Υγεία

Αντιμετωπίστε τα παιδικά γδαρσίματα, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Spread the love

Η Δρ. Δέσποινα Κατσώχη είναι Ογκολόγος – Ακτινοθεραπευτής, εξειδικευμένη στις νεότερες τεχνικές της ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας και στους συνδυασμούς των θεραπευτικών ογκολογικών σχημάτων. Είναι Πρόεδρος και ιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού Οργανισμού ΑΚΟΣ «Καρκίνος: Θεραπεία Σώματος και Ψυχής» Το φωτογραφικό λεύκωμα “ΑνθίΖΩ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καλέντη.

Οι σκανταλιές έχουν το τίμημά τους: γδαρσίματα σε χέρια και πόδια και τραύματα περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά. Κανένα παιδί δεν πρόκειται να τις αποφύγει, οπότε ας είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. 

Αρχικά, μην πανικοβάλλεστε γιατί έτσι θα μεταφέρετε το άγχος και στο παιδί. Καθησυχάστε το και εξηγήστε του ότι θα καθαρίσετε το τραύμα με «νεράκι» χωρίς να πονέσει: δεν λέτε ψέματα γιατί ο  φυσιολογικός ορός, στην ουσία είναι «καθαρό νερό». Ξεπλύνετε το τραύμα πιέζοντας το μπουκάλι του ορού, ώστε ν’ απομακρυνθούν όσο το δυνατόν καλύτερα χώματα ή ακαθαρσίες. Μην πιέζετε όμως το τραύμα. Στη συνέχεια βάλετε οξυζενέ για καλή απολύμανση και ταυτόχρονα φυσάτε σιγά-σιγά στο σημείο για να δροσίζεται. Αφού γίνει ο καθαρισμός, ταμπονάρετε με ιωδιούχο διάλυμα -που θα έχει συστήσει ο παιδίατρος- και αφήστε το τραύμα ανοιχτό. Μπορείτε να επαναλάβετε τον καθαρισμό μετά από κάποιες ώρες με λίγο ιωδιούχο διάλυμα. Το τραύμα σε λίγο καιρό θα «θρέψει», θα κάνει μία κρούστα και το δέρμα θα αναγεννηθεί.

Κι επειδή αυτή δεν θα είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που το παιδί θα γδαρθεί, έχετε πάντα στο σπίτι ή στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα: γάζες, ορούς, οξυζενέ και τα συναφή.

SHARE
RELATED POSTS
Πότε οι βιταμίνες κάνουν κακό;, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Όχι στις διατροφικές αμαρτίες μετά τη νηστεία!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη
Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται!, της Δρ Δέσποινας Κατσώχη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.