Πρόσωπα - Αφιερώματα

Το όνομά του ήταν Μποντ. Τζέιμς Μποντ. Και υπήρξε στην πραγματικότητα, του Νίκου Βασιλειάδη

Spread the love

 

Νίκος Βασιλειάδης

llll.png

Και όμως, ο θρυλικός Τζέιμς Μποντ , μυστικός πράκτορας στην υπηρεσία της Αυτού Μεγαλειότητας , ήταν υπαρκτό πρόσωπο και έδρασε στην Πολωνία τη δεκαετία του 1960, όπως πρόσφατα αποκάλυψε το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης (IPN) στην πολωνική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με το αρχείο του Ινστιτούτου, ο Τζέιμς Μποντ ήρθε στην Πολωνία στις 18 Φεβρουαρίου 1964 και εργάστηκε επίσημα ως αρχειοθέτης για τον στρατιωτικό ακόλουθο της Βρετανικής Πρεσβείας. Σύντομα όμως οι δραστηριότητές του τράβηξαν την προσοχή των πολωνικών μυστικών υπηρεσιών.

«Γνωρίζουμε ότι ήταν στην Πολωνία … το 1964 και το 1965», δήλωσε στο Reuters η Marzena Kruk, διευθύντρια του αρχείου του πολωνικού Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης IPN.

«Ταξίδεψε για λίγο στο εσωτερικό της Πολωνίας … του άρεσαν οι γυναίκες, το ίδιο με το λογοτεχνικό του όνομα, αλλά στις πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών δεν υπάρχει καμμία αναφορά για την ιδιαίτερή του προτίμηση στο Μαρτίνι», είπε, αναφερόμενη στα γούστα του Βρετανού μυστικού πράκτορα. “Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες ότι του άρεσε η πολωνική μπύρα.” ξνμΟ Μποντ βρισκόταν υπό αυστηρή παρακολούθηση και επισκέφτηκε τις περιοχές Bialystok και Olsztyn της βορειοανατολικής Πολωνίας για να δοκιμάσει να «διεισδύσει σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις» της χώρας την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν η Πολωνία αποτελούσε σοβιετικό δορυφόρο, σύμφωνα με τα αρχεία. Από τις αναφορές των αρχείων βρέθηκε ότι δεν είχε επαφές με πολωνούς πολίτες, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες για οποιονδήποτε Πολωνό που θα αντιμετώπιζε κατηγορίες ότι συνεργάστηκε με την άλλη πλευρά του σιδηρού παραπετάσματος. Όπως λοιπόν η ιστορία αποκαλύπτει, ο Βρετανός πράκτορας 007 που δημιουργήθηκε από τον συγγραφέα Ian Fleming και έκανε το ντεμπούτο του στην μεγάλη οθόνη το 1962 όταν ο ηθοποιός Sean Connery υποδύθηκε τον πράκτορα 007 στην ταινία “Dr. Νο», ήταν μια πραγματική προσωπικότητα και δεν αποκλείεται να επιλέχθηκε σαν όνομα εν είδη φάρσας αριστοτεχνικά κατασκευασμένης υπό το πρίσμα του ιδιαίτερου αγγλικού χιούμορ από την βρετανική κατασκοπεία απέναντι στους Πολωνούς ομολόγους τους.

* Το άρθρο απηχεί τις απόψεις του συντάκτη του.

The article expresses the views of the author

iPorta.gr

 

SHARE
RELATED POSTS
«Κάααατινα, σάααλαμακι…», της Ματίνας Ράπτη-Μιληλή
Ο Ήλιος-Θεός της Ρόδου δώρο στο νησί μας από τον γλύπτη Lello Esposito, του Φώτη Χατζηδιάκου [Δήμαρχος Ρόδου]
Ο φίλος μου, ο Γιάννης Νικολάου, του Άγγελου Κουτσούκη

Leave Your Reply

*
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.