Πόρτα στη Δωδεκάνησο

Απάντηση του Δήμου Ρόδου σε σχετικό επικριτικό δημοσίευμα εφημερίδας για τους ΑμΕΑ

Spread the love

Ο Δήμος Ρόδου βρίσκεται πάντοτε δίπλα στα άτομα με αναπηρίες με ευαισθησία και ευθύνη

Απάντηση του Δήμου Ρόδου σε σχετικό επικριτικό δημοσίευμα εφημερίδας

Η αυτόνομη, ασφαλής και με άνεση πρόσβαση κάθε συμπολίτη μας προκειμένου να χρησιμοποιεί υποδομές, υπηρεσίες και αγαθά αποτέλεσε από την πρώτη κιόλας ημέρα προτεραιότητα για την δημοτική αρχή. Την ευαισθησία μας δε και τις επιλογές μας τις δείξαμε με έργα και πρωτοβουλίες, όχι με λόγια και γενικόλογες υποσχέσεις.

Όλα αυτά τα χρόνια κάναμε πολλά. Γνωρίζουμε όμως ότι έχουμε να κάνουμε ακόμα πολλά για να είναι η Ρόδος ακόμα πιο φιλική στους δημότες μας που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Γι αυτό και σχεδιάζουμε και δρομολογούμε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων, προκειμένου το όραμα μας για ένα προσβάσιμο από όλους τόπο να γίνει επιτέλους πραγματικότητα.

Συνεπώς και ως απάντηση στο δημοσίευμα που φιλοξενείται σε τοπική εφημερίδα έχουμε να παραθέσουμε τα εξής, προκειμένου να αποσαφηνιστούν ορισμένες ανακρίβειες. Ακριβώς γιατί οι ανακρίβειες αυτές στην καλύτερη περίπτωση θολώνουν την εικόνα των παρεμβάσεων και στην χειρότερη περίπτωση, τις ξεχνάει, τις μηδενίζει.

Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες μας είναι:

Με πρωτοβουλία του Δήμου Ρόδου λειτουργούν 2 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Παιδιά με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), τα οποία αποσκοπούν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών/εφήβων με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Τα 2 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ φιλοξενούν σήμερα 42 παιδιά, στα οποία τους παρέχονται, μέσω εργοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών, γυμναστών, κοινωνικών λειτουργών, προγράμματα έκφρασης και ψυχαγωγίας, άσκησης λόγου, άθλησης και σωματικής αγωγής.

Από τις 11 νέες σχολικές μονάδες, που θα κατασκευαστούν μέσω ΣΔΙΤ, ο Δήμος Ρόδου έχει προβλέψει την δημιουργία 3 ειδικών σχολειών. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να κατασκευαστεί Α) το ειδικό νηπιαγωγείο Ροδοπούλας, Β) το ειδικό δημοτικό Ροδοπούλας και Γ) το ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λυκείο στο Ροδίνι, συνολικού προϋπολογισμού 8.000.000 ευρώ.

Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» προβλέπεται η δημιουργία παιδικής χαράς ΑμεΑ έναντι του Χαραλάμπειου Γηροκομείου, ενώ τις προσεχείς ημέρες θα τοποθετηθεί ειδική κούνια για ΑμεΑ στο ειδικό σχολείο, μετά από δωρεά του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου.

Χωροθετήσαμε 12 θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ στο κέντρο της πόλης, με ζωγραφισμένα στο υπόστρωμα γαλάζια πλαίσια για την προστασία των ατόμων με κινητικές δυσκολίες. Μάλιστα την εν λόγω δράση ο Πρόεδρος των ΑμεΑ Ρόδου, κ. Μανώλης Ζηδιανάκης την χαρακτήρισε αξιέπαινη δηλώνοντας πως οι προσπάθειες αυτές του Δήμου Ρόδου φανερώνουν το σεβασμό προς το συνάνθρωπο.

Έχουμε τοποθετήσει ειδικούς διαδρόμους που επιτρέπουν την προσβασιμότητα σε άτομα με κινητικές δυσκολίες σε κεντρικές παραλίες στην Ρόδο, στο Φαληράκι, στα Αφάντου και στα Κολύμπια, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 163.797,80 ευρώ για την προμήθεια μη μόνιμων εξειδικευμένων και καινοτόμων συστημάτων για τις παραλίες, Έλλη, Φαληράκι, Αφάντου και Λίνδο.

Οι σχολικές επιτροπές του Άβάθμιας και Β΄βάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Ρόδου συνεχώς υποστηρίζουν τις σχολικές μονάδες των ειδικών σχολείων.

Βέβαια δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις αναρίθμητες δράσεις ευαισθητοποίησης, και ενημέρωσης που συνεχώς υλοποιεί ο Δήμος Ρόδου σε θέματα που αφορούν τα ΑμέΑ, όπως η διεξαγωγή της 2ηςΠανελλήνιας επίδειξης μόδας ΑμεΑ με κεντρικό σύνθημα Δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, υπάρχουν μόνο άνθρωποι».

Ο Δήμος Ρόδου σε συνεργασία με την Κοιν.Σ.Επ « Ασκληπιάδες », ιδρυτές της οποίας είναι τα ίδια τα άτομα με αναπηρία, θέλοντας να συμβάλλει στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ατόμων με αναπηρία, να προάγει την κοινωνική τους ενσωμάτωση και να προωθήσει την ανάπτυξη ενός νέου τουριστικού προϊόντος, υλοποίησε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «visits4u».

Εναρμονισμένοι με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι νέες μελέτες για εργολαβίες του Δήμου Ρόδου για αντικατάσταση, βελτίωση, ή δημιουργία νέων πεζοδρομίων προβλέπουν πεζοδρομία «φιλικά» και προσβάσιμα σε ΑμεΑ (ράμπες αμαξιδίων, πλακίδια για άτομα περιορισμένης όρασης)

Η σταθερή προσπάθεια του Δήμου είναι όλοι οι δημόσιοι χώροι να γίνουν προσβάσιμοι και αυτή είναι η σταθερή μας κατεύθυνση και δέσμευση. Αυτό έχει γίνει κατορθωτό ως ένα σημείο, π.χ. το κτίριο του Δημαρχείου είναι προσβάσιμο, ενώ μέσω αυτεπιστασίας παρεμβαίνουμε σε πολλαπλά σημεία για την προσθήκη νέων προσβάσεων ΑμεΑ στα πεζοδρόμια της πόλης.  Γι αυτό και συνεχίζουμε με σχέδιο και πρόγραμμα.

Θεωρούμε ότι αυτή η παράθεση τμήματος των παρεμβάσεών μας, δεν μπορούν να στηρίξουν τον χαρακτηρισμό ότι ο Δήμος Ρόδου είναι ένας Δήμος εχθρικός προς τα ΑμεΑ. Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αναληθές και άδικο. Είναι κυρίως κακόβουλο. Εκθέτει δε όσους το έγραψαν, αφού πρώτα απ΄όλα τα ίδια τα ΑμεΑ γνωρίζουν τις κινήσεις μας.

 Ο  Δήμαρχος Φώτης Χατζηδιάκος είναι πάντα υπέρ του διαλόγου και των όποιων εποικοδομητικών προτάσεων κατατίθενται, ακόμα και κριτικών. Ωστόσο, άλλο αυτό και άλλο η προσπάθεια ψευδούς εικόνας, παραπληροφόρησης και ιδιαίτερα τα παιχνίδια και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την ευαισθησία του Δήμου απέναντι στα ΑμεΑ.

 

SHARE
RELATED POSTS
Ο Οικονομόπουλος στο Santa Marina: η αξιακή και οικονομική μας κατρακύλα, του Αθανάσιου Βυρίνη
Στη Νότια Ρόδο ο Μανώλης Γλυνός- Ποιοι είναι οι υποψήφιοι περιφερειακοί Σύμβουλοι με τη “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου”
Κόντρα στην ΕΕΤΑΔ ο Δημαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. Προχωρά σε αναβάθμιση των ακινήτων του Δημοσίου για την αισθητική της Ρόδου

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.