Στην αρχή ήταν το χάος, η γη και ο έρως, γράφει ο Ησίοδος. Ο έρως, που παραλύει τα μέλη, ο κάλλιστος και από εμάς τους θνητούς αλλά και από τους αθάνατους θεούς, αυτός που δαμάζει τον νου και την φρόνιμη σκέψη, όπως επισημαίνει ο μέγας Θεσπιεύς ποιητής. Με άλλα λόγια, στην αρχή του κόσμου, υπήρξε πρώτα από όλα η υπέρτατη δύναμη της χωρίς λογική έλξης, της ένωσης και της δημιουργίας. Οι Ολύμπιοι θεοί, που γεννήθηκαν αργότερα, ήταν ζηλιάρηδες, μνησίκακοι, παραπονιάρηδες, εριστικοί, κάνανε πονηριές και παθιάζονταν για διάφορα θέματα.
Εν αρχή ήν ο λόγος, λέει ο άγνωστος συγγραφέας της γέννεσης, με την οποία ξεκινά το θρησκευτικό βιβλίο των Εβραίων, που υιοθέτησαν και οι χριστιανοί. Ο λόγος ήταν ο θεός, συνεχίζει. Λόγος σημαίνει κουβέντα, σημαίνει και αναλογία, σημαίνει και αιτία. Ο θεός των Εβραίων όμως, ήταν σκληρός, μεροληπτικός, άδικος, δεσποτικός και αυθαίρετος.
Τελικά, οι παλιοί θεοί πλάστηκαν στη φαντασία των ανθρώπων να έχουν συμπεριφορές κατ’ εικόνα και ομοίωση των ανθρώπινων αδυναμιών. Διαλέγει ο καθένας που τα παραδέχεται και θέλει να τα πιστεύει αυτά, όποιον του ταιριάζει, για δημιουργό του κόσμου.
Χίλια χρόνια αργότερα, πολύ πιο πολιτισμένοι, πιο μορφωμένοι και πιο κοσμοπολίτες άνθρωποι, έφτιαξαν τον πρώτο Χριστιανισμό. Βασικοί κανόνες του η πίστη, η ισότητα, η αγάπη και η μη βία. Ο χριστιανισμός ήταν ένα ακραίο επαναστατικό κήρυγμα:
Δεν υπάρχει διαφορά σε γυναίκες και άντρες, άρχοντες και δούλους, πλούσιους και φτωχούς: όλοι είμαστε θνητοί, άρα ίδιοι σε τελική ανάλυση. Κοινή λογική.
Η βία δεν φέρνει τίποτα καλό, στρέψε και το άλλο μάγουλο αν σε χαστουκίσουν. Όταν δύο τίγρεις μαλώνουν, η μία σκοτώνεται και η άλλη τραυματίζεται, όπως λέει η σοφή γιαπωνέζικη παροιμία.
Αγάπα τον διπλανό σου όπως αγαπάς τον εαυτό σου. Μα βέβαια, αφού, αν το καλοσκεφτείς, δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος χωρίς τους ομοίους του! Τα ίδια τα γονίδια για να υπάρξει τα πέρνει από άλλους, σκέπτεται και επικοινωνεί με μια γλώσσα που έφτιαξαν άλλοι και του δίδαξαν άλλοι, όλα τα μέσα που χρησιμοποιεί τα επινόησαν και τα δημιούργησαν άλλοι και τέλος, δεν μπορεί καν να αναπαραχθεί μόνος του! Όλη η ανθρωπότητα από το ξεκίνημά της είναι ενιαία, ‘ένα απέραντο υφαντό, που απλώνεται στον χρόνο και ο καθένας μας δεν είναι παρά μια κλωστίτσα σ’ αυτό, πλεγμένη με τις άλλες’, όπως το είπε παραστατικά ο Αϊνστάιν.
Η πίστη κουνάει βουνά. Έτσι είναι, γιατί, αν το αναλογιστείς, όλος, μα όλος ο πολιτισμός που μας περιβάλλει, κτίρια, δρόμοι, οχήματα, μουσικές, τεχνολογίες… όλα, μα όλα, έχουν προκύψει από την θέληση κάποιων ανθρώπων και την εργασία τους, έχοντας την βεβαιότητα, την πίστη, ότι θα τα καταφέρουν.
Δεν θα μπορούσε να αφεθούν ανεξέλεγκτα τέτοια αντικαθεστωτικά κηρύγματα. Περιτυλίχθηκαν αριστοτεχνικά με άμφια και καπελώθηκαν με τιάρες.
♦️♦️♦️♦️
Πατήρ πάντων πόλεμος, διαπίστωσε από πολύ παλιά ο Ηράκλειτος.
Η ιστορία του ανθρώπινου γένους είναι το αποτέλεσμα της αέναης σύγκρουσης μεταξύ των ανθρώπινων αδυναμιών και του ανθρώπινου πνεύματος. Η ματαιοδοξία και η απληστία κίνησαν τους Αλέξανδρους, τους Θεοδόσιους, τους Βοργίες, τους Ναπολέοντες, τους Κορτές και τους Έντισον. Η ανάγκη να καταλάβουν τον κόσμο μας, κίνησε τους Θαλήδες, τους Αναξίμανδρους, τους Σωκράτες, τους Αρχιμήδηδες, τους Γαλιλαίους, τους Δαρβίνους και τους Χάϊζενμπεργκ.
Ο Χριστός, του οποίου την θεία γέννηση εορτάζουμε, κήρυξε την αγάπη προς τον πλησίον, αλλά πήρε στα χέρια του και το φραγγέλιο.
Έστω και 2020 χρόνια αργότερα, ας γίνει παράδειγμα για τους πιστούς του…
* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.
The article expresses the views of the author
iPorta.gr
Μόνο στη Ρόδο: Αποστόλου Παύλου 50 (Ανάληψη)-Βενετοκλέων (Στάδιο ΔΙΑΓΟΡΑΣ)-Ρόδου-Λίνδου (ύψος ΙΚΑ)-Λεωφόρος Κρεμαστής – Πηγές Καλλιθέας (από Μάιο-Οκτώβριο) & catering Γάμοι-Βαπτίσεις, Συνέδρια, Εκδηλώσεις