Η ιστορική, ελληνική εφημερίδα της Ομογένειας στην Αμερική “Εθνικός Κήρυξ” τίμησε τον επιχειρηματία Γιώργο Σαράφογλου για την προσφορά του στην Νέα Υόρκη, στους Έλληνες της Ομογένειας, στους επισκέπτες και στους Αμερικάνους και πολίτες του κόσμου που αγαπούν την καλή μεσογειακή, ελληνική κουζίνα και απολαμβάνουν τον καλύτερο μουσακά των Η.Π.Α. Ο συνεργάτης του iPοrta.gr μιλά τη δημοσιογράφο του Ε.Κ. Ματίνα Δεμέλη για την παιδική του ηλικία, την οικογένειά του, την πορεία της επαγγελματικής του πορείας στο εστιατόριο Greek Islands και αφηγείται ιστορίες με σπουδαίους Έλληνες που βρέθηκαν στον χώρο που με αγάπη και σεβασμό δημιούργησαν με τη σύζυγό του Ευαγγελία Λαμπροπούλου, ενώ αναφέρεται και στις κόρες τους, Ελένη και Κωνσταντίνα. Μιλά για την ψήφο των Απόδημων Ελλήνων και τοποθετείται με το λεπτό χιούμορ στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου. Του ευχόμαστε και εις ανώτερα, αν και η κορυφή για τις ΗΠΑ και την Ελληνική Ομογένεια είναι αναμφίβολα ο “Εθνικός Κήρυκας”.
iPorta.gr
Ακολουθούν φωτογραφίες της δημοσίευσης και το κείμενο της συνέντευξης.
‘Τον συνάντησα στα ..ελληνικά νησιά της Νέας Υόρκης! Το “Greek Islands” είναι το εστιατόριο του Γιώργου και της Ευαγγελίας Σαράφογλου στα όρια του Κουίνς με το Λονγκ Άϊλαντ.
«Είμαστε οι ακρίτες του Κουίνς» θα μου πει χαριτολογώντας καθώς με καλωσορίζει με τη σύζυγο του Ευαγγελία.
Το μαγαζί θυμίζει πράγματι ελληνικό νησί. Σε φόντο άσπρο-γαλάζιο θαρρείς πως είσαι σε ένα καράβι και ταξιδεύεις στο πέλαγος.
Η κ. Ντόρα, η μαγείρισσα του μαγαζιού, ετοιμάζει τα μεζεδάκια και ..το ταξίδι μας αρχίζει.
Ο Γιώργος Σαράφλγου ήρθε στην Αμερική στα 15 του. Πολυταξιδεμένος από μικρό παιδί, έχει ζήσει στη Δυτική Γερμανία, στη Νιγηρία και έπειτα εδώ, στην Αμερική καθώς ο πατέρας του ηταν μηχανολόγος και χρειαζόταν να ταξιδεύει.
Τη σύζυγο του τη γνώρισε στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης όπου εκείνος σπούδαζε οικονομικά και η σύζυγος του αγγλική φιλολογία. Παντρεύτηκαν το 1978 και ήρθαν στη ΝΥ το 1982.Απέκτησαν δύο κορίτσια, την Ελένη και την Κωνσταντίνα. Και οι δύο τελείωσαν το ημερήσιο σχολείο «Βασίλειος Σπυρόπουλος». Και οι δυο με μεταπτυχιακά η Ελενη καθηγήτρια στο Λύκειο του Bayside και η Κωνσταντινα για μια μεγαλη εταιρία media στο Μανχάτταν.
Γευστικό ταξίδι στα “Ελληνικά νησιά”
«Το 2005 αποφασίσαμε να ανοίξουμε το δικό μας μαγαζί. Πάντα είχαμε μια έφεση στην κουζίνα. Μας άρεσε να μαγειρεύουμε για φιλους.
“Το μαγαζί είναι διακοσμημένο με πολύ μεράκι από την Ευαγγελία και κάθε εποχή του χρόνου το αλλάζει ανάλογα” θα πει ο κ. Σαράφογλου.
Το 35% με 40% των πελατών του “Greek Islands” είναι Έλληνες. Και για το λόγο αυτό δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι ελληνικές βραδιές.
«Έχουμε ζωντανή μουσική κάθε τρίτη Τρίτη κάθε μήνα, με τον Τάσο Παπαϊωάννου κιθάρα τραγούδι και τον Κώστα Ψαρρό στο μπουζούκι» θα πει ο κ. Σαράφογλου.
Η κ. Ντόρα Κτενά η οποια εχει θητεύσει στην σχολή μαγειρικής ΝΥ Culinary Institute είναι η μαγείρισσα του εστιατορίου εδώ και 15 χρόνια, δηλαδή από τότε που άνοιξε, με ειδίκευση στις παραδοσιακές γεύσεις. «Η μαμά μου μαγείρευε συνταγές από την πολίτικη κουζίνα καθώς κατάγεται από τον Εύξεινο Πόντο.Ο κόσμος που έρχεται εδώ μου λέει ότι η κουζίνα μου τους θυμίζει της μαμάς τους και της γιαγιάς τους τη μαγειρική. Και αυτό είναι ό,τι καλύτερο μπορώ να ακούσω» θα μου πει. Η ίδιαείναι από τον Πειραιά με καταγωγή από τον Πόντο και τη Μύκονο. Επισης η κ.Ντορα φτιάχνει και τα γλυκά του μαγαζιού. Πριν το Greek Islands μαγείρευε για την κοινότητα του Αγ.Νικολαου και το σχολείο του “Βάσιλειος Σπυροπουλος”.
Στο ίδιο σχολείο, ο Γιώργος Σαράφογλου διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος του συλλόγου γονέων και διδασκάλων.
«Έξι χρόνια ήμουν στη σχολική επιτροπή και εχω έχω λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για την παιδεία της ομογένειας. Κάποια στιγμή είχα δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ελληνικής λογοτεχνίας για παιδιά από την 1η Λυκείου και άνω – ηλικία που μπορούν να εκτιμήσουν αυτούς τους λογοτεχνικούς θησαυρούς. Ήταν 10 μαθήματα σε διάρκεια 10 εβδομάδων. Ποίηση, πεζογραφία και μελοποιημένα τραγούδια διαφόρων μεγάλων ποιητών όπως του νομπελίστα Ελύτη. Το πρόγραμμα κράτησε μονο τρία χρόνια.
Δυστυχώς, ο ελληνισμός φθίνει. Δεν υπάρχουν καινούργια κύματα όπως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 που ερχόταν νέος ελληνισμός, νέο αίμα.
Ο Σπανός και ο Πλέσσας
«Ήταν εδώ ο Σπανός το 2013 για μια φιλανθρωπική συναυλια του και περασε με τους συνεργατες του απο το μαγαζί μας. Θυμάμαι είχε μείνει στα γυαλάκια μου. Με κοιτούσε και δεν ήξερα ακριβώς τι κοιτάει. Με παρακολουθούσε. Ξαφνικά, μου λέει: “Σε κοιτάω τόση ώρα, αυτά τα γυαλάκια που στέκονται απλά στην μύτη σου που μπορώ να τα αγοράσω”; Του λέω “δεν μπορείς να τα αγοράσεις, δεν υπάρχουν στην Ελλάδα αλλα ουτε κι εδω. Τα έχω αγοράσει όλα και αυτο διοτι η εταιρία που τα έφτιαχνε δεν τα βγάζει πλέον”.Τελικά, του χάρισα ένα ζευγάρι καινούργια που είχα εδώ στο μαγαζί. Με ευχαρίστησε και πήρε ιδιαίτερη χαρά.
Και ένας άλλος πελάτης ήθελε αυτά τα γυαλιά. Του λέω “δεν έχω πολλά”. “Όχι, θα μου χαρίσεις”. Του δίνω ενα ζευγάρι. Έρχεται μετά από 2-3 μήνες, μου λέει “θέλω κι άλλο ένα. Πήρα ένα ταξί από την Αθήνα να πάω στο χωριό μου και ο ταξιτζής μου είπε θα σε πάω τζάμπα αν μου δώσεις αυτά τα γυαλάκια”! Και του τα έδωσε!
Και ο Μίμης Πλέσσας είχε έρθει στο μαγαζί μας. Όταν ήρθε, ζήτησε από την κ. Ντόρα τη μαγείρισσα μας να του φτιάξει δύο μάτια αβγά. Τα είχε πεθυμήσει και όπως μας είπε του θύμιζε τα φοιτητικά του χρόνια στην Νέα Υόρκη.
‘Ήταν φιλοσοφημένος, κάθε κουβέντα του μελιστάλαχτη, του έδινες την προσοχή σου γιατί ό,τι έβγαινε από το στόμα του ηταν σοφό και μετρημένο. Μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση. Ένας από τους πρώτους συνθέτες της Ελλάδας. Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Πλέσσας, Σπανός, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος, αυτοί για μένα είναι οι κορυφαίοι.
Το ελληνικό εστιατόριο έχουν επισκεφθεί ακόμη ο Τζορτζ Τένετ, ο πρώην αρχηγός της CIA αλλά και ο Γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ. «Ο Σούμερ έρχεται με τους γονείς του και μάλιστα του έχω δώσει και γελοιογραφίες επικριτικές του Τραμπ που τον έκαναν και γέλασε πολύ».
Σκίτσα και γελοιογραφία
Η άλλη μεγάλη αγάπη του Γιώργου Σαράφογλου είναι το σκίτσο και η πολιτική γελοιογραφία. Το 1996 αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με το αντικείμενο.
Από το 2012 συνεργάζεται και με τον «Εθνικό Κήρυκα» στέλνοντας σκίτσα με θέμα τα πολιτικά δρώμενα σε Ελλάδα και Αμερική ενώ συνεργάζεται και με την ελληνική ιστοσελίδα “iPorta.gr”, ένα εξαιρετικό ηλεκτρονικό μαγκαζίνο ποικίλης ύλης το οποίο εκτός από την Ελλάδα έχει και πάρα πολλοίς followers εδώ στην Αμερικη!
Η πολιτική και οι πολιτικοί βρίσκονται πάντα στο στόχαστρο του. «Πιστεύω στην ελευθερία του τύπου, στην ελευθερία της γνώμης με επιχειρήματα. Στο θέμα του Τραμπ δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα γιατί είναι θέμα αξιών. Όταν δεν έχει ηθική και αξίες, τότε δεν έχω να συζητήσω τίποτα.
Έχω κάνει διάφορα σκίτσα που αφορούν στο θέμα της ψήφου των αποδήμων και σχολιάζω τις πρόσφατες προτάσεις που ακούσαμε περί τριάντα χρόνων διαμονής στο εξωτερικό κλπ. Η ψήφος πρέπει να δοθεί ή μάλλον να διευκολυνθεί. Έκανα μια σειρά από σκίτσα για το θέμα αυτό και την ονόμασα “Ψήφος Αποδήμων-Μια αιωνιότητα-30 χρόνια- και μια μέρα”.
Στο σκίτσο λέω: “Πού ήσουν 30 χρόνια και 1 ημέρα; Δεν μπορείς να ψηφίσεις”.
– “Δούλευα και έστελνα χρήματα στους γέρους γονείς μου, προίκισα τις αδελφές μου, έφτιαξα το χωριό μου, πήγα σε πορείες για τα δίκαια της πατρίδας μου, βοήθησα ανθρώπους που ήρθαν να νοσηλευτούν στο εξωτερικό αλλά το μεγαλύτερο καλό που έκανα είναι ότι κατάφερα να μεταδώσω την αγάπη για την Ελλάδα στα παιδιά μου. Τους μίλαγα καθημερνά για αυτή την όμορφη πατρίδα και κατάφερα να τους κάνω να κλείσουν στην καρδιά τους μία χώρα που δεν την έχουν ζήσει, την πατρίδα μου”.
Αυτός είναι ο απόδημος ελληνισμός. Η ψήφος πρέπει να δοθεί και όχι έτσι όπως πάει να δοθεί. Εγώ είμαι εδώ από το 1969. Πρέπει να έχω και φορολογική δήλωση; Από που προκύπτει αυτό; Ο τρόπος που σκέφτεται ο Έλληνας που έχει βγει έξω από την Ελλάδα είναι λίγο διαφορετικός από αυτόν που ζει σε αυτή γιατί βλέπει πώς δουλεύει ένα σωστά οργανωμένο και ευνομούμενο κράτος. Η Ελλάδα ως χώρα μόνο κέρδος αποκομίζει από τα παιδιά της που διαμένουν στο εξωτερικό. Μπορούμε να πούμε ότι και ανεξαρτησία της ακόμα είχε αφετηρία τον απόδημο Ελληνισμό. Από εκεί οργανώθηκε και ξεκίνησε η επανάσταση. Η Φιλική Εταιρία ξεκίνησε από την Οδησσό. Και λόγιοι από την Κωνσταντινούπολη, τη Βλαχία, την Ρωσία, κλπ.