Ανοιχτή πόρτα

Ένα απέραντο φυτικό και ζωικό βασίλειο στην «καρδιά» της Αθήνας, του Δημήτρη Κατσούλα

Spread the love

Δημήτρης Κατσούλας

Δημήτρης Κατσούλας

Εάν εξέλιπε η πολύβουη Ιερά Οδός – ο δρόμος που έως την δεκαετία του ’50 ήταν ο άξονας ο οποίος συνέδεε την Πελοπόννησο, τα Επτάνησα, ακόμα και την Βόρειο Ελλάδα με την Αττική και ο οποίος διέρχεται έξωθεν ακριβώς από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών–, θα σχημάτιζε κάποιος την εντύπωση ότι βρίσκεται κάπου μακριά στην φύση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων στην περιοχή των Μεσογείων Αττικής με τους πάλαι ποτέ αμπελώνες και τα ξακουστά κρασιά της διότι σήμερα ελάχιστοι από αυτούς διατηρούνται, μιας και η περιοχή έχει παραδοθεί στον φρενήρη ρυθμό και στην τρέλα της ανοικοδόμησης, της βιομηχανοποίησης και της αντιπαροχής–, όση φυσικά απέμεινε από τις καταστροφικές πυρκαγιές – προς αναζήτηση ολίγου οξυγόνου μακριά – σχετικώς – από το κέντρο της Αθήνας, αγοράζοντας εκεί το εξοχικό τους μερικοί,  προκειμένου να βρίσκονται πλησιέστερα των ακτών της.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Με μόλις είκοσι πέντε λεπτά περπάτημα όμως από την Ομόνοια,  κατηφορίζοντας την οδό Πειραιώς και ακολουθώντας στην πλατεία Ασωμάτων την Ιερά Οδό, στα πεντακόσια περίπου μέτρα μετά βρίσκεστε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε έναν χώρο περί τα διακόσια πενήντα στρέμματα εντός του οποίου πέρα από τα αμφιθέατρα στα οποία διεξάγονται τα μαθήματα, τις πολλές εκκλησίες και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου, θα συναντήσετε θερμοκήπια με τα φυτώρια, και τους στάβλους των ζώων – κυρίως αγελάδες και ερίφια – καθώς και κουνέλια, πάπιες, κότες, χήνες, μελίσσια και άλλα πολλά είδη τόσον φυτών όσον και ζώων. Παρέχεται δε στον επισκέπτη η δυνατότητα να προμηθευτεί προϊόντα υψηλής διατροφικής και οικολογικής αξίας όπως: γάλα (πρόβειο, αγελαδινό ή κατσικίσιο), τυρί φέτα, κεφαλοτύρι, αυγά κ.α., σε προσιτές τιμές μάλιστα από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου. Υπόψη ότι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προμηθεύει και εταιρίες γαλακτοκομικών οι οποίες στη συνέχεια προωθούν τα προϊόντα του στην ευρύτερη αγορά. Ακόμα και η ‘Ιερή ελιά’ του Πλάτωνα – κάτω από την οποία ο φιλόσοφος δίδασκε τους μαθητές του και για την οποία είχαν γίνει αναφορές στο διαδίκτυο ότι από κάποιους εκλάπη και κατέληξε ως καυσόξυλα –, φυλάσσεται σε ειδική προθήκη εντός του χώρου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα στο κτήριο της Πρυτανείας που βρίσκεται στο ισόγειο κι αξίζει κάποιος να την επισκεφθεί παράλληλα με τους υπολοίπους χώρους του. Είναι ό, τι απέμεινε από το αιωνόβιο δένδρο μετά την πρόσκρουση σε αυτή λεωφορείου κατά το έτος 1970, και να σημειωθεί ότι βρισκόταν επί της Ιεράς Οδού, ακριβώς δίπλα από την ‘ΑΘΗΝΑΪΚΗ  ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑ SOFTEX’. 

Όσον αφορά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ισάξιο με αυτό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών όπου σήμερα φοιτούν σε αυτό περί τους 9.000 φοιτητές, οι δε Σχολές που περιλαμβάνει είναι:

 – Σχολή Τροφίμων και Διατροφής

 – Σχολή Επιστημών των Φυτών

 – Σχολή Εφαρμοσμένης Βιολογίας

 – Σχολή Επιστημών των Ζώων

 – Σχολή Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών

 –Σχολή Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Υπόψη ότι στο ΓΠΑ (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) περιλαμβάνονται 13 τμήματα. Ως έτος ιδρύσεώς του αναφέρεται το έτος 1920. Κατά την ίδρυσή του και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα λειτουργούσε ως Δενδροκομικός και Κηπουρικός Σταθμός μέχρι το έτος 1950 περίπου. Έκτοτε, ήταν τόσο ταχεία η ανάπτυξή του με αποτέλεσμα το έτος 1952 να δέχεται τους πρώτους του φοιτητές οι οποίοι ανήρχοντο σε 250.

Στον χώρο του ΓΠΑ υπάρχουν 11 αμφιθέατρα, 28 κτήρια, 44 αίθουσες διδασκαλίας καθώς και 13 θερμοκήπια πέραν από τους χώρους των ενυδρείων, των μελισσίων και των αμπελώνων. Ομιλούμε για μια πλήρη κοινωνία σε έναν απέραντο αλλά όμορφα κατανεμημένο χώρο και όλα αυτά εν πλήρη αρμονία ευρισκόμενα μεταξύ των.

Στο σημείο αυτό: να ευχαριστήσουμε το διδακτικό προσωπικό και τους καθηγητές του ΓΠΑ για την ξενάγηση στους χώρους και την φιλοξενία που μας επεφύλαξαν κάνοντάς μας πλουσιότερους με τις γνώσεις τους, πρωτίστως δε τον πρύτανη κύριο Σπυρίδωνα Κίντζιο αλλά και την αγαπημένη μας φίλη και αεικίνητη Μυρτώ η οποία για πολλοστή φορά διέθεσε τον ελεύθερό της χρόνο (δυο ημερών) προκειμένου να συλλέξει το φωτογραφικό υλικό για λογαριασμό του Περιοδικού iΠόρτα και για εμένα προσωπικώς. 

Τέλος, θερμές ευχαριστίες στον τριτοετή φοιτητή Αντώνη Μάλλιο για την βοήθειά του στην υπόδειξη των χώρων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και τις αναλυτικές του ενημερώσεις για τα τεκταινόμενα σε αυτό, ευχόμενοι ‘Καλή σταδιοδρομία’ άμα τη περατώσει των σπουδών του.

Ακολουθούν φωτογραφίες από τους χώρους και τις δράσεις του Πανεπιστημίου.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή. Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.    Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

SHARE
RELATED POSTS
Ανοιχτή Πόρτα, Ανοιχτή Σκέψη: η τρομοκρατία είναι θέμα εξώφυλλου;,
Ο Δήμος Ρόδου δίνει το σύνθημα για το “Let’s Do It Greece 2019”
Μητροπάνος Prive, της Τζίνας Δαβιλά

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.