Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία

Ας συνηθίσουμε στο βραχυπρόθεσμο, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology

 

Παρ’ ότι καλοκαίρι κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα ένα καλά κρυμμένο υπερεγώ -σύνθετο αποτέλεσμα πρατεταμένης βιοπολιτικής και καταστολής των ενστίκτων -που αναστέλλει σχεδόν τις περισσότερες αισιόδοξες πρωτοβουλίες, μοιάζει να εκτροχιάζει την δημιουργική libido, ενώ απωθεί και αναβάλλει την υπερπροσπάθεια, την υπερδαπάνη και φυσικά την περιττή κατανάλωση.

Είμαστε μαγκωμένοι, οι τουρίστες είναι ελάχιστοι, τα μαγαζιά ανοιχτά αλλά δεν κινείται η αγορά. Οι εμβολιασμοί ελευθερώνουν μεν από τα δεσμά του φόβου αλλά δεν φέρνουν χρήμα στις τσέπες. Το σύστημα από-ρυθμίζεται σταδιακά και η μακέτα (σε TV και internet) του Ελληνικού με τους ουρανοξύστες, μοιάζει πλέον να μην αφορά το σύνολο της χώρας.

Κακά τα ψέμματα, ο ερχομός του 5G δεν θα σηκώσει μισθούς και εισοδήματα έτσι εύκολα όσο εκπέμπεται από τις διαφημίσεις. Η κοινωνία μπαίνει στον αστερισμό των ρυθμίσεων και των δόσεων αλλά με κομμένα κάπως τα φτερά για ωφέλιμο παραγωγικό και εισοδηματικό αποτέλεσμα : η φράση πως θα βγουν τα έξοδα ψιθυρίζεται όλο και περισσότερο  σε νοικοκυριά, καταστήματα και γραφεία.

Η στατιστική είναι πλανεύτρα αφού δείχνει ισχυρή αντοχή δημοσιονομικών και μακροοικονομικών δεδομένων αγνοώντας όμως την μικροοικονομία και την καθίζηση της αγοραστικής δύναμης : ψωνίζουμε αλλά ανακυκλώνουμε στην ουσία πρόσκαιρα εισοδήματα. Το ΑΕΠ και τα δημόσια έσοδα δεν αφορούν πλέον ευθέως τα ατομικά λογιστήρια εσόδων εξόδων.

Το συστημικό υπερεγώ πέτυχε τον στόχο του αφού καθήλωσε τόσο τις παραγωγικές όσο και τις καταναλωτικές ροπές για υπερβάλλοντα αποτελέσματα. Εθιστήκαμε στον νεκρό χρόνο και τώρα νιώθουμε περιττή την υπερπροσπάθεια αφού εμφανώς πλέον τρέχουν τα ανελαστικά έξοδα ενώ δεν αυξάνονται τα εισοδήματα.

Οι οικονομολόγοι μιλάμε για πιθανή έλευση στασιμοπληθωρισμού, για jobless recovery, για παγίδα ρευστότητας, αλλά αποφεύγουμε να ονομάσουμε τα πράγματα ξεκάθαρα : γιατί λείπει το χρήμα από τους πολλούς παρά την κρατική παρέμβαση εν μέσω πανδημίας.

Η αισιοδοξία στον καπιταλισμό της βιοπολιτικής ρύθμισης είναι χρήσιμη αρκεί  να ρυθμίζει και την εξίσωση χρόνου -χρήματος. Η επαναστατική γυμναστική στα social media κουράζει όταν δεν ονομάζεται το πρόβλημα που ωθεί το υποκείμενο να πληκτρολογεί συνεχώς. Διοχετεύεται από το συλλογικό ασυνείδητο στην μεγάλη εφημερίδα του Facebook, τόσο ενθουσιασμός για «ελευθερία» όσο και άρνηση της πραγματικότητας : είναι η ίδια σύγχυση που καλύπτει την ταξική σύγχυση και την μη ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων.

Πρέπει να μάθουμε να μετράμε πλέον βραχυπρόθεσμα τον βίο αφού τα αρνητικά επιτόκια μοιάζουν να έφεραν και αρνητικό χρόνο στην δημιουργία και την απόδοση. Αυτό που «παράγεται» σίγουρα κάτω από την μύτη μας, αλλά με την συναίνεση μας, είναι απόσπαση προσοχής και υπεραξίας…

SHARE
RELATED POSTS
Σχέδια επί χάρτου για το καλό μας!, του Γιώργου Αρκουλή
Οι ψυχολογικές εξισώσεις των εκλογών, του Ηλία Καραβόλια
Δεν σε θέλω εδώ, του Κωστή Α. Μακρή

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.