Βιβλίο

“Ένας Στούρας την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”, της Ωραιοζήλης-Τζίνας Δαβιλά

Spread the love

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

 

Ο Γιάννης, ο “Γιαννάκης” και ο γερο-Στούρας μου

Τον Γιάννη Στουραΐτη τον αγαπώ. Πρόκειται για έναν ιδιόρρυθμο άνθρωπο. Έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Σπάνιο και προφανώς ολιγο-επανάληπτο. Είναι σερ, αλλά και αλήτης, είναι σοβαρότατος αλλά και αστείος, είναι ευγενέστατος αλλά και αθυρόστομος, είναι υπομονετικός μα και νευρόσπαστος, είναι  έξω καρδιά και γελαστός, αλλά και γκρινιάρης, γερο-στριμμένος. Είναι ο Γιαννάκης μας, αλλά και ο Στούρας μου. Έτσι τον έχω αποθηκευμένο στο ευρετήριό μου. Στούρα ή γερο-Στούρα. Και τον εκτιμώ. Εκτός από το ότι τον αγαπώ για όλα τα παραπάνω και για μερικά ακόμη.

Ο Πολυτάλαντος, χιουμορίστας με αστείρευτο αυτασαρκασμό και σατιρικά στοιχεία στη γραφή του, ο Γιάννης μας, ο Γιαννάκης μας,  είναι ένα δύσκολο παιδί, κάπως ώριμο μα πολύ ιδιόρρυθμο, καλόκαρδο, πεισματάρικο μα και ιδιαζόντως δημιουργικό. Θυμάμαι ότι αφηγείτο ιστορίες από τη ζωή του, που άλλοτε με άφηναν άφωνη και άλλοτε ξεσπούσα σε γέλια. Επέμενα αρκετά, έντονα, σχεδόν πιεστικά για να στείλει τις σκέψεις του σε ένα χαρτί ή μάλλον σε κάποιο μειλ ώστε να δημοσιευθούν στην Πόρτα. Είχε πολλούς ενδοιασμούς. “Ποιος μωρέ Τζινούλα, ενδιαφέρεται για τις ιστορίες ενός ξεμωραμένου γιατρού;”.

Υπέκυψε – ευτυχώς για εμάς – στις οχλήσεις μου και όπως του άξιζε, κέρδισε επάξια τον  τιμητικό τίτλο του αφηγηματογράφου και διαχρονικού χρονογράφου από τα πρώτα του κείμενα στην Πόρτα, στο iPorta.gr. Απέκτησε πάραυτα, όπως διέβλεπα, το δικό του αναγνωστικό κοινό το οποίον έγραφε στο χώρο των σχολίων διθυράμβους. Τον διάβασαν από τη Ρόδο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για κάποια σαν εμένα: να βλέπω τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν να βγάζουν κλώνους σε ατραπούς εκτός της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Γιατί ο Γιάννης υπήρξε ήδη ένας επιτυχημένος Γαστρεντερολόγος, μουσικός, αθλητής, μπαμπάς, σύζυγος, φίλος. Τώρα είναι και δεινός αφηγηματογράφος, συλλέκτης εμπειριών, ψυχογράφος και ηθογράφος. Σπάνιος όσο και το συγγραφικό είδος που επέλεξε να υπηρετήσει με ευλάβεια σχεδόν επιστημονική.

Το 2018 και αφού είχαν μετακομίσει με τη Φένη και τη Νάσια στην Αθήνα, σε μια συνάντηση μας στο ωραιότατο διαμέρισμά τους στην Αθήνα, μου είπε την φιλόδοξη μα και ταπεινή του προσδοκία να εμπλουτίσει τούτα τα 70 με 80 δημοσιευμένα κείμενα της Πόρτας και με άλλες αφηγήσεις ώστε να γίνουν ένα βιβλίο.

Το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Αν και απούσα ως φυσική παρουσία, από την πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη στη Ρόδο, νοιώθω χαρά, για τούτη την ζεστή συνάντηση αφιερωμένη στον Γιαννάκη – Συγγραφέα που έδωσε ένα χρησιμότατο βιβλίο στους βιβλιόφιλους και στους φίλους. Γιατί χρησιμότατο; Γιατί κάθε ιστορία του Γιάννη μας, καλογραμμένη, καλοδουλεμένη μέχρι και την τελευταία τελεία, είναι πηγή γέλιου.

Χαίρομαι που η Πόρτα αποτέλεσε ένα χρήσιμο εργαλείο για τον αγαπημένο μου Γιάννη για να ξεδιπλώσει τις ιστορίες του, που δίνουν χαρά σε όλες και όλους. Θα απολαύσετε έναν σύγχρονο και δεινό χρονογράφο-αφηγηματογράφο στην προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση «Γεια σου μπαμπά, εδώ Γιαννάκης…»,.

Κλείνοντας Επιτρέψτε μου μια ταπεινή προτροπή παραφράζοντας τη γνωστή  παροιμία με το μήλο :

“Ένας Στούρας την ημέρα, τον γιατρό τον κάνει πέρα”. 

Γιαννάκη μου, καλοτάξιδο και τούτο το “παιδί¨ σου. Και εις άλλα με Υγεία.

Ωραιοζήλη – Τζίνα Δαβιλά

3.10.2020

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

“ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ”

Η Παλιά Πόλη της Ρόδου και ο ζεστός φιλόξενος χώρος της, το «Συσσίτιο», μάς υποδέχονται, την Κυριακή 04 Οκτωβρίου 2020, στις 18:30, για μια γιορτούλα καλωσορίσματος του βιβλίου των ΑΩ Εκδόσεων με τίτλο «Γεια σου μπαμπά, εδώ Γιαννάκης…»

Την βραδιά θα συντονίσει ο Εκπαιδευτικός Γρηγόρης Τσιόγκας, ενώ την ομήγυρη θα πλαισιώσουν η Εκπαιδευτικός Θεάτρου Μυρσίνη Λενούδια, ο Νομικός Τάσος Χαμουζάς και ο Ποιητής και Δάσκαλος Πάνος Δρακόπουλος. Πρόκειται για τέσσερεις φίλους αγαπητούς που τιμούν με τον καλύτερο τρόπο τον «πατέρα» του «Γιαννάκη», Γιάννη Στουραΐτη.

 

SHARE
RELATED POSTS
Η γυναίκα που ξέρει από Μακρόνησο, του Άρη Μαραγκόπουλου
Πολτοποίηση σκέψεων…, του Νότη Μαυρουδή
Αξίζει να παρακολουθήσετε: το Σώμα στη Λογοτεχνία (15/5/2013)

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.