– Είναι ακόμα εφικτή η ειρήνη; Ποιο, είναι κατά τη γνώμη σας, το βασικό εμπόδιο;
Νομίζω ότι λύση επί τη βάσει των δύο κρατών πολύ δύσκολα πια μπορεί να επιτευχθεί. Είναι αδύνατον. Πρώτα απ’ όλα, λόγω των εποικισμών στη Δυτική Όχθη…
– Τι πρέπει να γίνει με τους εποικισμούς;
Οι εποικισμοί δεν γίνεται να φύγουν. Είναι περίπου μισό εκατομμύριο Εβραίοι έποικοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δεν υπάρχει πιθανότητα να τους βγάλεις από εκεί. Θα ξεσπάσει εμφύλιος. Δεν υπάρχει πολιτική δύναμη που να μπορεί να το κάνει.
Δεύτερο θέμα -οι ίδιοι οι Παλαιστίνιοι. Αν υπάρξει κράτος, θα πλημμυρίσει αμέσως από περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που θα διασχίσουν τα σύνορα για να έρθουν, καθώς υπάρχει χάος στον αραβικό κόσμο. Η Συρία είναι κατακερματισμένη. Η Ιορδανία είναι γεμάτη από πρόσφυγες. Τι θα συμβεί λοιπόν; Ένα εκατομμύριο πρόσφυγες θα εισρεύσουν στο μικρό, πολύ μικρό, παλαιστινιακό κράτος που θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Αυτό θα είναι καταστροφή. Και γι’ αυτούς επίσης.Συνεπώς, δεν πιστεύω πια στη λύση των δύο κρατών, πιστεύω στην απονομή ιθαγένειας στους Παλαιστινίους της Δυτικής Όχθης, όπως τη δώσαμε και σ’ εκείνους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και, το ’48, στους Παλαιστινίους που ζουν στην επικράτεια του Ισραήλ. Πιστεύω στην εταιρική σχέση, όχι στην ειρήνη, όχι στην επίλυση όλων των ιστορικών προβλημάτων, αλλά σ’ ένα είδος εταιρικής σχέσης, βήμα-βήμα,να τους δώσουμε την ιθαγένεια για ν’ αποφύγουμε αυτό το απαρτχάιντ που δηλητηριάζει την ισραηλινή κοινωνία.
– Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, κυρίως σε ό,τι αφορά την Παλιά Πόλη;
Η Παλιά Πόλη μπορεί να διοικείται από τις τρεις μεγάλες θρησκείες. Η Παλιά Πόλη είναι ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος. Κι εκεί υπάρχουν το πολύ σημαντικό τζαμί, το Τείχος των Δακρύων και ο Ναός της Αναστάσεως. Είναι ένα πολύ μικρό μέρος. Όπως εδώ. Οι αποστάσεις είναι 100 μέτρα εδώ, 200 μέτρα εκεί. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό θα είναι να συγκροτηθεί ένα είδος συμβουλίου των τριών μεγάλων θρησκειών και θα βρουν μετά τον τρόπο συνεργασίας και διοίκησης στο πρότυπο του Βατικανού.
– Υπάρχουν πολλοί στο Ισραήλ, αλλά και μεταξύ των Παλαιστινίων, με τις δικές σας απόψεις;