Βιβλίο

Βιβλία, του Γιώργου Αρκουλή

Spread the love

Γιώργος Αρκουλής

Γιώργος Αρκουλής

Η στήλη θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο –καλό μήνα με την ευκαιρία- σκύβοντας σε μερικά βιβλία που καλή τη τύχη ξεφύλλισα. Τιμώντας, λοιπόν,  την προσπάθεια των δημιουργών, θα καταθέσω την γνώμη μου (χωρίς να θεωρηθεί ότι πρόκειται για κριτική, αυτό είναι δουλειά άλλων). Διάβασα, το βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη, συγγραφέα με καριέρα στο εξωτερικό, γνωστότατου από προηγούμενες προσπάθειες, «Κάποτε στον Πειραιά». Είναι ένα μυθιστόρημα που κρατάει σε αγωνία τον αναγνώστη, και θα γοητεύσει κυρίως τους νέους που δεν πρόλαβαν τις ζόρικες δεκαετίες του ’50 και του ’60, δηλαδή την Τρούμπα, την μετανάστευση με τα μεγάλα πλοία για τις ΗΠΑ, μέσα από την ιστορία (και τα ανεκπλήρωτα όνειρα) μιας παρέας πέντε νέων η μοίρα των οποίων αποδείχτηκε σκληρή.

Το βιβλίο του καλού συναδέλφου Χριστόφορου Κάσδαγλη «1983» (Καστανιώτης) έρχεται μετά το «Σπλιτ» του 2009, και αποτελεί την επιστροφή –μετά εικοσαετία- του βασικού ήρωα (και των δύο βιβλίων) Βλαδίμηρου Δημητριάδη. Τον  οποίο ο συγγραφέας με ανελέητο χιούμορ και αυτοσαρκασμό τον θέλει να ισορροπεί σε ένα μυθιστόρημα ενηλικίωσης και συλλογικής αυτογνωσίας. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα πολιτικό βιβλίο (τομέα που ξέρει να χειρίζεται άριστα ο Κάσδαγλης). Και παράλληλα (είναι) «ένα χρονικό αλλά και αλληγορία μιας εποχής στην οποία ανάγονται αρκετές μεταγενέστερες περιπέτειες της χώρας». Αξίζει να διαβαστεί.

Ο Θανάσης Σκρουμπέλος, με σπουδαίο ως τώρα συγγραφικό έργο («Φίδια στον Κολωνό», «Οι κόκκινοι βαρκάρηδες», «Μπλε καστόρινα παπούτσια», «Το δίκοχο του Μίμη»), επιστρέφει στους πάγκους των βιβλιοπωλείων με το νέο του βιβλίο «Ο άνθρωπος  με τα τρύπια πόδια (Μακρόνησος Β11)» (Θεμέλιο) σκύβοντας σε ένα θέμα που τον βασανίζει από τα νιάτα του: το τρίπτυχο Μακρόνησος, Εμφύλιος, Χούντα. Αυτή τη φορά σκαλίζει τα χρόνια της Μακρονήσου παρουσιάζοντας μια δυνατή ιστορία, όπου ένας ασύμβατος έρωτας, μια παρέα άσπονδων «Φίλων» κι ένας ελληνοαμερικανός αναλυτής που φιλοδοξεί να γίνει συγγραφέας συνθέτουν το τραγικό παζλ της ταραγμένης εκείνης εποχής που ακόμη στοιχειώνει το παρόν μας. Ενας Σκρουμπέλος στα καλύτερά του!

Ένα βιβλίο – έκπληξη, τέλος, κυκλοφόρησε πριν τρεις ημέρες από τον σπουδαίο ηχολήπτη της μουσικής εταιρίας «Κολούμπια» Γιάννη Παπαϊωάννου – Τσαρούχη (Φίλντισι), ο οποίος καταθέτει γλαφυρές ιστορίες που έζησε, «πάνω στην κονσόλα», φροντίζοντας τον ήχο σχεδόν όλων των δημιουργών των τελευταίων σαράντα χρόνων. Πίσω από τον  τίτλο του βιβλίου του ΓΠ «Κόκκινο γράφουμε», ο αναγνώστης ξεφυλλίζει σελίδες με άγνωστα περιστατικά και γλαφυρό παρασκήνιο γύρω από την πορεία του στα στούντιο της δισκογραφικής εταιρίας. Όπως σημειώνει η Τζίνα Δαβιλά στο οπισθόφυλλο «Αυτά που θα διαβάσετε δεν είναι απλές ιστορίες μνήμης, είναι η αναβίωση των στιγμών που έζησε ο συγγραφέας με τον Μπιθικώτση, τον Διονυσίου, την Αλεξίου, την Μοσχολιού, την Γαλάνη και φυσικά τους σπουδαίους δημιουργούς Χατζιδάκι, Πάνου, Λοϊζο, Σπανό, δηλαδή μορφές του ελληνικού τραγουδιού το έργο των οποίων που χαράκτηκε στο DNA μας»

Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.  

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

SHARE
RELATED POSTS
00386.jpg
Κατεβάστε δωρεάν τα βιβλία του Βασίλη Παπαθεοδώρου
Διήγημα: «…μια μπουκίτσα λουκούμι περγαμόντο…»-Ψήγματα ευτυχίας με κουκούτσια από καρπούζι (κεφάλαιο 3ο), του Νίκου Βασιλειάδη
“Δρομολόγιο-Δρ Αναστάσιος Πλατής”, γιατί να κάνουμε Βιογραφία;, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.