Είναι ελληνικότατο σε τεχνοτροπία και χρωματισμό, γραφικό εξωκκλήσι και βρίσκεται στο νοτιοανατολικότερο σημείο της Ελλάδας, δίπλα από το Καστελόριζο και μόλις 25 λεπτά από την Τουρκία. Το φυλάκιο του Στρατού Ξηράς στη Στρογγύλη γιορτάζει σήμερα τον Άγιο Νικόλαο στο δικό του εκκλησάκι ακριβώς απέναντι από τον τόπο όπου τον 4ο μΧ αιώνα έζησε και θαυματούργησε ο Άγιος, στα Μύρα της Λυκίας.
Τα θυρανοίξια έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στις 6 Δεκεμβρίου 2014 καθώς ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η παρουσία της πολιτικής ηγεσίας αλλά και των κατοίκων του Καστελόριζου για να μην προκληθούν μεγαλύτερες εντάσεις με την Τουρκία, καθώς τότε ήταν κατ’εξακολούθηση περίοδος τουρκικών προκλήσεων.
Το ακριτικό κομμάτι της Ελλάδας σκεπάστηκε από την προστασία του Αγίου Νικολάου με ένα εκκλησάκι κόσμημα που δημιουργήθηκε από χορηγούς τους οποίους αναζήτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Τα θυρανοίξια έγιναν την περίοδο κατά την οποία Μέραρχος της 95 ΑΔΤΕ ήταν ο νυν Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.
Η Στρογγύλη είναι το πολυτιμότερο κομμάτι της ελληνικής γης καθώς βρίσκεται στο νοτιανατολικότερο άκρο της Ελληνικής γης. Βρίσκεται εγγύτερα προς την Κύπρο ενώ γύρω της δεν υπάρχει ούτε μια βραχονησίδα, με αποτέλεσμα να έχει ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) μεγαλύτερη από την Πελοπόννησο. Η αξία αυτής της ελληνικής γης είναι πολύ μεγάλη και η σημασία της πολύ καθοριστική.
Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε στις 15 Μαρτίου του 270 στα Πάταρα της Λυκίας (Γκελεμίς Τουρκίας). Αφού μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς, χειροτονήθηκε ιερέας και αγωνίστηκε για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης, προστατεύοντας συγχρόνως κάθε αδύνατο, πάσχοντα ή αδικούμενο. Η άνοδός του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Μύρων της Λυκίας (Ντεμρέ Τουρκίας), προκάλεσε την οργή των ειδωλολατρών, οι οποίοι των συνέλαβαν και τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια. Αποφυλακίστηκε μετά την επικράτηση του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Εκοιμήθη εν ειρήνη στις 6 Δεκεμβρίου του 343. Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», επειδή τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των Ναυτικών και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Λιμενικού Σώματος, ενώ στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με την θάλασσα. Για τον λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του.
Στον Ρωμαιοκαθολικό Κόσμο ο Άγιος Νικόλαος, εκτός από τους ναυτικούς, είναι προστάτης των παιδιών, των απασχολουμένων στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, των ενεχυροδανειστών, των φαρμακοποιών, των μεταμελημένων κλεπτών, των βαρελοποιών, των εμπόρων και των αδίκως κατηγορηθέντων. Στη δυτική παράδοση ο Άγιος Νικόλαος (Santa Claus) είθισται να φέρνει τα χριστουγεννιάτικα δώρα στα παιδιά, όπως, στη δική μας παράδοση, ο Άγιος Βασίλης.
Επιμέλεια κειμένου: Ωραιοζήλη-Τζίνα Δαβιλά για το iPorta.gr