Ανοιχτή πόρτα

Ένας χαμένος εθνικός πόρος, του Ηλία Καραβόλια 

Spread the love

 

Ο Ηλίας Καραβόλιας είναι Οικονομολόγος  με ειδίκευση Γενικής Θεωρίας και Οικονομικής Πολιτικής. Κατέχει Master of Arts από το European Institute of Philosophical  Anthropology.

Επειδή είναι γεμάτα τα συρτάρια και οι ντουλάπες των δημοσίων οργανισμών αυτής της χώρας με μελέτες, αυτό που χρειάζεται είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος και χρήμα για καινούργιες: αρκετά  με τον σχεδιασμό και τις εισηγήσεις των επιτροπών σε αυτό τον τόπο.

Ξοδεύτηκαν παρά πολλά λεφτά επι δεκαετίες για πλάνα και σχεδιασμούς σε όλα τα επίπεδα. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπήρξε αποτελεσματικότητα για το πως τελικά θα καλυφθεί η απόσταση σχεδίου – εκτέλεσης.

Φθάνει πλέον με την γάγγραινα των έργων που ωριμάζουν. Στον τόπο αυτό μαζί με την αργή ωρίμανση χάνεται κάτι αρκετά πολύτιμο : το thinking capacity.

Συνήθως το μόνο που τελικά κάνουν οι μελέτες είναι να καθυστερούν τους ελέγχους τελικής συμβατότητας με τους νόμους( το due diligence δηλαδή).

Αυτό που δεν γίνεται επι χρόνια τώρα είναι ένα σκανάρισμα των ιδιότυπων «ελληνικών» χρόνων, ένα καλό στάθμισμα των κοστοβόρων χρονικών περιορισμών που γεννάει το γραφειοκρατικό σκότος και βάθος της ελληνικής περίπτωσης.

Δεν χρειάζεται με άλλα λόγια να ξαναπληρωθεί μια νέα μελέτη για να γίνουν καποια πράγματα που ήδη σχεδιάστηκαν( ταμεία κρατικών οργανισμών, με αυτή την μέθοδο, σε όλα τα επίπεδα, μάτωσαν χωρίς κανένα αποτέλεσμα πολλές φορές.

Ο ακριβής προσδιορισμός λοιπόν της ωρίμανσης αλλά και η δέσμευση (commitment) σε κάθε project είναι πρώτα και πάνω από κάθε σχεδιασμό. Απαιτείται νωρίς ανάλυση κόστους -οφέλους και αποτελεσματικά εναλλακτικά σενάρια.

Η χώρα – ας μην το ξεχνάμε – έχει και θα έχει μόνιμη δημοσιονομική επιβράδυνση (είναι «στάσιμη» η μεγέθυνση παρά την ονομαστική ανάπτυξη )και γι αυτό δημιουργούνται επιβραδυντικοί βαθμοί απορροφητικότητας από πάνω προς τα κάτω…

SHARE
RELATED POSTS
Kostis A. Makris
Ποιοι θα διαβούν τον Ρουβίκωνα;, του Κωστή Α. Μακρή
Η Νοηματοδοσία της Επετείου για τα 200 χρόνια από το 1821, του Δρ Παναγιώτη Ιακωβή
Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, του Μάνου Στεφανίδη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.