Κοινωνία - Ελλάδα - Οικονομία Πρόσωπα - Αφιερώματα

Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης: ένας άξιος Αρχηγός στο τιμόνι του Στρατού Ξηράς

Spread the love

Ευγενής, συγκροτημένος, σεβάσμιος στο Σώμα του Στρατού Ξηράς. Ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ως νέος Αρχηγός ΓΕΣ μπορεί να ερμηνευθεί και ως η Επιστροφή στην κανονικότητα κατά την προσφιλή φράση της ΝΔ και του κ. Πρωθυπουργού. Όπως μας αποκαλύπτει στο βιβλίο του “Όταν το μέλλον έπαιζε κρυφτό” ο Πάνος Μπιτσαξής,  όταν ο παππούς Αχιλλέας και η γιαγιά Φιλιώ ξεκινούσαν για το ετήσιο μακρινό ταξίδι με αυτοκίνητο στην Ευρώπη, όσοι έμεναν πίσω έριχναν με δύναμη κανάτια με νερό για να κυλήσει το ταξίδι σαν γάργαρο νερό. Να πάνε και να  επιστρέψουν ασφαλείς. Η λαϊκή παράδοση έχει την τιμητική της. Πολλά κανάτια νερού για τον κ. Αρχηγό με καλοτυχία, υγεία, χαμόγελο και δύναμη.

iPorta.gr team

Διαβάστε εδώ την ομιλία του κ. Λαλούση ως Διοικητής της ΣΣΕ στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 5 Νοεμβρίου 2018  κατά την διεξαγωγή της τιμητικής εκδήλωσης για 190 χρόνια προσφοράς και αυτοθυσίας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων στο Έθνος. 

Βιογραφικό: γεννήθηκε το 1962 στα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Εισήχθη το 1980 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία αποφοίτησε το 1984 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Τεθωρακισμένων.

Φοίτησε σε όλες τις σχολές και τα σχολεία του όπλου του, καθώς και στη Σχολή Πολέμου και στη Σχολή Εθνικής ΄Αμυνας του ΝΑΤΟ (ΝΑΤΟ Defence College). Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε σε Μονάδες Τεθωρακισμένων, σε Επιτελεία Συγκροτημάτων-Σχηματισμών στο ΓΕΣ και στο ΓΕΕΘΑ.

Ως Διοικητής Μονάδας υπηρέτησε στη 12η ΕΜΑ και στην 5η ΕΜΑ. Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΣ και του Γ.Ε.ΕΘ.Α από το 2006 έως το 2009, στο ΓΕΕΘΑ/Κέντρου Χειρισμού Κρίσεων/Τμήμα Διεθνών Οργανισμών ως Τμηματάρχης από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011, Επιτελάρχης της ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ ΄Εβρου από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2012, Διευθυντής ΔΙΣΧΕΑ/ΓΕΣ από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013, Επιτελάρχης/ΓΕΠΣ από τον Απρίλιο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2014.

Ως Διοικητής Σχηματισμού υπηρέτησε στην 79 ΑΔΤΕ (Σάμος) από τον Μάρτιο 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Τον Μάρτιο του 2015 τοποθετήθηκε ως Διευθυντής ΔΕΠΙΧ/ΓΕΣ, μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Ανέλαβε την διοίκηση της ΧVI Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Διδυμότειχο, το 2016. Το έτος 2017 τοποθετήθηκε Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Τιμήθηκε με τα προβλεπόμενα Παράσημα, Μετάλλια και Διαμνημονεύσεις. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου του Αίμου και Τουρκολογίας. Είναι γνώστης της Αγγλικής γλώσσας.

Ποιοι είναι οι νέοι αρχηγοί μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ σε ΓΕΕΘΑ-ΓΕΝ-ΓΕΑ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ζήση Μούσιου για το OPEN, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αρχηγοί στις Ενοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν οι εξής:

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος

Αρχηγός ΓΕΣ, ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης:

Αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος: Στυλιανός Πετράκης

Αρχηγός ΓΕΑ παραμένει ο αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1961, στη Χαλκίδα Ευβοίας. Εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1979 και αποφοίτησε το 1983, ως ανθυπολοχαγός Πεζικού. Περάτωσε επιτυχώς τις προβλεπόμενες από τον βαθμό του εκπαιδεύσεις και τοποθετήθηκε ως διμοιρίτης στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Σ.Ξ. και στη συνέχεια ως διοικητής Λόχου σε μονάδα πεζικού στη Ν. Σάμο.

Κωνσταντίνος Φλώρος

Το 1986 επελέγη για τις Ειδικές Δυνάμεις του Σ.Ξ. και αποφοίτησε επιτυχώς από όλα τα -υποχρεωτικά και μη- Σχολεία των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων. Επιπλέον αυτών, το 1989 διήλθε επιτυχώς της εκπαιδεύσεως ως υποβρύχιος καταστροφέας, στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού (ΜΥΚ/ΠΝ) και το 1992 του Σχολείου Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAJFK Special Warfare Center and School), στο Fort Bragg, στην Βόρεια Καρολίνα, επιλεγείς ως ο Διακεκριμένος Αλλοδαπός Σπουδαστής, της εκπαιδευτικής περιόδου στην οποία συμμετείχε.

Από το 1986 έως το 1994 υπηρέτησε ως Διοικητής Λόχου στο 575 Τάγμα Πεζοναυτών, στο 3ο Ειδικό Τμήμα Εθνοφυλακής (3ο ΕΤΕΘ) και στην 2α Μοίρα Αλεξιπτωτιστών (2α ΜΑΛ), όπου και απέκτησε τις ειδικότητες του αρχηγού Ρίψεων Αλεξιπτωτιστών, καθώς και του Αλεξιπτωτιστού Ελευθέρας Πτώσεως. Το 1994 τοποθετήθηκε στο 505 Τάγμα Πεζοναυτών (505 ΤΠΝ), στο οποίο εξήσκησε τα καθήκοντα του Διοικητού Λόχου, του Αξιωματικού 4ου Γραφείου, του Αξιωματικού Επιχειρήσεων και Εκπαιδεύσεως, του Υποδιοικητού και τέλος του Διοικητού της Μονάδος, μέχρι το 1997, οπότε και μετατέθηκε στην Διοίκηση Δυνάμεων Καταδρομών της Κύπρου (ΓΕΕΦ/ΔΚΔ), εξασκήσας τα καθήκοντα του Αξιωματικού Πληροφοριών και Αξιωματικού 1ου ΕΓ, μέχρι το 1999.

Το 1999, φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και το καλοκαίρι του 2000, μετά την αποφοίτηση του, τοποθετήθηκε στο 13ο Σύνταγμα Αμφιβίων Καταδρομών (13ο ΣΑΚ.). Το 2003, τοποθετήθηκε στην Διεύθυνση Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ/ΔΕΔ), ως επιτελής και το 2004 ως Διοικητής της Ζ΄ Μοίρας Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ΜΑΚ). Το 2005, μετατέθηκε, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, στο Ανώτατο Συμμαχικό Στρατηγείο Δυνάμεων Ευρώπης (GRC NMR / SHAPE) στη Mons (ΒΕΛΓΙΟ), απ’ όπου με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 2008, φοίτησε στην Σχολή Εθνικής Αμύνης (ΣΕΘΑ).

Το 2009 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στην Διεύθυνση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ), ως τμηματάρχης του Τμήματος Σχεδίων Ειδικών Επιχειρήσεων και το καλοκαίρι του 2011 ανέλαβε τα καθήκοντα του επιτελάρχη της XVI Μ/Κ ΜΠ. Το 2012 προήχθη στον βαθμό του Ταξιάρχου και επελέγη ως Διοικητής της 13ης Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (13 ΔΕΕ), από όπου τον Μάρτιο του 2014 τοποθετήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ως Διευθυντής της Διευθύνσεως Επιχειρήσεων (ΓΕΣ/ΔΕΠΙΧ).

Τον Μάρτιο του 2015 προήχθη στον βαθμό του υποστρατήγου και τοποθετήθηκε στο ΓΕΕΘΑ, ως διευθυντής του Α’ Κλάδου (Επιχειρήσεις). Από τον Φεβρουάριο του 2016 ανέλαβε τον γενικό συντονισμό του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού θέματος από πλευράς του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.

Τον Ιανουάριο του 2017, κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ. Τον Μάρτιο του 2017, προήχθη στο βαθμό του αντιστράτηγου και κατόπιν αποφάσεως του ΚΥΣΕΑ, ανέλαβε τα καθήκοντα του υπαρχηγού του ΓΕΕΘΑ.

Ο αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου, στη «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ», του Strategic Center for International Security (SCIS), του Πανεπιστημίου του ABERDEEN και Μεταπτυχιακού Τίτλου, στις «ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ» του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ.

Είναι νυμφευμένος με την Αννα-Μαρία Τσικρικώνη, οικονομολόγο και έχει 2 κόρες, την Παναγιώτα 28 ετών, δικηγόρο και την Μαρία 19 ετών, φοιτήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Κατέχει όλα τα προβλεπόμενα από τον βαθμό του Μετάλλια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και το Μετάλλιο συμμετοχής σε Ειρηνευτικές Αποστολές του ΝΑΤΟ.

Ποιος είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης 

Ο αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ γεννήθηκε στην Επισκοπή Ρεθύμνου και εισήχθη στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1981, από την οποία αποφοίτησε και ονομάσθηκε Μάχιμος Σημαιοφόρος το 1985. Προήχθη σε αντιναύαρχο και τοποθετήθηκε Αρχηγός Στόλου με την υπ’ αριθμ. 1/Σ. 2η από 29/01/19 απόφαση ΚΥΣΕΑ. Από τις 17 Ιανουαρίου 2020 είναι ο νέος αρχηγός ΓΕΝ.

Στυλιανός Πετράκης

Ποιος είναι ο αρχηγός ΓΕΑ, Γεώργιος Μπλιούμης 

Γεννήθηκε στην Ελασσόνα. Εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1979 και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1983. Είναι απόφοιτος:

του Σχολείου Εκπαιδευτών Εδάφους

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Κατωτέρων

της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας/Ανωτέρων

του Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου

του Διακλαδικού Σχολείου Ηλεκτρονικού Πολέμου

Γεώργιος Μπλιούμης

Έχει συμπληρώσει πάνω από 3.200 ώρες πτήσης

SHARE
RELATED POSTS
“Κόκκινα Δάνεια” – Μέρος 2ο (Red Loans-Part2), του Γιώργου Σαράφογλου
Γιάννης Ρίτσος: “Τι φεγγάρι απόψε!… Άφησέ με να έρθω μαζί σου”
Ποιος συγκινείται;, του Αλέξανδρου Μπέμπη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.