Υγεία

Γιατί να τρώω γιαούρτι; της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Το ελληνικό γιαούρτι νόστιμο και πανάρχαιο έδεσμα, είναι πολύτιμο για την υγεία. Το ελληνικό παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Κατά του διαβήτη τύπου 2. Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος που περιέχει, επηρεάζουν τη μικροχλωρίδα, συμβάλλοντας στη μείωση της γλυκαιμικής μεταβλητότητας.

Κατά των μυκητιάσεων. Περιέχει το βακτήριο Lactobacillus acidophilus, το οποίο παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου, που επιτίθεται  στους μύκητες, ειδικά σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

Γερά οστά. Το ασβέστιό του δυναμώνει τα οστά και αυξάνει την πυκνότητά τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι ευεργετικό και για τις γυναίκες, που συχνά εμφανίζουν οστεοπόρωση.

Αγγεία, μυς και νεύρα. Το γιαούρτι ενισχύει τη σύσπαση αγγείων και μυών, συμβάλλοντας στη σωστή μετάδοση των σημάτων στα νεύρα.

Δυνατή καρδιά. Σύμφωνα με μελέτες, η τακτική κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι, μειώνει την αρτηριακή πίεση, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Καλή λειτουργεία εντέρου. Τα προβιοτικά του γιαουρτιού συμβάλουν στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου και βελτιώνουν το πεπτικό. Τα «καλά βακτήρια» του εντέρου, συμβάλλοντας στη διάσπαση της λακτόζης, μειώνουν τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.

Ενισχυμένο ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη D3 και το ασβέστιο, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Είναι απαραίτητα για τα φαγοκύτταρα, τα οποία εξουδετερώνουν τις παθογόνες ουσίες. Και η βιταμίνη Α όπως και οι βιταμίνες Β1, Β2 και Β12, θωρακίζουν το ανοσοποιητικό.

Αντιβιοτικά. Καταστρέφουν τη φυσική χλωρίδα του εντέρου, στην αποκατάσταση της οποίας συμβάλει η κατανάλωση γιαουρτιού. Επιπρόσθετα, το γιαούρτι προστατεύει και από τις  λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Δόντια. Το γαλακτικό οξύ, προστατεύει τα ούλα.

Χορταίνει. Πλούσιο σε πρωτεΐνες και καλά λίπη, αποτελεί μία καλή επιλογή για πρωινό, ιδιαίτερα αν το συνδυάσετε με φρούτα και μέλι. Αυξάνει τον κορεσμό και αποτρέπει το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, οπότε είναι μία καλή λύση και για απογευματινό σνακ.

Κατά της παχυσαρκίας. Η υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα, μειώνει την έκκριση καλσιτονίνης, μία ορμόνη που αυξάνει την αποθήκευση λιπών (τριγλυκεριδίων) στο λιπώδη ιστό. Έτσι, επιταχύνεται η διαδικασία της λιπόλυσης.

Μετά τη γυμναστική. Τα αμινοξέα του βοηθούν τους μύες να επανέλθουν ενώ οι υδατάνθρακες του εφοδιάζουν εκ νέου τον οργανισμό με ενέργεια. Αν ταυτόχρονα πιούμε και νερό, οι πρωτεΐνες βοηθούν το στομάχι να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα, οπότε παραμένουμε ενυδατωμένοι.

Κεφίρ. Περιέχει περισσότερα προβιοτικά σε σχέση με το γιαούρτι.

Τι να προσέχω;

Πέτρες στα νεφρά.  Αν ήδη έχετε ή έχετε την προδιάθεση, μην καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα: έχουν μεγάλη συγκέντρωση σε ασβέστιο που προκαλεί ουρολιθίαση ή νεφρολιθίαση ενώ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Σιδηροπενική αναιμία. Αν έχετε χαμηλές τιμές αιματοκρίτη ή  χαμηλή φερριτίνη, μην καταναλώνετε πολλά γαλακτοκομικά, γιατί μπορεί να μειώσουν  την απορρόφηση σιδήρου και ψευδαργύρου.

Φουσκώματα και γαστρεντερικές διαταραχές. Το γιαούρτι περιέχει καζεΐνη, πρωτεΐνη στο αγελαδινό γάλα, η διάσπαση της οποίας παράγει  ένα πεπτίδιο, την β-καζομορφίνη-7, ουσία που ευθύνεται για γαστρεντερικές διαταραχές, φουσκώματα και διαταραχές στις κενώσεις.

Αλλεργία σε γάλα και γιαούρτι. Την προκαλούν πρωτεΐνες όπως ο ορρός και η καζεΐνη.

Πρόσθετη ζάχαρη και φρουκτόζη. Περιέχουν αρκετά προϊόντα που αποκαλούνται «γιαούρτια» αλλά στην ουσία είναι επιδόρπια. Ζάχαρη και φρουκτόζη αυξάνουν την κακή χοληστερόλη LDL και μπορεί να προκαλέσουν αθηροσκλήρωση. Ελέγξτε προσεκτικά τα συστατικά της συσκευασίας.

SHARE
RELATED POSTS
Οδηγίες για τον κοροναϊο Covid 19 από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
Πώς θα μείνω ασφαλής στην παραλία;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Ο ρόλος της ακτινοθεραπείας στον καρκίνο, και καρκίνο του εντέρου και του προστάτη, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.