Υγεία

Αντιμετωπίστε την γαστρεντερίτιδα!, της Δρ. Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι ογκολόγος – ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής»

Πυρετός, διάρροια, ρίγη, έμετοι, αδυναμία και ανορεξία. Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια συνηθισμένη λοίμωξη του εντέρου που δεν προκαλεί ανησυχία. Ωστόσο μεταδίδεται εύκολα από μολυσμένα με τον ιό τροφές και αντικείμενα γι’ αυτό παίρνουμε τα μέτρα μας.

Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί έως και 48 ώρες μετά τη λήξη των συμπτωμάτων. Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες είναι αυτοϊάσιμες, δηλαδή κάνουν τον κύκλο τους και τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους. Ωστόσο μας  ταλαιπωρούν, οπότε προληπτικά πρέπει να τηρούμε αυστηρά τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής. Μικρά σταγονίδια που περιέχουν τον ιό από έμετο ή διάρροια, μπορεί να μολύνουν βρύσες, λαβές από καζανάκια τουαλέτας, παιδικά παιχνίδια και πάνες.

Σαπούνι και νερό. Πλένουμε προσεκτικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό μετά την τουαλέτα, όταν πρόκειται να πιάσουμε τρόφιμα, όταν έχουμε κινηθεί σε δημόσιους χώρους κι έχουμε αγγίξει αντικείμενα, όταν πρόκειται ν’ αλλάξουμε πάνα σε βρέφος και πολύ περισσότερο αν έρθουμε σε επαφή με όποιον έχει συμπτώματα διάρροιας ή εμετού.

Σπιτική χλωρίνη. Σχολαστική απολύμανση σε κουζίνα και τουαλέτα.

Απολύμανση υφασμάτων. Ρούχα, σεντόνια, πετσέτες και εσώρουχα.

Αποστάσεις ασφαλείας. Αποφεύγουμε την επαφή με όποιον φέρει τον ιό ο οποίος μεταδίδεται και από όσους βρίσκονται σε περίοδο ανάρρωσης, έως και 3 με 4 ημέρες αφότου υποχωρήσουν τα συμπτώματα.

Προσοχή στο μαγείρεμα. Καθαρίζουμε σχολαστικά με νερό και σαπούνι τον πάγκο της κουζίνας ή όπου προετοιμάζουμε τα υλικά που χρησιμοποιούμε πριν την παρασκευή φαγητού αλλά και μετά.

Τρόφιμα. Να έχουν καλή όψη, να μην είναι χαλασμένα. Τα πλένουμε προσεκτικά και… προσοχή στο νερό που χρησιμοποιείτε!

Ψυγείο. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι κάτω από 4° C και η κατάψυξη ψυχρότερη των  0° C. Αποθηκεύουμε τα αβγά στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου (όχι στην πόρτα). Καταψύχουμε κρέατα ή πουλερικά που δεν θα μαγειρέψουμε για 48 ώρες: τα συσκευάζουμε σε πλαστικές σακούλες για να μην «αγγίζουν» άλλες τροφές. Δεν τα αφήνουμε στο περιβάλλον για να ξεπαγώσουν: προτιμούμε τον φούρνο μικροκυμάτων.

Ταξίδια. Σε χώρες υψηλού υγειονομικού κινδύνου πίνετε μόνο εμφιαλωμένο νερό: χρησιμοποιείστε το ακόμη και για το βούρτσισμα των δοντιών. Αποφύγετε τα παγάκια γιατί μπορεί να προέρχονται από μολυσμένο νερό. Μην καταναλώνετε τρόφιμα από υπαίθριες αγορές, ωμά ή ελαφρά μαγειρεμένα.

Πώς να την αντιμετωπίσω;

Ξεκούραση. Ο οργανισμός θα ανακάμψει και θα αποκρούσει τον ιό. Αρκετός ύπνος και όχι δραστηριότητες που μας καταπονούν.

Πολλά υγρά. Αν δεν αναπληρώσουμε όσα χάσαμε λόγω διάρροιας και υψηλού πυρετού κινδυνεύουμε από αφυδάτωση. Άφθονο νερό και ζωμούς. Κι επειδή η γαστρεντερίτιδα προκαλεί τάση προς έμετο, πίνετε μικρές γουλιές σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Μείνετε μακριά. Όχι καφές και τσάι γιατί αναστατώνουν το στομάχι. Αποφύγετε γαλακτοκομικά, καυτερά φαγητά και τροφές με πολλά λίπη. Όχι σε χυμούς αν έχετε διάρροια.

Κατάλληλες τροφές. Δημητριακά, ψωμί, ρύζι και πατάτες.

Όχι φαγητό αν νιώθετε ναυτία.

Παυσίπονα. Για πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους αλλά μετά το φαγητό για να μην αναστατωθεί το στομάχι.

Όχι αντιβιοτικά. Η λοίμωξη οφείλεται σε ιό. Ο γιατρός θ’ αποφασίσει τη χορήγηση αντιβίωσης αν θεωρήσει πιθανή τη λοίμωξη από βακτηρίδιο, δηλαδή σε βαριά διάρροια που διαρκεί με πυρετό ή αίμα στα κόπρανα.

Αντιδιαρροϊκά ή αντιεμετικά φάρμακα. Μόνο με την έγκριση του γιατρού. Ζητείστε ιατρική βοήθεια αν δεν είστε σε θέση να κρατήσετε αρκετά υγρά, αν αισθανθείτε ζάλη όταν είστε όρθιοι ή αν επιδεινωθούν τα συμπτώματα.

Όχι ανθρακούχα αναψυκτικά. Θεωρείται ότι δεν παρέχουν επαρκή υγρά ή ηλεκτρολύτες και δεν συνιστώνται στη γαστρεντερίτιδα. Δεν έχει τεκμηριωθεί ερευνητικά ότι βοηθά η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου κόλα.

SHARE
RELATED POSTS
Προσοχή σε αχινούς, τσούχτρες και μέδουσες, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Εσπερίδα για την Ψυχική Υγεία από την ΠΑΝΑΚΕΙΑ στο Mediterranean Σάββατο 13 Οκτ.
Πώς θα προφυλαχθώ από το κρύο;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.