Friday, Dec 5, 2025

Υγεία

Γιατί έχω αλλεργία στα ροδάκινα;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η αλλεργία στα ροδάκινα προέρχεται από το χνούδι τους, τελικά, την προκαλεί ένας τύπος πρωτεΐνης (LTP), που περιέχουν και άλλοι καρποί της ίδιας οικογένειας όπως βερίκοκα, δαμάσκηνα, κεράσια, ή φράουλες.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι φαγούρα σε στόμα, χείλη και γλώσσα, κοκκίνισμα των χειλιών και της περιοχής γύρω από το στόμα αλλά και η εμφάνιση κυψελών σε περιοχές του σώματος. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν ναυτία, έμετος, διάρροια, άσθμα, επιπεφυκίτιδα ή ρινίτιδα ή ακόμα και φλεγμονή σε χείλη και γλώσσα. Η αλλεργία στα ροδάκινα μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία και να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ατόμου, οπότε είναι απαραίτητη η κατάλληλη θεραπεία για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων. Αν τελικά επιβεβαιωθούν οι υποψίες αλλεργίας, ο γιατρός θα σας ενημερώσει για τις πιθανές διασταυρούμενες αντιδράσεις με άλλα φρούτα της ίδιας οικογένειας και θα συνταγογραφήσει ανάλογα.

Οι πρωτεΐνες LTPs αντέχουν στη θερμότητα, οπότε  το μαγείρεμα ή η επεξεργασία των τροφίμων δεν εξαλείφει τον κίνδυνο αλλεργίας. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, σε κονσερβοποιημένα ή ζαχαρωμένα φρούτα, σοκολατάκια, κέικ και γλυκά, ζελέ, γιαούρτι και παγωτό με ροδάκινα.

SHARE
RELATED POSTS
Οι βαφές μαλλιών έχουν τη δική τους… τεχνική, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Συμβουλές διατροφής και συμπεριφοράς για τον καύσωνα από τον Ιατρικό Σύλλογο Ρόδου
Διαδίκτυο και ιατρική: Νόμισμα με δύο όψεις, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.