Όταν ο δικαστής Τζοβάνι Φαλκόνε ετοιμαζόταν να ανακρίνει τον Τομάζο Μπουσκέτα, τον πρώτο μετανοήσαντα της σισιλιάνικης Μαφίας, ο capo τον ρώτησε πριν ανοίξει το μαγνητόφωνο: «Γνωρίζετε ότι ανοίγετε έναν λογαριασμό με τη Μαφία που θα τον πληρώσετε με τη ζωή σας;»
Και έτσι έγινε: ο Φαλκόνε δολοφονήθηκε το 1992. Για τις απόλυτες εξουσίες, που στηρίζουν τη δύναμή τους στον τρόμο και τις απειλές, η εκδίκηση είναι μια εμμονή, την οποία ακολουθούν με μια τρομακτική αποφασιστικότητα. Ο στόχος δεν είναι μόνο να φύγουν από τη μέση οι διαφωνούντες του παρόντος λόγω του κινδύνου που αντιπροσωπεύουν – ο Μπουσκέτα, για παράδειγμα, συνέβαλε στο να φυλακιστούν εκατοντάδες μαφιόζοι – αλλά να αποθαρρυνθούν και οι διαφωνούντες του μέλλοντος. Γι’αυτόν τον λόγο, κανείς από αυτούς που έσπασαν τον κώδικα σιωπής δεν πρέπει να επιζήσει.
Εμμονή με τη δίωξη των αντιπάλων του είχε και ο Στάλιν, γι’αυτό και έστελνε τη μυστική του αστυνομία, την NKVD, να δολοφονεί όλο τον κόσμο. Ο Λέον Τρότσκι ήταν το πιο διάσημο θύμα του, αλλά ασφαλώς όχι το μόνο. Το ίδιο έκαναν οι βουλγαρικές μυστικές υπηρεσίες όταν στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δολοφόνησαν στο Λονδίνο τον συγγραφέα Γκεόργκι Ιβάνοφ Μάρκοφ με ένα δηλητηριασμένο σφαιρίδιο που ήταν κρυμμένο σε μια ομπρέλα.
Πρόκειται για μια κατάρα που θυμίζει το ισλαμικό παραμύθι «Ραντεβού στη Σαμάρα». Ενας υπηρέτης διασταυρώνεται με τον Θάνατο σε μια αγορά της Βαγδάτης. Ο Θάνατος τον κοιτάζει επίμονα και ο υπηρέτης επιστρέφει στο σπίτι τρομοκρατημένος. Αφηγείται τι του συνέβη στον αφέντη του κι εκείνος του δανείζει το πιο γρήγορο άλογό του και του λέει να πάει στη Σαμάρα χωρίς να γυρίσει να κοιτάξει προς τα πίσω. Ο αφέντης πηγαίνει στην αγορά, ψάχνει τον Θάνατο και του ζητά εξηγήσεις. «Κοίταζα τον υπηρέτη σου επίμονα γιατί εξεπλάγην που τον είδα στη Βαγδάτη ενώ απόψε έχουμε ραντεβού στη Σαμάρα», του απαντά εκείνος.
Ο σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι είχε το δικό του «ραντεβού στη Σαμάρα» στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης.
Η στάση της Σαουδικής Αραβίας απέναντι στον δολοφονημένο δημοσιογράφο μπορεί δυστυχώς τελικά να παραπέμψει περισσότερο σε μια κλασική ταινία του ισπανικού κινηματογράφου, την «Καλώς ήρθατε Μίστερ Μάρσαλ». Ο Πέπε Ισμπέρτ λέει στους κατοίκους του Βιγιάρ ντελ Ριο: «Ως δήμαρχος σας χρωστώ μια εξήγηση και αυτή την εξήγηση που σας χρωστώ θα σας την πληρώσω».
Μέχρι τώρα, η Σαουδική Αραβία πλήρωνε όλες τις εξηγήσεις της με πετρέλαιο και χρήμα. Μακάρι τώρα, έστω και πολύ αργά, να αλλάξουν τα πράγματα.
(*) Ο Γκιγέρμο Αλτάρες είναι δημοσιογράφος της El Pais
(Πηγή: El Pais)
ΑΠΕΜΠΕ