Ανοιχτή πόρτα

Αναταράξεις και μετασχηματισμό του Κόσμου βλέπει ο Σι, του Αντώνη Η.Διαματάρη

Spread the love

Ο  Αντώνης Διαματάρης είναι Ομογενής Έλληνας της Αμερικής, Αρθρογράφος, Επιχειρηματίας, πρώην Εκδότης, Πρόεδρος και Διευθυντής της Εφημερίδας “Εθνικός Κήρυξ” που κυκλοφορεί καθημερινά στην Αμερική, νυν Σύμβουλος του “Ε.Κ” και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών. 

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας εξέλεξε χθες τον Σι Τζινπίγκ, γενικό γραμματέα του, για τρίτη πενταετία -χρειάστηκε να αλλάξουν το Σύνταγμά τους για να επεκταθεί η θητεία του πέρα από τις δύο πενταετίες που είχαν θεσμοθετηθεί- καθιστώντας τον ως τον σημαντικότερο Κινέζο ηγέτη από την εποχή του Μάο Τσε Τουνγκ.

Μετά από αυτό, η Κίνα επιστρέφει στον αυταρχισμό, την δικτατορία του ενός, αντί να συνεχίζει τα βήματα προς την εκδημοκρατικοποίησή της, όπως πολλοί στην Δύση πίστευαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες ότι θα έκανε.

Ομως η Κίνα του Σι, έχει αλλάξει πολύ από την εποχή του Μάο. Εχει καταστεί ο υπ’ αριθμόν ένα ανταγωνιστής της Αμερικής.

Η Αμερική δεν το κρύβει αυτό, όπως κατέστησε πλήρως σαφές στην τελευταία έκθεση του Προέδρου για την θέση των ΗΠΑ στον Κόσμο και όπως λαμβάνει μέτρα -δες και κύριο άρθρο του «Ε.Κ.» του Σαββατοκύριακου- για να αποτρέψει ή έστω να καθυστερήσει την τεχνολογική της ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναφορές του Σι για την διεθνή κατάσταση εξετάζονται με μεγάλη προσοχή, τόσο γι’ αυτά που λέει, όσο και γι’ αυτά που παραλείπει να πει, γιατί αποτελούν την χάραξη της εξωτερικής πολιτικής του για την επόμενη πενταετία.

Και αυτή την φορά, σε αντίθεση με τα προηγούμενα Συνέδρια, οι δηλώσεις του Σι δείχνουν μια σημαντική αλλαγή στρατηγικής, με στόχο την αντιμετώπιση «της τρικυμίας» που έρχεται. Είπε συγκεκριμένα: «Η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο που η στρατηγική ευκαιρία συνυπάρχει με κινδύνους, προκλήσεις, αβεβαιότητα και οι απρόβλεπτοι παράγοντες αυξάνονται… Ο Κόσμος έχει μπει σε μια περίοδο αναταράξεων και μετασχηματισμών».

Πολλοί θεωρούν ότι ενώ η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, στην υπόσκαψη των θεμελίων της δημοκρατίας και στον πληθωρισμό, μπορεί να χάνουμε την ουσία του αυριανού, αν όχι του σημερινού, πραγματικού κινδύνου που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα και που πηγάζει από την Κίνα, μια ανερχόμενη δύναμη, η οποία προκαλεί την υπάρχουσα παγκόσμια τάξη με στόχο να ανέλθει αυτή στον θρόνο της πρώτης δύναμης.

Στο θέμα αυτό, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος έχει πολλά να μας διδάξει.

SHARE
RELATED POSTS
Το «πουλί» του Έλον πετάει! – “Chief Twit” is Open for Business!, του Γιώργου Σαράφογλου-George Sarafoglou
“Κακά ξεμπερδέματα θα έχει ο δύστυχος. Και το ξέρει κι ο ίδιος….”, του Νίκου Βασιλειάδη
Ουτοπίες και πραγματικότητα, του Νίκου Βασιλειάδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.