Τις περισσότερες φορές ο λαιμός πονά λόγω κρυολογήματος δηλ. ιογενούς φαρυγγίτιδας, που πιθανά συνοδεύεται από βήχα και συνάχι. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. Αντιμετωπίστε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα!
Πιο επιρρεπείς να αρρωστήσουν όσοι δεν κοιμούνται και δεν τρέφονται σωστά, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή για κάποιο λόγο το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι εξασθενημένο.
Την κατάσταση του λαιμού σας θα επιδεινώσουν κρύα, καυτά ή πικάντικα φαγητά αλλά και το αλκοόλ, είτε πιείτε είτε κάνετε πλύσεις. Τα «μπουκώματα» με αλκοόλ ανακουφίζουν προσωρινά αλλά μπορεί και να προκαλέσουν χημικό έγκαυμα στην ερεθισμένη περιοχή.
Πότε να πάω στο γιατρό;
Αν ο πονόλαιμος δεν υποχωρεί, καθώς και έχετε βήχα, συνάχι, υψηλό πυρετό αλλά και δύσπνοια.
Αν είναι πρησμένες οι λεμφαδένες δηλ. περιοχές δεξιά και αριστερά του λαιμού.
Αν εκδηλώσετε αμυγδαλίτιδα δηλ. οι αμυγδαλές σας πονούν κι έχουν μαζέψει πύον.
Αν έχετε ωτίτιδα δηλ. τα αυτιά σας έχουν βουλώσει και πονούν ενώ ταυτόχρονα δεν αναπνέετε καθόλου από τη μύτη και νιώθετε μεγάλο βάρος στην περιοχή: τα συμπτώματα αυτά προϊδεάζουν ιγμορίτιδα.
Αν παρουσιαστεί φλέμα στο λαιμό ή αίμα στο σάλιο.
Αν δυσκολεύεστε να ανοίξετε το στόμα σας.
Αν η βραχνάδα σας διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες.
Μόνο ο γιατρός θα δώσει την εντολή να πάρετε αντιβίωση κι αυτό σε περίπτωση που έχετε φαρυγγίτιδα η οποία οφείλεται σε μικρόβιο, όπως στρεπτόκοκκο, σταφυλόκοκκο κ.ά. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα μικρόβια, αλλά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς. Αν βρέφη ή μικρά παιδιά πάρουν αντιβίωση χωρίς να είναι απαραίτητο, τότε η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί και θα παρουσιάσουν διάρροια και εμετό.
Οι έγκυες πρέπει να προσέχουν. Οποιαδήποτε φαρμακευτική ουσία ίσως επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου.
Όπως τον παλιό καιρό…
Γάλα με μέλι: ένα κουταλάκι γλυκού σ’ ένα ζεστό ποτήρι γάλα. Η ήπια μαλακτική δράση του ροφήματος, θ’ ανακουφίσει το λαιμό σας που πονά. Καλό είναι να προσθέσετε και μια σκελίδα λιωμένο σκόρδο, το οποίο έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
Γαργάρες με χαμομήλι ή φασκόμηλο: και τα δύο βότανα έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριδιακή δράση. Η σωστή αναλογία είναι ένα κουταλάκι αποξηραμένου φυτού σ’ ένα φλιτζάνι νερό και το αφήνετε να βράσει για 1 λεπτό. Όταν κρυώσει κάντε γαργάρες για δύο με τρεις φορές την ημέρα. Τα ζεστά υγρά ενυδατώνουν και προκαλούν υπεραιμία στην περιοχή, περιορίζοντας τον πόνο. Επίσης, βοηθούν στη ρευστοποίηση τυχόν εκκρίσεων από μύτη και στόμα.
Γαργάρες με χλιαρό αλατόνερο: αρκετές φορές τη μέρα. Η σωστή αναλογία είναι 1/3 κουταλάκι του γλυκού σε μισό ποτήρι νερό.
Εισπνοές ατμών πάνω από νερό που βράζει: για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και επιχειρήστε το δύο με τρεις φορές την ημέρα. Οι εισπνοές περιορίζουν φλεγμονή η οποία έχει ενδεχομένως επεκταθεί στο λάρυγγα και συμβάλλουν στη ρευστοποίηση εκκρίσεων από τη μύτη.
Ναι στο φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Περιέχει βιταμίνη C, που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Βέβαια, δεν περιμένουμε να αρρωστήσουμε για να πιούμε φυσικό χυμό πορτοκαλιού!
Να ντύνεστε καλά. Μην αφήνετε εκτεθειμένους λαιμό και θώρακα.
Αυξήστε τα υγρά. Ο ενυδατωμένος οργανισμός αναπτύσσει καλύτερες αντιστάσεις.