«Kλείνουν» οι πόρτες και αρχίζει μετά από χρόνια αγώνων διεκδίκησης -τόσο για την παραχώρηση, όσο και για τη χρηματοδότηση- «Η Αποκατάσταση του ιστορικού κτιρίου της Ροδιακής Έπαυλης» που περιλαμβάνει το διατηρητέο ιστορικό κτήριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Άμεσα ξεκινά η μεταφορά της δημοτικής βιβλιοθήκης κι εντός των ημερών -μετά τη λήξη υποβολής ενστάσεων και την οριστική απόφαση- εγκαθίσταται η εργολαβική εταιρεία.
Ο δρόμος για την αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης, άνοιξε όταν μετά από πολύχρονο αγώνα διεκδίκησης παραχωρήθηκε το κτήριο στο Δήμο Ρόδου από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο του 2017, χάρη στις προσπάθειες του δημάρχου Φώτη Χατζηδιάκου, την αρωγή (νυν και τέως) κοινοβουλευτικών του νομού και την ουσιαστική συμβολή του υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού. Ο αγώνας -όλα αυτά τα χρόνια- είχε πολλές μορφές, ακόμη και μουσική διαμαρτυρία (Φεβρουάριος 2014) με τη συμπαράσταση του καλλιτεχνικού κόσμου, ανάμεσα τους και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου. Οι πολίτες της Ρόδου υπέγραψαν και ψήφισμα για την αποκατάσταση της Ροδιακής Έπαυλης, ζητώντας το μνημείο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου για να αποφευχθεί η εγκατάλειψη κι ο μαρασμός. Δυστυχώς, το έργο απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ παρά τις διαβεβαιώσεις.
Η Ροδιακή Έπαυλη τελικώς, πέρασε στο Δήμο Ρόδου επί θητείας του Φώτη Χατζηδιάκου, όπου και ξεκίνησαν οι διαδικασίες επανένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Να σημειωθεί ότι η απόφαση ένταξης της Ροδιακής Έπαυλης προβλέπει συνολικά χρηματοδότηση 3,5 εκατ. ευρώ (δυο υποέργα) για την αποκατάσταση του κτηρίου 1.8.εκατ.ευρώ και την ανάπλαση των 24 στρεμμάτων κήπου 1.7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Νότιο Αιγαίο 2017 – 2020 (Εθνικοί Πόροι ΠΔΕ). Ανάδοχος η εταιρεία «ΑΝΑΞ» που έδωσε έκπτωση 51,40% και προσφερόμενη τιμή 705.551 χιλ.ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.). Ο κήπος θα καθαριστεί (για πολλοστή φορά) από την αρμόδια Διεύθυνση Πράσινου και Περιβάλλοντος και θα παραμείνει στη διάθεση των συμπολιτών μας, μέχρι τη δημοπράτηση του δευτέρου υποέργου.
«H εξέλιξη αυτή που αποτελούσε πάγιο αίτημα όχι μόνο του Δημάρχου, αλλά του συνόλου του ροδιακού λαού, δίνει τη δυνατότητα εκτέλεσης του έργου αποκατάστασης – ουσιαστικά, διάσωσης ενός ιστορικού κτιρίου στην καρδιά της πόλης ανεκτίμητης αξίας από κάθε άποψη. Το ιστορικό κέντρο της πόλης με τις μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις (Εθνικό Θέατρο, Ακάβι, Παλιό Νοσοκομείο, Ακταίον, Ήχος και Φως κλπ) αναζωογονείται. Μέλημά μας είναι ν’ αποκαταστήσουμε σιγά -σιγά τη μορφή του, την αισθητική και τη λειτουργικότητά του κι η αποκατάσταση της Έπαυλης είναι ένα ουσιαστικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση» αναφέρει ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φ. Χατζηδιάκος.
Η ιστορία του κτιρίου ξεκινά από τις αρχές του 18ου αιώνα, αφού πιθανότατα πρόκειται για προϋφιστάμενο κτίριο της τουρκοκρατίας, λόγω της νεοκλασικής αισθητικής του και της θέσης του σε μια περιοχή κατοικιών διακεκριμένων αξιωματούχων. Οι τροποποιήσεις-προσθήκες χώρων και διακοσμητικών ήταν έργο του Florestano Di Fausto- Φλορεστάνο Ντι Φαούστο και ολοκληρώθηκαν το 1925, όπου κι έγινε κατοικία του Μario Lago – Μάριο Λάγκο και ύστερα του De Vecchi -Ντε Βέκκι(Εδώ φιλοξενήθηκε και ο βασιλιάς της Ιταλίας Vitorio Emmanuelle-Βιττόριο Εμμανουέλε). Mετά τον πόλεμο και την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, η Έπαυλη παραχωρήθηκε στο στρατιωτικό οργανισμό που διαχειριζόταν τα ακίνητα της βασιλικής οικογένειας. Από το 1960 παραχωρήθηκε για χρήση στο Δήμο Ροδίων και λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο, βιβλιοθήκη και ωδείο, ενώ το άλσος λειτουργεί σαν δημοτικό πάρκο. Το 1988 στην Διάσκεψη Κορυφής της Ρόδου στην Έπαυλη φιλοξενήθηκε το δείπνο των ηγετών της ΕΕ, όπου και οριστικοποιήθηκαν τα συμπεράσματα της συνόδου. Σημαντικές παρεμβάσεις συντήρησης έγιναν στην Έπαυλη κι επί δημαρχίας των Σάββα Καραγιάννη και Γιώργου Γιαννόπουλου που επεκτάθηκαν στο σύνολο των κτισμάτων του κήπου που στέγασε κοινωνικές και εθελοντικές δομές.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτή την εξέλιξη, καθώς η τύχη το’ φερε, με την ιδιότητα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, να ξεκινά το έργο αποκατάστασης του ιστορικού κτιρίου. Ένα από τα σημαντικότερα έργα στον τομέα του Πολιτισμού και αναπόσπαστο στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού» τονίζει ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων κ. Τέρης Χατζηιωάννου που εξέφρασε τις ευχαριστίες στη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης, ιδιαιτέρως δε στην Ομάδα Μελέτης του Έργου: Ρεγγίνα Οικονομίδου, αρχιτέκτων μηχανικός, ειδ. αποκαταστάσεων μνημείων- Αναστάσιος Φωτίου, πολιτικός μηχανικός- Κώστας Βλαχίδης, μηχανολόγος μηχανικός – Μανώλης Κιαουρτζής, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΤΕ- Στέλιος Μπούκλας, τοπογράφος ΤΕ- και τους Φώτη Ψαρά & Αντώνη Γιακουμάκη που συνέβαλαν εθελοντικά.