούν και παλεύουν στου πελάγου τα κύματα.»

Τα νησιά, ανέφερε ο Δήμαρχος Ρόδου, με το παράδοξο αριθμητικό όνομα, το σύμπλεγμα των δεκαπέντε μεγάλων κατοικημένων νησιών, καθώς και οι πολυάριθμες αραιοκατοικημένες ή ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, άτακτα σπαρμένα, αλλά καλά συνταιριασμένα ανάμεσα στη στεριά και στη θάλασσα, δεσπόζουν στις θαλάσσιες οδούς ανάμεσα στην Ευρώπη, τον Εύξεινο Πόντο, τη Συρία και την Αίγυπτο. Ο ιστορικός αυτός χώρος, αναπόσπαστο τμήμα του Ελληνισμού, εκεί, όπου συναντήθηκαν και συγκρούστηκαν λαοί και πολιτισμοί, αποτελεί σημείο επαφής τριών ηπείρων και πολλών πολιτισμών, αλλά και μια περιοχή, όπου βρίσκεται κι από όπου περνούν οι δρόμοι μεταφοράς συντριπτικού ποσοστού του παγκόσμιου πετρελαίου – κινητήριας δύναμης της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και του πολιτισμού της. Η στρατηγική σημασία του Αρχιπελάγους, το καθιστούν πεδίο αντιπαραθέσεων, ανταγωνισμών και σύγκρουσης συμφερόντων και γεωστρατηγικών επιδιώξεων, που συμπυκνώνονται και συμπλέκονται κυρίως στην νοτιοανατολική πλευρά της Μεσογείου με απρόβλεπτες συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή –και βέβαια και για τη χώρα μας. Η μετανάστευση και η προσφυγιά ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των πολέμων, της οικονομικής και κοινωνικής παρακμής διαμορφώνει ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή κυρίως του Ανατολικού Αιγαίου.»

Τελειώνοντας ανέφερε, ότι, η προσέγγιση των θεμάτων αυτών παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον σε μια ευαίσθητη περιοχή, που αποτελεί σημείο επαφής και γειτνίασης πολλών κρατών της ευρύτερης περιοχής Νοτιοανατολικής Μεσογείου μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Η Ελλάδα,  είναι μεταξύ των κρατών, που έχει κυρώσει (1η κύρωση: 21 Ιουλίου 1995) την σύμβαση του ΟΗΕ, για το Διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης, το οποίο αποτελεί υποσύνολο του Διεθνούς Δικαίου, συμφώνως προς την οποία: «Κάθε Κράτος οφείλει να επιλύει τις διαφορές του με τα άλλα Κράτη με ειρηνικό τρόπο, με βάση τις διατάξεις του μηχανισμού επιλύσεως των διαφορών, οι οποίες παρέχουν και την ευχέρεια να επιλέγει, είτε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, είτε το προς τούτο συσταθέν Διεθνές Δικαστήριο του Δικαίου Θαλάσσης.» Η διαχείριση των σύνθετων προκλήσεων αυτών στην ευρύτερη περιοχή, προϋποθέτει τον σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου, του ΟΗΕ, της ΕΕ , την συνεργασία μεταξύ των Κρατών.

  Σήμερα Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018 οι μετέχοντες στο Συμπόσιο μαζί και ο Δήμαρχος Ρόδου, μετέβησαν στο Καστελλόριζο. Στο ακριτικό νησί πραγματοποιήθηκε μέρος των εργασιών του Συνεδρίου, με συμβολικό χαρακτήρα λόγω της γεωπολιτικής θέσης του, αλλά και των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Οι εργασίες του Συμποσίου, υπό τον συντονισμό του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Στέλιο Περράκη θα συνεχιστούν τις δυο επόμενες ημέρες με ομιλίες και παρεμβάσεις σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο από εξέχουσες προσωπικότητες της πολιτικής, της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Διεθνολόγους, Διπλωμάτες.

Οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν τις δυο επόμενες ημέρες με ομιλίες και παρεμβάσεις σχετικά με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

 

SHARE
RELATED POSTS
Άλλα διαβάζει ο παπάς και άλλα ο Δεσπότης;, της Τζίνας Δαβιλά
STO_2409.JPG
To CNN Greece είναι είδηση. Καλοτάξιδο!
Λέξεις στο τετράγωνο “Ελευθερο(χ)τυπία”, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.