Όταν αρχίζει η γκρίνια για τους χειρισμούς της Κομισιόν τότε σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ ‘ όσο οι περίκλειστες πύλες των Βρυξελλών και του Στρασβούργου θέλουν να παρουσιάζουν. Και αυτή τη φορά τα βέλη στρέφονται στην αρμόδια Επίτροπο Υγείας και τους χειρισμούς της στο ζήτημα των εμβολίων. Και αυτό γιατί φυσικά η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρίες έγιναν υπό τη δική της πολιτική επίβλεψη.
Έτσι λοιπόν τώρα που ένας νέος πόλεμος μαίνεται με αιτία την απόφαση της Astrazenca να μειώσει τα εμβόλια προς την ΕΕ το α’ τρίμηνο του έτους πολλοί κατηγορούν την Στέλλα Κυριακίδου πως δεν επέδειξε τη διαφάνεια, την οποία τώρα έρχεται και απαιτεί από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Η μυστικότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα των παραγγελιών των εμβολίων και οι συνεχόμενες εσφαλμένες πληροφορίες ενισχύουν την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν έχει και δεν είχε ποτέ υπό έλεγχο την κατάσταση. Τώρα οι κυβερνήσεις σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών δέχονται καθημερινά την ανελέητη κριτική των Μέσων ενημέρωσης και των πολιτών τους πως έχουν καθυστερήσει με τα προγράμματα εμβολιασμού σε σχέση με τις ΗΠΑ ή την Βρετανία και το Ισραήλ.
Έχοντας υποσχεθεί στους πολίτες τους πως μέχρι τον Μάιο ή τον Ιούνιο με τους εμβολιασμούς θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα μετά από έναν βασανιστικό και ολέθριο χρόνο το τελευταίο που χρειάζονταν αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα μέλη της Κομισιόν είναι τα προβλήματα στην παρασκευή εμβολίων. Το γεγονός ότι η AstraZeneca μπορεί να προμηθεύσει λιγότερα εμβόλια από όσα είχε συμφωνήσει, χρεώνεται σαν μία ακόμη αποτυχία για την ΕΕ η οποία σε μία ακόμη κρίση δείχνει αργά και αναποτελεσματικά αντανακλαστικά και ακόμη χειρότερα, στον αέρα πλανιέται η υποψία ότι η εταιρεία προσπαθεί να κοροϊδέψει την ΕΕ αφού έχοντας ήδη εισπράξει ένα υπέρογκο ποσό ως προπληρωμή τώρα το πολύτιμο εμπόρευμά της έχει πωληθεί αλλού και η Ευρώπη μένει στο…περίμενε. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν η AstraZeneca είχε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του απαντά: “Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που υποσχεθήκαμε ήταν να καταβάλλουμε best effort, τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Ο λόγος ήταν ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν να παραλάβουν τα εμβόλια λίγο-πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς, παρότι εκείνοι είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι αυτό είπαμε ότι θα το προσπαθήσουμε, αλλά δεν είχαμε δεσμευθεί με κάποιο συμβόλαιο. Μας αρέσουν οι φιλόδοξοι στόχοι, αλλά δεν είχαμε δώσει καμία εγγύηση”.
Και εδώ γεννιούνται τα ερωτηματικά για τους χειρισμούς της Επιτρόπου Υγείας και της ομάδας που διαπραγματεύθηκε την αγορά των εμβολίων. Πολλοί στο παρελθόν έχουν μιλήσει για τους “χαρτογιακάδες” των Βρυξελλών που μετρήθηκαν (στην οικονομική κρίση και στο προσφυγικό) και βρέθηκαν ελλιπείς . Γιατί λοιπόν συνεχίζουν να παίζουν με τη φωτιά; Είναι “δυσκοίλιοι” τεχνοκράτες ή απλώς ανόητοι που δεν μπορούν να δουν πέρα από τη μύτη τους και το τί διαμείβεται σε παγκόσμιο επίπεδο; Και αν η επαμφοτερίζουσα στάση των Ευρωπαίων είναι η μία πλευρά του προβλήματος, η άλλη αυτή, που έχει να κάνει με την κοινωνία και τον οικονομικό όλεθρο που έρχεται αν δεν αντιμετωπιστεί τώρα το πρόβλημα του ανοίγματος της οικονομίας, είναι το δεύτερο και το μείζον θέμα της επόμενης μέρας.
Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr